Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gevolgen beroerte op jonge leeftijd

Een beroerte op jonge leeftijd komt steeds vaker voor. Gedurende de jaren na de beroerte kunnen patiënten diverse complicaties ontwikkelen. Met name voor deze jonge patiëntengroep is informatie over de lange termijn van groot belang.

Risico op epilepsie en hart- en vaatziekte na beroerte

Risico op epilepsie en hart- en vaatziekte na beroerte


Renate Arntz onderzocht het langetermijnrisico op epilepsie en het langetermijnrisico op hart- en vaatziekten na een beroerte op jonge leeftijd. Ze laat zien dat epilepsie een veel voorkomend probleem is en geassocieerd is met slechter functioneren, sterfte en slechter cognitief functioneren. Daarnaast houden patiënten een levenslangs risico op het ontwikkelen van nieuwe hart- en vaatziekten, met name patiënten die traditionele risicofactoren hebben, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en roken.

Zicht op chronische gevolgen beroerte

Zicht op chronische gevolgen beroerte


Deze chronische gevolgen worden verder benadrukt door de grote groep patiënten die beschadigingen van de kleine bloedvaten in de hersenen heeft ten opzichte van gezonde personen. De bevindingen kunnen helpen om patiënten beter te informeren over het beloop van hun ziekte. Daarnaast zijn de gegevens over nieuwe hart- en vaatziekten te gebruiken om toekomstig onderzoek naar het gebruik van secundaire preventie te starten. Lees verder: Langetermijnrisico op vaatziekten en epilepsie na beroerte op jonge leeftijd.

Een beroerte op jonge leeftijd heeft grote gevolgen voor dagelijks functioneren
Een aanzienlijk deel van de mensen die op jonge leeftijd een beroerte hebben gehad, kan veertien jaar later niet zelfstandig functioneren. Vrouwen blijken daarbij een twee tot drie keer zo grote kans op een slechte uitkomst te hebben dan mannen. Dit is in tegenstrijd met de algemene verwachting van neurologen, die voornamelijk gebaseerd is op korte termijn studies die naar het overlijdensrisico kijken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Nathalie Synhaeve van het Radboudumc, waar ze 28 september op hoopt te promoveren. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte. Omdat de ziekte hen op jonge leeftijd treft, heeft dit grote gevolgen voor hun dagelijks functioneren binnen gezin en werk. Synhaeve onderzocht de lange termijn prognose na een beroerte bij mensen in deze patiëntengroep.

Vrouwen functioneren slechter na beroerte dan mannen
Tien jaar na een herseninfarct of hersenbloeding kan 1 op de 8 overlevers niet zelfstandig functioneren. Bij een TIA, waarbij geen lichamelijke restschade ontstaat, was dit 1 op de 15. Het percentage patiënten dat niet zelfstandig kan functioneren, neemt toe in de loop der jaren. Na 14 jaar leeft bijna 1 op de 5 overlevers van een herseninfarct niet meer zelfstandig. Bij een TIA is dit 1 op 10. Bij slechts 1,3% van de patiënten verbetert de toestand. Hoe erger de beroerte, hoe slechter het lange termijn functioneren. Synhaeve ontdekte verder dat vrouwen een twee tot drie keer zo grote kans op een slechte uitkomst hebben dan mannen. Hoe dat komt, is niet bekend. Lees verder: Beroerte op jonge leeftijd heeft grote gevolgen

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel


Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Herken je één of meer van de volgende gedragingen, na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie? Snel moe, vergeetachtig, kort lontje, vaak somber, afasie of intiatiefloos. Lees hier meer over de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.

Ik heb een beroerte gehad en kamp met de gevolgen.

Een beroerte kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met een locatie bij jou in de buurt.

Ik wil contact met Hersenz

Meer over:

Neurologie Onderzoek Jong en hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag