Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel slaat in als een bom

Als je te maken krijgt met niet aangeboren hersenletsel (NAH), door bijvoorbeeld een beroerte of trauma, heeft dat enorme impact op je leven. Ook op dat van de partner en de omgeving. En dat valt niet mee. Annemieke Schuurman, cognitief trainer en thuisbehandelaar bij InteraktContour heeft hier dagelijks mee te maken. “Hersenletsel slaat in als een bom. Er is een leven vóór het letsel en één erna. Omgaan met dit 'levend verlies', zoals het ook wel wordt genoemd, vereist geduld, begrip en kennis van hersenletsel.”

annemieke schuurman klein formaat.jpg

Verdriet om verlies vrienden na hersenletsel


“Door de gevolgen van hersenletsel zoals: overprikkeling, vermoeidheid, moeite met plannen en verminderd inlevingsvermogen, kan de manier waarop je invulling geeft aan je rol als ouder, partner of vriend veranderd zijn. En omdat de gevolgen vaak zo onzichtbaar zijn, en het verlies vaak door je omgeving niet wordt (h)erkend als verlies, is er niet bij iedereen begrip. Veel mensen met hersenletsel hebben moeite met sociale vaardigheden. Denk aan: het niet terugkomen op iets dat voor de ander belangrijk is, het vergeten van afspraken, zich niet meer kunnen invoelen in de ander. Of het niet meer kunnen wegfilteren van omgevingsprikkels, waardoor afspreken te vermoeiend is. Omgaan met die veranderingen vraagt ook iets van je relaties. Niet iedereen kan of wil zich hierin verplaatsen en aanpassen. Feestjes, etentjes, verjaardagen zijn niet meer vanzelfsprekend of zelfs onmogelijk. Als je werk, je sport en ook je vrienden wegvallen, wordt je wereld wel heel klein. Dat doet iets met je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.”

Relevante links

"Ik krijg nog steeds kippenvel als cliënten zich realiseren dat ze nog steeds net zo van waarde zijn als voor het letsel."

licht tunnel a.jpg

Licht aan het eind van de tunnel


“In de module “Omgaan met verandering” van Hersenz staan we veelvuldig stil bij het gevoel van verlies. Er is ruimte voor tranen, maar er wordt ook gerelativeerd en gelachen. En dan gebeuren er soms bijzondere dingen. En schijnt er weer licht aan het eind van de tunnel. Zo ook bij Jan Overweg en Douwe van de Akker. Beiden veertigers, beiden getroffen door traumatisch letsel en beiden met een wens voor een (nieuwe) vriendschap. Door de veilige sfeer in de groep, de (h)erkenning die ze hier vonden, durfden ze de eerste stap te zetten in het aangaan van een nieuw contact. En wat begon met de afspraak om samen een keer te gaan vissen, is nu uitgemond in een vriendschap.”

"Het vergt veel van de getroffene maar ook van diens omgeving om een nieuwe manier te vinden om het contact te kunnen voortzetten."

Kippenvel

“Afspreken met iemand lijkt misschien heel simpel als je geen hersenletsel hebt, maar daar gaan heel wat stappen aan vooraf. Daar begeleid ik bij. Ik help een grote taak klein en overzichtelijk te maken door ze op te delen in kleine makkelijkere stapjes. En als het dan lukt, hoe klein de stap ook, dan geeft dat zo’n goed gevoel. Dat goede gevoel motiveert de cliënt weer tot het nemen van een volgende stap en uiteindelijk het bereiken van zijn of haar doel. Wat Jan en Douwe nu met elkaar opbouwen is zo bijzonder, namelijk een hernieuwd gevoel van verbondenheid, ontspanning, het gevoel van thuiskomen en niets te hoeven uitleggen. Als mensen zich realiseren. Ik kan dit nog. Ik doe er toe. Ik ben van waarde. Dat is geweldig. Van die succesmomenten krijg ik nog steeds kippenvel. Het zijn die ervaringen die het zelfvertrouwen vergroten. En het zijn die ervaringen die cliënten stimuleren om weer nieuwe stappen te durven zetten. Natuurlijk, het lukt niet altijd meteen, maar dat hoort er ook bij. Die ervaringen zijn ook nodig om te leren. Maar als je mensen nieuwe vaardigheden ziet uitproberen. Als ik ze zich zie inspannen om beter te leren omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. Of daar kleine stapjes in ziet zetten, dan ben ik ontzettend trots en blij dat ik hier een onderdeel van mocht zijn”

Relevante links

Wil jij ook beter leren omgaan met de veranderingen in je leven? Neem dan contact op.

Professionals van InteraktContour helpen je graag verder om om te gaan met alle veranderingen in je leven, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met InteraktContour, werkzaam in Midden- en Oost Nederland. Woon je elders? Neem contact op via Hersenz. Hier kun je je postcode invoeren en zien welke organisatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt zit.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Liefde & relaties Rouw en verlies Zorgprofessionals Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag