Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gevolgen van niet aangeboren hersenletsel

'Omgaan met de gevolgen van hersenletsel'. Deze film van Teleac NOT is enige jaren geleden gemaakt. De opname gaat over de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel, zoals: snel boos, snel moe, overprikkeld. Deze aflevering is gewijd aan de veranderende persoonlijkheid. Een ongeluk, beroerte of hersenoperatie zet je leven op zijn kop en dat van je naasten. Hersenletsel heb je niet alleen.

Hersenletsel na ongeluk, val, herseninfarct, tumor of CVA (beroerte)

Jaarlijks worden ongeveer 135.000 mensen met één of andere vorm van niet-aangeboren hersenletsel uit het ziekenhuis ontslagen. Niet aangeboren hersenletsel is het letsel dat kan zijn veroorzaakt door een ongeluk in het verkeer, door een ongelukkige val, door een herseninfarct, door een hersenbloeding of een tumor. Soms vallen de gevolgen mee, soms zijn de gevolgen enorm. Ze varieren van problemen met de concentratie tot complete gedragsverandering. Ook kunnen lichamelijke functies uitvallen. De gevolgen van letsel aan de linkerkant van de hersenen kunnen resulteren in klachten rechts van het lichaam en andersom. In ernstige gevallen betekent het dat het leven van de getroffene volkomen verandert en dat ook voor de directe omgeving een volledige breuk ontstaan tussen het leven er voor en het leven erna.

Deze film van Teleac NOT is enige jaren geleden gemaakt. De kwaliteit niet optimaal.

Ze zeggen dat ik zo veranderd ben

Ze zeggen dat ik zo veranderd ben


Boek behorend bij het Teleac programma. De gevolgen van hersenletsel zijn vaak niet zichtbaar, maar grijpen behoorlijk in het leven van zowel de patiënt en zijn bekenden in. Het boek behandelt de bouw, functie en ontwikkeling van de hersenen en legt uit wat er precies aan de hand is bij hersenletsel. Ook gaat het in op het leren verwerken van de meegemaakte ervaringen en geeft het een beeld van de verschillende fases van behandeling, therapie en mogelijk herstel. Het boek is te bestellen via BOL.com

Zichtbare en onzichtbare gevolgen hersenletsel

Van een CVA (beroerte) kan je ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen van hersenletsel die de buitenwereld niet ziet. Dit zijn onder meer karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht. Lees meer: Gevolgen van CVA.

Ook te maken met de gevolgen van hersenletsel?

Je hebt een herseninfarct, hersenbloeding of ongeluk gehad en je bent ontslagen uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum. En dan? Je wilt je leven weer opbouwen maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Het kan zijn dat je snel moe bent of vergeetachtig, wakker wordt met hoofdpijn of aanhoudende hoofdpijn hebt. Ook kun je moeite hebben met praten of het begrijpen van taal. (afasie) Dit zijn zomaar wat een aantal kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Gelukkig is er nog veel mogelijk op het gebied van ondersteuning. Woon je in Overijssel, Gelderland, Flevoland of Utrecht neem contact op met InteraktContour voor een vrijblijvend gesprek. Woon je elders? Neem dan contact op via Hersenz.

Ik wil graag contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Boeken & Films Gevolgen NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag