Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel heb je niet alleen

Hersenletsel krijg je niet alleen. Ook partners krijgen te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Hersenz heeft daarom een programma speciaal voor partners ontwikkeld. Vanaf begin 2017 is de module op diverse plaatsen in Nederland te volgen.

Lotgenotencontact

De partnermodule bestaat uit zes bijeenkomsten. Annemieke Buiting en Nelleke van Andel, behandelaren van Hersenz, ontwikkelden dit programma. “Als iemand hersenletsel krijgt, verandert er veel voor de persoon zelf maar ook voor de partner. Vaak missen partners mensen in de eigen omgeving die hetzelfde hebben meegemaakt. Voor hen is het prettig om van andere partners te horen hoe zij omgaan met alle veranderingen. Dat lotgenotencontact geeft kracht en inzicht”, aldus Buiting. Maar de nieuwe behandeling gaat vérder dan alleen lotgenotencontact, vertelt ze. Er wordt thematisch gewerkt. “Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere verliesverwerking en het inzetten van je kwaliteiten. Ook is er aandacht voor de draaglast en de draagkracht van partners.”

Niet zichtbare gevolgen hersenletsel

Niet zichtbare gevolgen hersenletsel


Iedereen gaat op zijn eigen manier om met de veranderingen in het leven na het hersenletsel. Vaak hebben mensen informatie en tips gehad maar is het moeilijk om die thuis toe te passen. Bovendien staan partners er vaak alleen voor, vertelt Buiting. “Binnen de relatie kan je niet meer teruggevallen op vertrouwde patronen. Ook blijkt vaak na verloop van tijd dat er toch meer niet-zichtbare gevolgen zijn dan in eerste instantie gedacht werd. Geleidelijk verandert de relatie en groeien er onbewust nieuwe relatiepatronen.” Volgens Buiting zijn partners vaak erg loyaal en zorgzaam. Maar soms is het goed om juist wat minder zorgzaam te zijn. “In mijn laatste groep zat een man die veel overnam van zijn vrouw. Maar haar doel was dat ze meer zelf wilde gaan doen en dat deed ze ook. Hij vond dit moeilijk om te zien omdat het haar veel energie kostte. Maar door dit met elkaar te bespreken in behandelmodule voor partners, kon hij het beter loslaten en haar steunen in plaats van over te nemen. Op die manier haal je meer uit de behandeling van Hersenz.”

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

- vaak somber

- snel moe

- neemt geen initiatief meer

- problemen met plannen

- er zit geen rem meer op

- snel boos

- orientatieproblemen

- vergeetachtigheid (tijdelijk geheugenverlies)

- concentratieproblemen

- afasie (moeite met praten of begrijpen van taal)

Meer weten? Lees verder.

Behandeltraject Hersenz heeft ons huwelijk gered

Behandeltraject Hersenz heeft ons huwelijk gered


Klaas Pieters (57) kreeg in 2010 een hersenbloeding (CVA): “Ik kreeg een hoestbui en werd helemaal licht in mijn hoofd. Ik voelde mijn mond en lichaam wegzakken.” De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Hij revalideerde bij De Trappenberg in Huizen. Pas een aantal jaar na zijn CVA volgen hij en zijn vrouw Cisca begin 2016 een behandeltraject van Hersenz bij InteraktContour. “Dat heeft ons huwelijk gered”, zegt zij. Vooral het feit dat ze samen leren hoe ze met de gevolgen van het hersenletsel van Klaas om kunnen gaan, heeft hen weer bij elkaar gebracht. Lees hun verhaal.

Heb jij als partner ook te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel?

Iemand in je nabije omgeving heeft een ongeval, beroerte of bijvoorbeeld een hersenoperatie gehad. Eenmaal thuis merk je dat alles anders is dan voorheen. Wat is er aan de hand?

Ik wil graag contact met een locatie bij mij in de buurt

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag