Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Mijn partner heeft hersenletsel

“Hij is een andere man sinds zijn hersenletsel. Zelf vindt hij dat er niet zoveel is veranderd, maar dat is ook gelijk de beschadiging.” Gebrek aan ziekte-inzicht is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. En ook meteen één die het zo lastig maakt om hulp te zoeken of te accepteren. Het is heel zwaar om iedere dag opnieuw voor iemand met niet aangeboren hersenletsel te zorgen. Veel mensen houden hoop op verbetering die vervolgens niet lijkt te komen. De gelijkwaardigheid in de relatie ebt weg. De rol van partner verandert in die van een verzorger. Dat is moeilijk. En het lastige is dat het niet verwijtbaar is. De getroffene kan er immers niets aan doen. Verdriet en boosheid nemen hierdoor de overhand.

Omgaan met verdriet na hersenletsel

Omgaan met verdriet na hersenletsel


De Amerikaanse rouwdeskundige William Worden heeft een model opgesteld met betrekking tot rouw- en verliesverwerking. Hij schetst:

  • Zie de werkelijkheid van het verlies onder ogen
  • Ervaar de pijn van het verlies
  • Pas je opnieuw aan het leven aan
  • Probeer opnieuw van het leven te leren houden

Bij niet aangeboren hersenletsel is dit rouwproces nog lastiger. Je moet tenslotte leren leven met 'levend' verlies. Er zijn momenten van herkenning en hoop als het goed gaat en pijnlijke momenten als je geconfronteerd wordt met de beschadigingen. Het omgaan met verdriet is een persoonlijk proces, dat lang kan duren en je leven kan ontwrichten. Het is eigen aan verdriet dat mensen hier op verschillende manieren mee omgaan. En goed om dit ter sprake te brengen en naar elkaar te luisteren.

Hersenz behandeling voor de partners en naasten

Hersenz behandeling voor de partners en naasten


Hersenz behandeling richt zich op zowel de getroffene als de partner (en andere gezinsleden). Er is aandacht voor de kenmerken van hersenletsel. Leonie Busscher, Hersenz behandelaar bij InteraktContour: "Informatie over de gevolgen van het hersenletsel (psycho-educatie) leidt vaak tot meer begrip voor de situatie en elkaar. Als er problemen zijn in de partnerrelatie of het gezin is systeemtherapie mogelijk.

'We willen graag dat partners weer het gevoel krijgen een echte relatie te hebben met elkaar en niet alleen mantelzorger en zorgontvanger te zijn.'

Leonie Busscher, Hersenz behandelaar bij InteraktContour

Hoe begeleid je iemand met NAH

"De partnermodule is speciaal voor naasten van getroffenen. Thema's zijn: verliesverwerking, draaglast en -kracht, grenzen herkennen en hanteren en het (her)ontdekken van je eigen waarden. Vragen als: 'Wat vind je zelf belangrijk en lukt het om daar naar te leven?' komen aan de orde. Er is aandacht voor Coping strategieën; hierbij kijk je naar hoe je omgaat met problemen of met heftige gedachten of gevoelens. En belangrijker nog hoe je je eigen kwaliteiten daarbij kunt inzetten om ermee om te gaan. We willen graag dat partners weer het gevoel krijgen een echte relatie te hebben met elkaar en niet alleen mantelzorger en zorgontvanger te zijn.

Indicatie hersenletsel

Je kunt deze partnermodule alleen volgen als je naaste met hersenletsel een indicatie heeft voor Hersenz. Zo hebben we nu een vrouw van een man met hersenletsel onder behandeling. Haar man wil geen hulp, maar zij wel. Hij heeft nu de indicatie ondertekend. Nu zij eenmaal met ons in gesprek is, wordt haar man nieuwsgierig. Hij vraagt zich nu toch af wat we allemaal doen en of we ook iets voor hem kunnen betekenen.", aldus Leonie.


Hersenz heeft ons huwelijk gered

Hersenz heeft ons huwelijk gered


Voordat Cisca en Klaas met de Hersenz behandeling begonnen hadden ze elke dag ruzie. Dat ze samen hebben geleerd met de gevolgen van het Hersenletsel om te gaan heeft hen weer bij elkaar gebracht. Klaas werd getroffen door een hersenbloeding. Beiden kwamen onder behandeling bij InteraktContour. Cisca volgde de partnermodule. Meer lezen?

Tien tips voor de mantelzorger die te maken heeft met hersenletsel

Tien tips voor de mantelzorger die te maken heeft met hersenletsel


Leonie Busscher geeft tien tips voor de naasten van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Interesse?

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag