Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hoe herken je klachten als gevolg van hersenletsel

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de gevolgen van hersenletsel. Deze zijn verstrekkend. Niet aangeboren hersenletsel kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en verminderd de zelfredzaamheid. Bij een groot deel van de mensen is er sprake van blijvende stoornissen en beperkingen. Hersenschade kan door diverse oorzaken ontstaan.

  • Een CVA (cerebrovasculair accident), zoals een hersenbloeding of een herseninfarct.
  • Traumatisch hersenletsel (THL), een beschadiging van de hersenen door een oorzaak van buitenaf. Denk aan een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk.
  • Zuurstoftekort, bijvoorbeeld door een hartstilstand of door bijna verdrinking.
  • Maar ook door een hersentumor, een hersen- of hersenvliesontsteking of ziekten waardoor degeneratie van het hersenweefsel optreedt (bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose (MS).

verward.jpg

Welke klachten kunnen duiden op hersenletsel


De gevolgen van hersenletsel komen voor op het gebied van cognitie, emotie en gedrag. Met cognitieve functies bedoelen we functies die te maken hebben met het verwerken van informatie en die je in staat stellen tot leren. Een cognitieve stoornis kan problemen opleveren met het geheugen, taal, gedrag en het oplossen van problemen. Als gevolg van hersenletsel kan er sprake zijn van:

Gevolgen van hersenletsel op het dagelijks leven

Deze gevolgen kunnen tot allerlei belemmeringen leiden in het dagelijks leven, zoals: het vergeten van afspraken, een slechte concentratie, problemen met plannen, organiseren en uitvoeren van activiteiten. Emotionele veranderingen zijn naar en verdrietig voor de getroffene en de mensen in de directe ogeving. Iemand gaat misschien sneller huilen, is angstig of kan agressief reageren. Ook kan er sprake zijn van onzekerheid, verwarring, gevoelens van minderwaardigheid en een negatief zelfbeeld. Gevolgen van hersenletsel zijn niet alleen voor degene die het heeft beperkend maar ook voor de naaste omgeving. Vastlopen van het gezinssysteem komt veel voor.

Dit vind je misschien ook interessant?

Verder met Hersenletsel de weg.jpg

Hulp bij hersenletsel


Als je hersenletsel oploopt, kom je vaak eerst in het ziekenhuis terecht. Dat is de acute fase. Als je stabiel bent, begint de herstelfase. Tijdens de revalidatietijd wordt gewerkt aan maximaal herstel van functies. Als je weer thuis bent, zijn de gevolgen van het hersenletsel in het dagelijks leven pas echt zichtbaar. ‘Dan begint het pas’, zeggen de meeste mensen met hersenletsel er zelf over. Ze moeten leren omgaan met de beperkingen die voortkomen uit het letsel. De behandelingen van Hersenz richten zich op deze chronische fase.

Meer lezen?

Herken je jezelf hierin en wil je ook leren omgaan de veranderingen in je leven?

Professionals van InteraktContour helpen je graag verder om om te gaan met alle veranderingen in je leven, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met InteraktContour, werkzaam in Midden- en Oost Nederland. Woon je elders? Neem contact op via Hersenz. Hier kun je je postcode invoeren en zien welke organisatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt zit.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Neurologie Gevolgen NAH Zorgprofessionals Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag