Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Herseninfarct kantelpunt in leven samen

Desiree Mekke werd, in 2010, op het moment van schrijven ongeveer zeven jaar geleden opeens mantelzorger. In een doodgewone nacht werd haar man getroffen door een herseninfarct. Deze nacht is achteraf bezien een kantelpunt in zijn leven, mijn leven en in ons leven samen. Eėn ding wist ik zeker, dat ik er alles aan zou doen om zo prettig mogelijk met elkaar verder te leven. Eerlijk gezegd heeft dat voornemen mij meermalen onder grote druk laten staan. Ik had namelijk geen idee wat ons (mij) te wachten stond. "Mjin passie is het schrijven van poëzie, ik wil graag mijn gedichten delen en hoop dat het je steun en (h)erkennng biedt. Dit gedicht is geschreven voor iemand die mantelzorger werd voor haar man die ook fysiek ernstig beperkt is geraakt."

Hier vind je het verhaal van Desiree: Van partner naar verzorger

koffie desiree.jpg

hoeveel kopjes koffie

eerst nog met cake

later met een koekje

kun je drinken met bekenden

die jou komen steunen

jullie leven op zijn kop

je lief kreeg iets wat onomkeerbaar is

 

hoeveel kopjes koffie

al lang niet meer met cake

ook niet met koekjes

kun je zetten voor onbekenden

die jou komen helpen

jouw leven op zijn kop

je lief is er zeker nog

maar soms ben je hem kwijt

in diepste wezen onveranderd

liefde is er heel veel liefde

zorgen zijn er veel zorgen

je regelt al die zaken

natuurlijk doe je dat voor je lief

maar één ding doe je niet meer

je zet geen kopjes koffie

voor al die vreemden

 

nee je bent niet boos

echt niet

ach soms schreeuw je een keer

omdat je zo moe bent van denken

nu altijd voor twee

graag drink je koffie

met een lekkere plak cake

om dit ongrijpbare te delen

met een vreemde die (h)erkent

Door: Desiree Mekke

 

Desiree schreef ook: De aarde draait door

samen wandelen.jpg

Van partner naar verzorger


“Hij is een andere man sinds zijn hersenletsel. Zelf vindt hij dat er niet zoveel is veranderd, maar dat is ook gelijk de beschadiging.” Gebrek aan ziekte-inzicht is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. En ook meteen één die het zo lastig maakt om hulp te zoeken of te accepteren. Het is heel zwaar om iedere dag opnieuw voor iemand met niet aangeboren hersenletsel te zorgen. Veel mensen houden hoop op verbetering die vervolgens niet lijkt te komen. De gelijkwaardigheid in de relatie ebt weg. De rol van partner verandert in die van een verzorger. Dat is moeilijk. En het lastige is dat het niet verwijtbaar is. De getroffene kan er immers niets aan doen. Verdriet en boosheid zijn veelvoorkomende emoties.

Relevante links

 

Herken je je in het gedicht van Desiree en ben je op zoek naar steun voor jezelf als mantelzorger?

InteraktContour biedt samen met nog 12 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Door de partnermodule leer je om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Meer weten? Lees ook het ervaringsverhaal van Cisca en Klaas: Hersenz heeft ons huwelijk gered en Albert en Erna Sieljes: Omgaan met hersenletsel

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Mantelzorg Liefde & relaties Gedichten

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag