Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Ik heb mijn spraak weer terug

Richard kreeg in 2009 een beroerte. Sindsdien heeft hij afasie. Richard: “Ik heb weer opnieuw moeten leren praten. Dat vond ik het ergste: van alles willen vertellen, maar het niet meer kunnen. Ik krijg behandeling bij InteraktContour. Daar leer ik hoe ik op een andere manier dingen duidelijk kan maken. Ook ga ik een keer in de week naar de dagbesteding in Epe. Dat heeft geholpen om mijn spraak weer terug te krijgen. Bij de dagbesteding ontmoet ik andere mensen en word ik echt gestimuleerd om te praten.”

Zelfstandiger en minder afhankelijk

Zelfstandiger en minder afhankelijk


Richard leert bij de dagbesteding van InteraktContour in Epe ook hoe hij de computer kan gebruiken. “In mijn beroep als vrachtwagenchauffeur had ik die niet nodig en thuis regelde mijn vrouw alles. Na haar overlijden moet ik alles zelf doen. Dat ik nu weet hoe ik internet en bijvoorbeeld email kan gebruiken, maakt me zelfstandiger en minder afhankelijk van anderen.”

“Ik ontmoet anderen en word echt gestimuleerd om te praten"

Richard

Omgaan met afasie

Afasie is een taalstoornis en hoe zich dat uit verschilt van persoon tot persoon. De ernst en omvang van de afasie zijn onder meer afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid. Sommige mensen met afasie begrijpen taal goed, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met de zinsopbouw. Anderen spreken juist veel, maar wat zij zeggen is voor een ander niet of moeilijk te begrijpen. Na de revalidatiefase is er nog veel mogelijk om de communicatie te verbeteren. Hier zijn verschillende behandelingen voor. Lees verder: Omgaan met afasie

Iets doen voor anderen
Richard steekt graag de handen uit de mouwen op de dagbesteding. Elke woensdag zorgt hij er samen met een vrijwilligster voor dat er ’s ochtends en ’s middags gezamenlijk koffie kan worden gedronken en samen kan worden geluncht. Ook fietst hij naar de markt om gebakken vis voor iedereen te halen. “Ik kan gelukkig nog lopen, fietsen en mijn handen gebruiken, dus ik vind het fijn om dit voor anderen te doen!’

Lees ook het verhaal van Jacco; hij heeft hersenletsel door zuurstofgebrek

Wil jij ook niet de hele dag thuis zitten en zoek je zinvolle dagbesteding die bij je past?

Door mee te doen aan arbeidsmatige, creative en sociale activiteiten werk je ook aan je persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen.

Ik wil meedoen

Meer over:

Afasie Dagbesteding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag