Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Met hersenletsel op wintersport: Snowfever 2023

Groepsfoto 1.jpg

In januari vertrok een groep van 28 cliënten, 7 medewerkers, 6 studenten van scholengemeenschap Landstede en maar liefst 16 vrijwilligers naar het vertrouwde Oostenrijkse plaatsje “Au” voor een week sneeuwpret. 

Onze medewerkers Ruth Ophoff en Ronald Satink organiseerden wederom deze bijzondere reis. InteraktContour vindt het belangrijk dat mensen met hersenletsel de kans krijgen om zoveel mogelijk mee te doen aan activiteiten, zoals een wintersportvakantie. Mensen met hersenletsel vragen zich af of wintersport nog wel voor hen is weggelegd. Ze twijfelen aan hun skivaardigheden of durven niet goed. 

Weer op de ski’s
Ook Hetty (55) was benieuwd of ze na haar herseninfarct in 2020 nog op de latten kon staan. Hetty heeft forse afasie aan haar herseninfarct overgehouden en is nagenoeg blind aan 1 oog. Ze overtrof deze week al haar eigen verwachtingen en heeft niet alleen heerlijk geskied; de laatste dag kwam ze zelfs op een snowboard de piste af! Daarnaast leerde ze veel nieuwe mensen kennen en maakte ze wandelingen in de prachtige natuur.

Hetty1.JPG

Begeleiding
De deelnemers van Snowfever krijgen alle benodigde begeleiding en zorg. Voor de begeleiders is het ook een mooie ervaring. Zo vertelt Willeke, begeleider in Epe, dat zij het leuk vond om cliënten van andere locaties te leren kennen. “Heel bijzonder om te zien hoe iedereen snel met elkaar vertrouwd raakte.  Ook is het mooi om te ervaren dat iedereen zich inzet om de cliënten het ultieme vakantiegevoel te geven en daarvoor ook andere taken uitvoert dan normaal gesproken. En ik vierde mijn verjaardag met iedereen, hoe leuk!”

Activiteiten
Uiteraard waren er veel activiteiten in de sneeuw, zoals een pistegroep, een wandelgroep en een skigroep. Op een band, ski’s of snowboard gingen de deelnemers de berg af. En een ritje in de arrenslee mocht ook niet ontbreken. Maar ook ’s avonds zaten ze niet stil! Kimberly, 20 jaar en vierdejaars student Sport en Bewegen, organiseerde samen met haar medestudenten de avondactiviteiten. Naast de vele spelletjes en een pubquiz, was er een “Boer on tour” avond, kampvuur met muziek en een vossenjacht. Tot slot werden mooie, ontroerende, grappige en open gesprekken gevoerd.

Basis-met-fotografie2.png

Niet zonder vrijwilligers
Een reis als deze is niet mogelijk zonder de inzet van vrijwilligers. Wilfried ging voor de vierde keer mee en beleeft het nog steeds als een bijzondere en unieke ervaring. Hij vond het fantastisch hoe mensen elkaar aan het begin van de week nog niet zo goed kenden, maar in de loop van week als groep naar elkaar toe groeiden. “Het is prachtig om te zien hoe er grenzen worden verlegd!”.

Thuisblijven
Voor naasten en mantelzorgers was dit ook een bijzondere week. Zij werden even ontlast van hun taken en kregen tijd voor andere dingen. Toch geeft Willy, de vrouw van deelnemer Wilfred, aan dat ze, naast 2 uitstapjes met haar dochters, vooral thuis bleef. Ze kon echt even bijtanken, lezen, tv kijken en luieren. Ze genoot hier enorm van. Ze leerde deze week dat ze het zorgen voor haar man best een poosje aan anderen kan overlaten.

Ondanks haar altijd aanwezige angst dat Wilfred weer een infarct krijgt, maakte ze zich deze week niet echt zorgen, dankzij de goede begeleiding. Ze kreeg regelmatig foto’s en appjes van begeleiders Dyon en Manon. “Ik betwijfel of hij mij echt gemist heeft, hij heeft zó genoten!”, geeft ze aan. Voor beiden is deze reis dan ook zeker voor herhaling vatbaar!

Basis-met-fotografie3.png

Vervolg
Het hele reisgezelschap komt over een paar weken bij elkaar tijdens een reünie om gezellig na te praten en ervaringen uit te wisselen. Daarna bekijkt de organisatie of ze volgend jaar weer een Snowfever-reis organiseren. Wil je op de hoogte blijven? Hou dan de eigen Facebookpagina in de gaten! Snowfever 2023

PHOTO-2023-01-23-11-13-39.jpg

Meer over:

Bewegen Dagbesteding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag