Leven met afasie na hersenletsel
Harm Lahuis leeft elke dag met de gevolgen van hersenletsel, onder meer afasie. Hij kijkt vooruit, maar natuurlijk denkt hij wel aan hoe het was. Vroeger werkte hij nog 40 tot 50 uur in de week en was hij veel op pad voor zijn werk. Nu is hij veel thuis, maar zijn plek in de maatschappij is wel weer groter.
Relevante links

Je lijf en je hersenen trainen na een beroerte
Harm: “Ik fiets graag naar de dagbestedings- en behandelingslocatie van InteraktContour, ik heb altijd veel gesport. Ik denk dat dat wel heeft geholpen om weer zo goed mogelijk mobiel te worden. Je lijf trainen is een kwestie van doen, echt wel heel iets anders dan je hersens trainen. Dan moet je veel meer nadenken. Bij de afasietraining ben ik vooral het eerste jaar veel vooruit gegaan, zeg maar van 0 naar 50%. Nu zit ik denk ik op 80. De laatste paar jaar is een soort van onderhoud. Ook heb ik getraind in nuances in mijn taalgebruik, zoals het goed verwoorden van mijn mening. Het gaat nog steeds op en af. Maar wel in een stijgende lijn.
Omgaan met afasie
Afasie is een taalstoornis, veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Hoe dat zich uit kan per persoon verschillen. De oorzaak van het hersenletsel is vaak een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct), een ongeluk met hersenletsel, een hersentumor, ontsteking of vergiftiging. In deze gevallen ontstaat het hersenletsel plotseling. Door spontaan herstel van de beschadiging en door therapie is er vaak in mindere of meerdere mate herstel mogelijk van de taalvaardigheden (spreken, lezen,begrijpen en schrijven). Kortom, er zijn verschillende vormen van afasie en de toekomstverwachting is afhankelijk van de vorm. Op dit platform lees je meer artikelen over omgaan met afasie.
HarmJe hebt iemand nodig die achter je staat.
Vrijwilligerswerk en zwemtraining
“Ik doe vrijwilligerswerk als assistent van iemand die computercursussen geeft aan 55-plussers. Zij geeft les en ik leg mensen aan de computer dingen uit en beantwoord vragen. Ik weet er veel van. Het geeft me voldoening dat ik een ander iets kan leren. Op andere dagen ga ik naar de dagbesteding en groepsbehandeling van InteraktContour. Daar heb ik dan ook afasietraining en neurogym. Ik help er ook andere deelnemers, dat is ook een onderdeel van de behandeling. Yvonne en haar collega’s zijn er altijd voor je; je hebt gewoon iemand nodig die achter je staat. Ik hou van motorsport. En van triatlon; ik heb twee hele triatlons gedaan. Nu geef ik op zondagmorgen zwemtraining. Alles zat nog wel in mijn hoofd. Maar ik kon dit pas gaan doen toen ik weer verstaanbaar kon praten. En toen kwam die kennis gewoon weer bovendrijven.”
Belang van bewegen na beroerte
Sporten is gezond. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is beweging noodzakelijk. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen. Lees: Sporten met hersenletsel.

Heb je hersenletsel en woon je, net als Harm, in de omgeving van Lelystad?
Activiteitencentrum het Rode Klif van InteraktContour biedt dagbesteding aan mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), aan mensen met een lichamelijke en zintuiglijke beperking of chronische ziekte. Het Rode Klif ligt in een woonwijk in de buurt van het centrum. Het biedt een ruime keus aan activiteiten, arbeidsmatige werkzaamheden, trainingen, begeleid werk, fitness als vervolg op revalidatie en neurogym. Het Rode Klif biedt onderdak aan het Afasiecentrum. Ook het hoofdkantoor van Team Ambulant van InteraktContour is op het Rode Klif. Kijk voor meer informatie op de site van InteraktContour.
Reageren