Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gevolgen hersenletsel op de lange termijn

Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen van hersenletsel en ongeveer 600.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel. Hier komen ieder jaar 135.000 mensen bij. Een groep van 11.000 mensen ervaart ernstige gevolgen. Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. Maar als eerste 'revalidatiefase' achter de rug is, begint het eigenlijk pas. De zorgbehoefte is chronisch en hier is vaak nog onvoldoende aandacht voor.

"Ben je bang geweest? Ja, maar niet voor de dood! Waar was je dan bang voor? Dat ik zou blijven leven als een wrak."

Eerste focus op herstel na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie

Eerste focus op herstel na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie


Na een ongeval, beroerte, hersenoperatie of ongeluk ligt de eerste focus op herstel. De wens om weer helemaal de oude te worden is vaak een grote drijfveer om te revalideren. Eenmaal thuis wordt vaak pas duidelijk dat je door de veranderingen in de hersenen niet helemaal meer dezelfde bent als voor het hersenletsel. Herstel gaat met ups en downs. Als je merkt dat het moeilijk is, probeer dan steun te zoeken door te praten met mensen in je naaste omgeving.

Beschadigde hersencellen herstellen niet
ls hersenletsel ineens ontstaan, dan treedt er in de eerste periode het meeste herstel op. Misselijkheid en verwardheid verdwijnen soms al na enkele uren. Klachten als vermoeidheid, verminderde concentratie en een geheugenproblemen houden meestel langer aan en kunnen blijvend van aard zijn. In de eerste vier weken gaat het herstel het snelst. Dit is voornamelijk de lichamelijke genezing. Na zes maanden is er nog herstel, maar gaat het minder snel. Na een jaar is er meer zicht op welke klachten blijvend zijn. Er zijn ook mensen die na langere tijd verbetering merken. De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn weer herstellen. Bij een groot deel van de mensen met hersenletsel gaan niet alle klachten over. De behandeling van Hersenz bij InteraktContour richt zich op deze chronische fase.

Omgaan met de gevolgen van hersenletsel na revalidatie

Omgaan met de gevolgen van hersenletsel na revalidatie


InteraktContour biedt Hersenz behandeling aan waarbij je leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking. Tijdens de intake bespreekt een professional met jou waar je behoefte aan hebt en aan welke doelen je wilt werken. Hierdoor kunnen wij behandeling op maat bieden; aangepast aan jouw wensen en persoonlijke mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis.

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel


Herken je één of meer van de volgende gedragingen na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie?

Hersenletsel? Doe de test!

Hersenletsel? Doe de test!


Wil je weten of de behandeling van Hersenz jou verder kan helpen? Wil je leren omgaan met de gevolgen van je hersenletsel? Doe de test.

Herken jij jezelf of een naaste in één of meerdere signalen die kunnen duiden op hersenletsel?

De gevolgen van hersenletsel zetten een leven op zijn kop. Bij InteraktContour begrijpen we dat. Neem vrijblijvend contact op en ontdek welke mogelijkheden er zijn om te leren omgaan met hersenletsel.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag