Kenmerken NAH (niet-aangeboren hersenletsel)
De gevolgen van een beroerte, ongeluk of misschien een hersenoperatie kunnen je leven veranderen. Je hebt hersenletsel en alles wordt anders. De kenmerken van NAH verschillen per persoon en lopen uiteen. Over één ding is bijna iedereen het eens. Het leven is anders: niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Je komt thuis en je loopt tegen alledaagse dingen aan. Weer aan het werk gaan of studeren lukt vaak niet meer. Wat zijn de exacte kenmerken van NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en hoe ga je hiermee om?
Veel voorkomende kenmerken van hersenletsel
Hersenletsel heeft veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Hoe kan niet-aangeboren hersenletsel ontstaan?
Niet-aangeboren hersenletsel kan op verschillende manieren ontstaan. Het komt voor dat mensen na een beroerte, hersenbloeding, ongeluk of hersenoperatie schade aan de hersenen oplopen. Dit noemen wij hersenletsel. De hersenen hebben een dermate 'klap' ontvangen of zuurstoftekort gehad, dat de gevolgen aanhoudend zijn. In het algemeen onderscheiden we hersenletsel tussen traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Bij de eerste vorm duidt het op een ongeluk of een voorwerp wat letsel aan de hersenen veroorzaakt. Bij niet-traumatisch hersenletsel moet je denken aan een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld een beroerte, hersentumor of epilepsie. De kenmerken en oorzaken lopen dus breed uiteen.
Hersenletsel kan jou ook overkomen
Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen van hersenletsel en ongeveer 600.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel. Hier komen ieder jaar 135.000 mensen bij. 11.000 mensen ervaren ernstige gevolgen.

Kenmerken NAH (niet aangeboren hersenletsel)
De kenmerken van NAH, niet-aangeboren hersenletsel, uiten zich in meerdere vormen. In het algemeen onderscheiden we zichtbare en onzichtbare kenmerken/gevolgen. Met name de onzichtbare kenmerken kunnen vaak problemen geven voor de buitenwereld. Want jij hebt hersenletsel, maar de buitenwereld ziet of merkt dat niet.
De zichtbare kenmerken of gevolgen van hersenletsel zijn onder andere:
- (Gedeeltelijke) verlamming of uitval van lichaamsdelen
- Epilepsie
Onzichtbare kenmerken of gevolgen van NAH zijn onder andere:
- vaak somber
- chronisch moe
- neemt geen initiatief meer
- problemen met plannen
- er zit geen rem meer op
- snel boos
- oriëntatieproblemen
- vergeetachtigheid (tijdelijk geheugenverlies)
- concentratieproblemen
- moeite met taal en communicatie (afasie)
- overprikkeling
Herken je één of meer van de volgende gedragingen na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie? Er is altijd iets mogelijk. Neem gerust contact met ons op.


50% van de mensen met NAH heeft visuele problemen
Visuele problemen gaan vaak samen met niet-aangeboren hersenletsel, maar ze zijn voor zorgprofessionals lastig te herkennen. De klachten ontstaan doordat de hersenen de visuele informatie niet goed kunnen verwerken. De waarnemingsproblemen zijn daarom niet te verhelpen met een bril. Om goed te zien, zijn zowel goede ogen als een goed visueel systeem in de hersenen vereist. Als de verwerking van visuele prikkels in de hersenen verstoord verloopt, spreekt men van een visuele verwerkingsstoornis. Afhankelijk van de plaats van beschadiging in de hersenen kunnen zich allerlei stoornissen voordoen die van invloed zijn op het zien. Meer lezen? Signalen van visuele problemen na hersenletsel

Hersenletsel? Doe de test!
Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Jaarlijks krijgen zo'n 140.000 Nederlanders met een of andere vorm van hersenletsel te maken. Hersenletsel wordt ook wel niet-aangeboren hersenletsel of NAH genoemd. Hersenz biedt behandeling voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in de chronische fase. Doe hier de test.

Verder na hersenletsel
Als je hersenletsel oploopt, kom je vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat is de acute fase. Als je stabiel bent, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als je weer thuis bent, zijn de gevolgen in het dagelijks leven pas echt zichtbaar. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. De behandelingen van Hersenz richten zich op deze chronische fase. Meer weten? Lees meer op: Verder na hersenletsel.
Herken jij jezelf of je naaste in één of meerdere signalen na een hersenbloeding, herseninfarct of ongeluk?
De gevolgen van hersenletsel zetten een leven op zijn kop. Bij InteraktContour begrijpen we dat. Neem vrijblijvend contact op en ontdek welke mogelijkheden er zijn om te leren omgaan met hersenletsel.
Reageren