Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Met hersenletsel op wintersport, het is mogelijk!

Op 17 januari vertrokken 29 cliënten van InterakContour met de bus naar het plaatsje ‘Au’ in Oostenrijk voor de wintersport. Wim (67) heeft er lang naar uitgekeken en kwam laaiend enthousiast terug. “Wat hebben we genoten van de sneeuw, de maaltijden, het programma en vooral van elkaar! En mijn vrouw? Die kwam thuis even lekker tot rust”.

Het leven is niet voorbij als je hersenletsel hebt, ook in een rolstoel of op één ski kun je van een skihelling naar beneden glijden. Dat is bewezen daar op de skipiste bij Au. InteraktContour wil graag mensen met hersenletsel de kans geven om mee te doen aan ‘normale’ activiteiten zoals wintersport en hun wereld iets groter maken dan thuis en de dagbesteding. Elk jaar wordt Snowfever georganiseerd door dagbesteding Epe en Wezep. Voor de naasten is het heerlijk om negen dagen niet te hoeven zorgen, zij vinden dit initiatief een uitkomst om even de tijd voor zichzelf te hebben.

Snowfever - Wim.jpg

"Het was in één woord een topvakantie!"

“Er was een ongelooflijk goede sfeer waarin iedereen voor elkaar zorgde. Niet je eigen belang, maar het groepsbelang stond voorop. De deelnemers waren vrij om mee te doen aan het programma of zich even terug te trekken op hun kamer. We stonden heel ontspannen op, schoven rustig aan bij het ontbijt en gingen van daaruit skiën of een wandeling maken. Wat heb ik genoten van het skiën. Maar ook van de glunderende gezichten van de anderen. Iemand werd met zijn rolstoel en al op de ski’s gezet, omhooggetrokken, waarna hij weer naar beneden kon glijden. ‘s Avonds werden er na het eten allerlei activiteiten georganiseerd. We hebben om het kampvuur gezeten, een arrensleetocht gemaakt en karaoke gedaan. De twee koks die speciaal voor ons mee waren gekomen hadden er echt lol in om ons te verwennen met lekkere hapjes en drankjes.”

Verbetering van functies
Wim kreeg een ernstig ongeluk toen hij 48 jaar oud was, met hersenletsel als gevolg. Na zijn revalidatie heeft hij nog wel aangepast werk gedaan. Sinds zijn pensioen was het lastig om thuis te zitten. Hij heeft nog veel energie en kan nog erg veel zoals autorijden, maar hij kan niet alles meer wat hij zou willen. Afgelopen jaar kwam hij via het keukentafel gesprek in het kader van de WMO bij InteraktContour terecht. Daar hoorde hij dat er nog mogelijkheden zijn om te werken aan verbetering van de werking van zijn hersenen. Hij doet onder meer RGM, een behandeling waarbij met ritme en muziek meerdere hersengebieden tegelijk worden gestimuleerd. Wim: “Na deze behandeling is er nog veel verbetering in bepaalde functies opgetreden. Zo kan ik tijdiger remmen als ik autorijd, ik kan weer gitaarspelen, het zeilen gaat veel beter en, daar kwam ik dus tijdens Snowfever achter, het skiën gaat ook soepeler.”

Tijd voor de mantelzorger
Wims vrouw Mieke is blij met de behandeling van InteraktContour en ook met de wintersport: “Hij kwam heel vrolijk terug en is er nog vol van. Als hij de kans krijgt, gaat hij volgend jaar weer. Het was de eerste keer dat Wim op skivakantie ging met InteraktContour. Vroeger was Wim een goede skiër. Hij heeft zelfs na zijn revalidatie nog een aantal jaren geskied. Maar dat ging wel allemaal wat stuntelig, omdat zijn linker en rechterhelft van de hersenen niet goed met elkaar communiceren. De kans om een lelijke val te maken is dan groot. Nu hij onder begeleiding kon skiën voelde dat toch een stuk veiliger. Een mooie kans voor Wim om weer op de latten te staan en de wintersportsfeer te proeven. Ondertussen was het voor mij ook heel fijn om tot rust te kunnen komen. Ik was best moe, Wim vraagt thuis veel aandacht. Ik had nu opeens de tijd om lekker achter de naaimachine te kruipen, even te shoppen en ook gewoon uit te rusten. Ik kon even doen en laten waar ik zelf zin in had. Het was voor ons allebei heerlijk!”   

Tip: kijk op de Facebookpagina van Snowfever 2020 om een indruk te krijgen van de wintersportvakantie.

Meer weten?

InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor. Hersenletsel verandert hun leven en dat van hun naasten; terug naar werk of school lukt vaak niet en thuis is alles anders.

Toch is er altijd iets mogelijk. Dáár richt InteraktContour zich op, met gespecialiseerde zorg en ondersteuning. Cliënten en hun naasten boeken resultaten op het gebied van leven, wonen en werken. InteraktContour biedt daarvoor behandeling, begeleiding, dagbesteding en 24-uurs zorg in Oost- en Midden-Nederland.

 Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0341 255 777 of e-mail ons!

Meer over:

Bewegen Dagbesteding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag