Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gevolgen van een schedelbasisfractuur

Een schedelbasisfractuur is een botbreuk van de schedelbasis. Deze bevindt zich tussen de hersenschedel en de aangezichtsschedel. Een val of een verkeersongeluk kan de oorzaak zijn. Deze basis (onderzijde van de schedel rustende op de wervelkolom) is van vrij dik bot, zodat een breuk hierin pas ontstaat bij een zwaar ongeval. De bovenste wervels kunnen een scheur in de basis drukken als de getroffene bijvoorbeeld met het hoofd op harde grond valt en een kracht ontstaat waarbij de wervelkolom de schedelonderzijde zwaar belast. Bij een dergelijk ongeval kunnen hersenzenuwen en -centra bekneld raken. Vaak gaat de fractuur vergezeld met een hersenschudding en/of shock. Samen met de optredende bewustzijnsstoornissen kan het harde hersenvlies scheuren en het kleurloze hersenvocht uit de neus of de oren lopen. Bij een schedelbasisfractuur is ziekenhuisopname noodzakelijk. Als botten onderling niet verplaatst zijn dan kan de opname zonder operaties blijven en volstaat pijnbestrijding en rust.

Bron: Wikipedia

anatomie hersenen a.png

Symptomen schedelbasisfractuur


Bloedingen uit de neus, oren of mond komen veel voor bij een schedelbasisfractuur.

Er zijn grofweg twee soorten schedelbasisfracturen te onderscheiden:

 1. letsel in de voorste schedelgroeve; hierbij is vaak sprake van bloeduitstortingen ronde ogen, bloed en hersenvocht uit de neus en uitval van hersenzenuwen waarbij reuk en ogen zijn aangetast.
 2. Een schedelbasisfractuur aan de voorkant van de schedel kan in het dak van de neusholte zitten. Er kan een opening ontstaan tussen de neusholte en de inhoud van de schedel. Je verliest dan hersenvocht (liquor) uit de neus. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er bacteriën vanuit de neus in het hersenvocht komen. Hierdoor ligt een hersenvliesontsteking (meningitis) op de loer, vooral als er langer hersenvocht lekt.
 3. letsel in de middelste schedelgroeve; hierbij is vaak sprake van een bloeduitstorting achter het oor, bloed en hersenvocht uit het oor en uitval van hersenzenuwen die aangezichtsspieren, gehoor en evenwicht aantasten.

Andere kenmerken schedelbasisfractuur

 • Hoofdpijn
 • misselijkheid en braken
 • helder vocht uit de neus, oren en/of mond
 • bloed uit de neus, de oren of de mond
 • blauwe plekken rond de ogen of achter de oren
 • bewusteloosheid
 • Cheyne-Stoke ademhaling (diepe ademhaling afgewisseld met vrijwel ademstilstand)
 • epilepsie
 • niet meer kunnen ruiken of zien
 • vreemde oogbewegingen en andere gekke bewegingen

Een schedelbasisfractuur is vast te stellen door lichamelijk onderzoek, een röntgenfoto en/of een CT-scan.

Brilhematoom

Een brilhematoom, in het Engels Raccoon Eyes (wasbeerogen) is een blauwe verkleuring rondom beide ogen als gevolg van een bloeding in de oogkas bij een schedelbasisfractuur. Dit treedt doorgaans pas na enkele uren op en gaat vaak gepaard met bloedverlies of het verlies van hersenvocht uit neus of oren. Soms is er ook sprake van lekkage van bloed of helder hersenvocht (liquor) uit de neus of oren. Een brilhematoom is een teken van ernstig hoofd- en hersenletsel. Meestal verdwijnt dit binnen een paar dagen.

Battle-sign

Een Battle-sign is een blauwe verkleuring achter het oor als gevolg van een bloeding in het rotsbeen bij een schedelbasisfractuur. Dit treedt doorgaans pas na enkele uren op en wordt vaak begeleid door verlies van bloed of hersenvocht uit neus of oren.

Bron: Eerstehulpwiki

schedelbasis 03.jpg

Gevolgen schedelbasisfractuur


De vooruitzichten zijn afhankelijk van de ernst van de fractuur. Sommige mensen houden er niets aan over. Anderen kunnen niet of niet goed meer horen. Als de reuk- of oogzenuwen geraakt zijn kan iemand blijvend zijn reukvermogen verliezen of tot blindheid leiden.

Onzichtbare gevolgen hersenletsel

Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de gevolgen van hersenletsel. Deze zijn verstrekkend. Niet aangeboren hersenletsel kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en verminderd de zelfredzaamheid. Bij een groot deel van de mensen is er sprake van blijvende stoornissen en beperkingen.

Klachten na schedelbasisfractuur

Kampt u met de gevolgen van een schedelbasisfractuur en op zoek naar ondersteuning?

Vanuit de zorg is er veel aandacht voor de zichtbare gevolgen van hersenletsel. Eenmaal thuis lopen patiënten en hun naasten echter vaak tegen veel onbegrip en onkunde op. Zeker omdat onzichtbare gevolgen vaak niet direct worden herkend als hersenletsel. Iemand met hersenletsel, als gevolg van een schedelbasisfractuur kan vaker boos zijn, snel moe of somber zijn, is vaak vergeetachtig of heeft een slecht korte termijn geheugen. InteraktContour biedt Hersenz behandeling. Hierbij is ook aandacht voor naasten, zoals partner, ouder en/of kinderen. Vul je postcode in op de site van Hersenz en vind een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Neurologie Gevolgen NAH Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag