Je taalcentrum, wat doet dat?
Je hersenen zijn de centrale computer in je lichaam. Je hersenen besturen je gedachten, je gevoelens en je bewegingen. Iedere functie (denken, praten, voelen, lopen) heeft een plaats in onze hersenen.
Afasie is een gevolg van hersenletsel
Een gebied in de linker hersenhelft stuurt de taal aan: het taalcentrum. Het taalcentrum heb je nodig om te zeggen wat je denkt, om te begrijpen wat een ander zegt en voor lezen en schrijven. Als het taalcentrum beschadigd is, dan kun je niet goed meer praten, begrijpen, lezen en schrijven. Door een grote hersenbeschadiging kan het hele taalcentrum uitvallen. Je gebruikt taal om met andere mensen te communiceren. Maar je gebruikt taal ook om met je zelf te communiceren: om na te denken, te piekeren, plannen te maken. Als het taalcentrum beschadigd is, dan kun je taal ook niet meer gebruiken om na te denken.

Wat is afasie
Afasie is een taalstoornis. Het wil zeggen: het taalcentrum in de hersenen is beschadigd. De beschadiging kan groot zijn of klein. Alle taalfuncties kunnen beschadigd zijn, of alleen maar een paar. Daardoor zijn er grote verschillen tussen mensen met afasie: iedere afasie is anders. Het kan van persoon tot persoon verschillen. Afasie kan blijvend zijn, maar ook tijdelijk. Dat hangt af van de plaats en de grootte van de hersenbeschadiging, en van veel andere factoren.
Lees ook:
Wil je meer weten over afasie en over de mogelijkheden op het gebied van behandeling?
InteraktContour heeft één centraal Afasiecentrum. Van daaruit werken gespecialiseerde afasietherapeuten én begeleiders op diverse locaties in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Zowel cliënten met een beschikking voor begeleiding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) als cliënten met een indicatie voor behandeling vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg) kunnen bij het Afasiecentrum terecht.
Reageren