Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gevolgen van een beroerte voor de naasten

Door hersenletsel kan de relatie tussen partners en andere gezinsleden enorm veranderen. De impact is groot. Van de één op andere dag ben je ineens mantelzorger als de partner, ouder of kind is getroffen door hersenletsel. Dit kan door een beroerte, maar ook door een ongeluk of een hersenoperatie. Binnen het gezin vindt een verschuiving plaats van verantwoordelijkheden. Zonder dat je er op voorbereid was. Ook voor de naasten heeft dit grote gevolgen. Het is nooit meer zoals het vroeger was.

"Hij is zo veranderd, ik kan er niet mee omgaan."

Omgaan met hersenletsel, een strijd van verdriet en stress

Omgaan met hersenletsel, een strijd van verdriet en stress


"In het begin heb je geen idee welke impact een hersenbloeding op je leven heeft. Je bent zoekende en weet nog niet welke vragen je aan de behandelaren moet stellen. Dat weet je pas gaandeweg. Het gevolg van onzichtbaar hersenletsel is alles omvattend. Iets wordt anders begrepen dan in werkelijkheid is gezegd. Thuis gaat dit gepaard met veel strijd, verdriet en stress."

Eenzaamheid bij naasten door onbegrip na hersenletsel
"Dan komt ook de eenzaamheid. Bij familie en ambulant begeleiders probeer je uit te leggen wat er aan de hand is. Je probeert je verhaal te vertellen en begrip te krijgen. Als er achteraf blijkt dat er na die gesprekken toch geen begrip of handvatten volgen leidt dat tot teleurstelling en eenzaamheid. Eenzaamheid is niet hoeveel kennissen en vrienden je hebt. Eenzaamheid is je niet begrepen voelen bij professionals. Of van mensen van wie je het mag verwachten", aldus een zus en mantelzorger in het boekje: Niet aangeboren hersenletsel : oorzaken, gevolgen, signalen en zorg. Een uitgave van Windesheim Flevoland.

Proces van rouw en verlies voor naasten na hersenletsel

Proces van rouw en verlies voor naasten na hersenletsel


Naasten, zoals partners en kinderen, gaan een proces door van rouw- en verliesverwerking. Zij worstelen vaak met complexe gevoelens: angst, frustratie, schaamte, verdriet, boosheid en loyaliteit. Helemaal als er sprake is van karakterveranderingen is dit van grote invloed op het gezin.

Gerelateerde artikelen:

Samen verder na een hersenbloeding

De impact van hersenletsel op de opvoeding van de kids

"Door alle veranderingen verdienen we opeens minder. Ik maak me vreselijk zorgen. Straks kunnen we het huis niet meer betalen."

Hoe begeleid je mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Voor de professional die de getroffene begeleidt is het van belang om het hele systeem rondom de cliënt te betrekken. Zowel de partner als de (opgroeiende) kinderen moeten voldoende aandacht krijgen. Wat houdt hen bezig? Waar maken ze zich zorgen over? Waar hebben ze vragen over? De veranderingen voor kinderen zijn anders dan die voor volwassen. Voor kinderen is het moeilijker om de verandering in het juiste perspectief te zien: het verband tussen het hersenletsel en de gevolgen voor de thuissituatie. Kinderen kunnen ervaren dat papa of mama anders is dan voor het hersenletsel. Met name de onzichtbare gevolgen van het hersenletsel en de onvoorspelbaarheid van gedrag hebben een grote impact op het gezin. Communicatie kan moeizaam verlopen. De ouder is vergeetachtig of levert geen bijdrage meer aan het huishouden of de opvoeding. Door prikkelgevoeligheid zijn uitstapjes of bezoekjes nauwelijks meer mogelijk. Het is van belang voor de ontwikkeling van de kinderen dat er tijdig (h)erkend wordt wat er aan de hand is. Kinderen hebben, net als volwassenen, een grote behoefte aan informatie om de gebeurtenissen te kunnen plaatsen en te verwerken.

Vijftien vragen en emoties van de partner en de kinderen

Vijftien vragen en emoties van de partner en de kinderen


 • Hij is zo veranderd. Ik kan er niet mee omgaan.
 • Ik wil wel voor hem zorgen, maar hij is zo snel boos.
 • Ik moet overal alleen naar toe, zij heeft geen energie.
 • Hij kan niet accepteren, dat hij niet meer kan werken.
 • Ik zou willen dat hij een hobby had.
 • Wij weten niet wat er op haar werk gaat gebeuren.
 • Onze vrienden zeggen dat ze het begrijpen, maar je merkt dat het niet te lang moet duren.
 • Hoe leg ik uit dat ze niet naar een verjaardag kan komen, omdat het te druk is voor haar.
 • Ik mis mijn partner zo.
 • Ons wereldje is wel erg klein nu.
 • Ik ben nog steeds bang dat het weer kan gebeuren.
 • Door de veranderingen verdienen we opeens minder. Straks kunnen we ons huis niet meer betalen.
 • Vroeger deed hij de administratie. Dat lukt nu niet meer.
 • Ze wil nog steeds autorijden, maar dat kan niet. Veel te gevaarlijk, maar zij ziet het niet.
 • Hij is zo passief. Ik zou 'm wel een schop onder zijn kont willen geven.

Behandeling voor partner en kinderen

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. Tijdens een intake wordt met je besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag