Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel door zuurstofgebrek tijdens de geboorte

Hersenen hebben, net als andere organen, grondstoffen nodig voor de energievoorziening: glucose en zuurstof.

Zuurstofgebrek bij de geboorte
Zuurstof doet de glucose verbranden, waardoor energie vrijkomt. Met deze energie kunnen hersencellen zelf in leven blijven én hun werk doen. Zij geven elektrische signalen af zodat we kunnen denken, leren, spieren kunnen bewegen en signalen krijgen van de zintuigen. We hebben geen voorraad zuurstof, dus het bloed moet continue zuurstof aanvoeren. Wanneer de hersenen even geen toevoer van zuurstofrijk bloed hebben, stopt de overdracht van signalen. Die wordt weer hervat zodra de energievoorziening zich herstelt. Maar als de toevoer te lang stokt, gaan de cellen zelf dood: de schade in de hersenen is dan definitief. Zuurstofgebrek rond de geboorte kan ontstaan door een te lage bloedstroom naar de hersenkamers van een kindje. En door een gebrekkige zuurstofoverdracht van de moeder naar het kindje.

Hersenletsel door zuurstoftekort
Als een kindje te weinig zuurstof in het bloed heeft, worden automatisch de vitale organen zoals hart en hersenen van zuurstof voorzien, ten koste van de minder vitale organen zoals nieren, darmen, lever en spieren. Als de zuurstoftoevoer niet snel genoeg herstelt, krijgen uiteindelijk ook het hart en de hersenen te weinig zuurstof. De hartspieren werken dan niet meer goed, de pompkracht van het hart neemt af en daarmee de bloedstroom naar de hersenen en er kan lichte of zwaardere hersenbeschadiging ontstaan.

Twee soorten zuurstoftekort bij geboorte


Periventriculaire leukomalacie (PVL)

PVL is een beschadiging van het hersenweefsel die bij te vroeg geboren baby's kan optreden. Het is een beschadiging van de witte stof naast de hersenkamers. Door een te lage bloedstroom naar de hersenkamers kan er zuurstoftekort optreden, wat periventriculaire leukomalacie kan veroorzaken. Periventriculair betekent 'rond de ventrikels (hersenkamers)' en leukomalacie houdt 'zacht worden' in.

Asfyxie
Door een gebrekkige zuurstofoverdracht van de moeder naar het kind kan er asfyxie, zuurstofgebrek, optreden.

Meer informatie? De hersenstichting (bron) geeft uitleg over deze en andere hersenaandoeningen.

Wanneer er zuurstoftekort in de hersenen kan optreden:

  • Reanimatie
  • Hartstilstand
  • Hartinfarct
  • Ademhalingsstilstand (denk aan verdrinking, verslikken of stikken)
  • Ernstige en lange epilepsieaanval
  • Zware bevalling (Baby krijgt te weinig zuurstof)
  • Wurgpoging
  • Longproblemen
  • Vergiftiging

Meer over:

Behandeling Neurologie Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag