Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Ik zie mezelf niet als mantelzorger

Uit het niets kreeg Jacomien Elskamp een CVA. Sinds vier jaar woont ze op een woonlocatie van InteraktContour. Ze bezoekt haar zoon, gaat naar de dagbesteding en logeert regelmatig bij haar zus Marijke Albers. Marijke: "Ik vind mantelzorger maar een lastige term. Je neemt de zorg die nodig is op je, dat doe je gewoon!"

Gelijkwaardige partner

Gelijkwaardige partner


Ellen Dijkman werkt als senior begeleider op de woonlocatie waar Jacomien woont. "Ik vind het belangrijk om meer in contact te komen met de mensen die om cliënten heen staan, met hen het gesprek aan te gaan als gelijkwaardige partner," legt ze uit. Ellen zocht een manier om dat te bereiken en kwam op het idee om mantelzorgers meer te betrekken bij de jaarevaluatie tussen cliënt en begeleider. Foto links: Jacomien

Relevante links

Jan van Kampen, bestuurder InteraktContour schreef: 'Zien we mensen met een beperking voldoende?'

De campagne ‘Nederland onbeperkt’ wil mensen met een beperking zichtbaarder maken. Vaak hoor je: ‘Zijn ze dan niet zichtbaar? En waarom moeten ze dan zichtbaarder worden?’ Voor mensen met niet aangeboren hersenletsel is er nog veel te winnen op dit punt.

Lees de blog van Jan van Kampen

Gevolgen van cva
Jacomien verloor jaren geleden haar been bij een zwaar motorongeluk. Ze vertelt: "Na het ongeluk kreeg ik alles weer op de rit gelukkig. Mijn man en ik kregen een zoon, maar vier jaar na zijn geboorte kreeg ik die CVA. Daar heb ik nog wel eens verdriet van, want daarna werd alles anders.” Haar zus Marijke vult aan: “We zorgden met z’n allen veel voor Jacomien en haar zoontje, maar op een gegeven moment ging het thuis echt niet meer. Jacomiens schoonmoeder ontdekte de woonlocatie en dagactiviteitencentrum Tamarinde. Nu zit Jacomien goed op haar plek.”

Lees ook: gevolgen van cva

Ik zie mezelf niet als mantelzorger

Ik zie mezelf niet als mantelzorger


Marijke Albers: "We doen veel voor Jacomien, maar dat vind ik niet meer dan logisch. Ik zie mezelf dan ook niet als mantelzorger, eigenlijk vind ik dat maar een lastige term. Als het nodig is, neem je die zorgtaken op je. Jacomien zou dat andersom ook gedaan hebben. Onze band is hecht, dat maakt het makkelijker."

"De grote winst van de vragenlijst is dat we tijdens de jaarevaluatie als drie gelijkwaardige partijen met elkaar in gesprek gaan. Er is een goed samenspel en daar ben ik heel blij mee!”

Ellen, begeleider bij InterakContour

Aandacht voor de mantelzorger
Begeleider Ellen legt uit: "Het format dat ik ontwikkelde als hulpmiddel bij de jaarevaluatie is gericht op het 'denken aan de mantelzorger'. Een tijdje vóór de jaarevaluatie vullen de begeleider, de cliënt en de mantelzorger allemaal dezelfde vragenlijst. We bekijken dan individueel welke aandachtspunten er zijn en wat de mantelzorger nodig heeft. Vroeger was de mantelzorger ook wel bij de jaarevaluatie aanwezig, maar toen ging het gesprek voornamelijk over de cliënt. Nu betrekken we de mantelzorger er veel meer bij: we willen weten hoe het met hem of haar gaat en wat de behoeften zijn. Aan de hand van de uitkomsten kunnen we dan weer plannen maken voor de locatie."

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag