Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Jubileum! 1 jaar kookboek voor mensen met hersenletsel

Precies een jaar geleden bracht InteraktContour een kookboek uit speciaal voor mensen met hersenletsel. Martien Ubink, kok bij woonlocatie de Koppels van InteraktContour, was nauw betrokken bij het kookboek. Samen met haar blikken we terug op dit unieke jubileum.

“Het is allemaal begonnen met het project Koken en Eten in 2019”, vertelt Martien. “Ik werd gevraagd om mee te denken in deze projectgroep vanwege mijn opleiding tot voedingsdeskundige voor verstandelijk gehandicapten. De projectgroep had meerdere ideeën, waaronder een kookboek. Toch gingen we eerst aan de slag met bijeenkomsten en workshops op het gebied van koken, smaak en gastvrijheid binnen InteraktContour.” Totdat corona roet in het eten gooide.

Recepten ontwikkelen en herschrijven

Martien vertelt dat door corona het projectteam gedwongen werd na te denken. “We startten toen met het delen van recepten op ons intranet. En vanaf dat moment pakten we het kookboek weer op. Zowel Smaak van het Huis als collega’s en cliënten hebben recepten aangedragen.” De rest ontwikkelde Martien zelf met hulp van anderen.

Martien kookt - 2.png

In drie dagen 40 gerechten koken


Tijdens de workshops die Martien eerder gaf op locaties merkte ze dat cliënten het fijn vonden om in kleine stapjes te werken. “Zo is het idee ontstaan om de recepten stapsgewijs vorm te geven. Ik heb toen alle recepten herschreven.” Het kookboek kreeg vanaf dat moment steeds meer vorm.

“Voor de foodfotografie heb ik drie dagen lang, thuis alle 40 gerechten gekookt. Een echte foodfotograaf maakte vervolgens de foto’s die je nu in het boek ziet.”

Koken zorgt voor betrokkenheid

Martien vond het leuk om aan dit project te werken. “Dit is echt helemaal mijn ding. Ik vind het vooral mooi dat mensen meer zelfstandigheid krijgen door mee te koken.” Ze gebruikt zelf het kookboek nog regelmatig op haar werkplek. “Bij de Koppels zijn we onlangs gestart met koksmaatjes. Ik pak het kookboek erbij als ik met bewoners kook. We strepen dan samen de stappen af. De groep koksmaatjes was eerst heel klein, maar nu doen bijna alle bewoners mee. Het zorgt voor betrokkenheid. Echt een succes!”

Benieuwd naar het kookboek voor mensen met hersenletsel?

Sinds de lancering is het kookboek ruim 700 keer gedownload en zijn er bijna 90 fysieke exemplaren verkocht via Bol.com. De fysieke kookboeken zijn inmiddels uitverkocht. Het e-book is nog wel gratis te downloaden. Zelf uitprinten is natuurlijk gewoon mogelijk.

Download gratis het kookboek

Meer over:

Wonen Koken

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag