Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Emoties de baas na hersenletsel

Na een beroerte, hersenoperatie of ongeluk ervaren veel mensen de gevolgen van hersenletsel. Zij kampen met veranderde emoties, zoals acceptatieproblemen of een kort lontje. Het programma Hersenz leert hen beter omgaan met emoties.
Thuis begint het pas, zeggen mensen met hersenletsel vaak. Na de acute fase in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum blijkt het niet zo makkelijk om het gewone leven weer op te pakken. De gevolgen van het hersenletsel worden dan pas echt duidelijk. Om hier beter mee te leren omgaan biedt InteraktContour de behandeling Hersenz. Een groot deel van dit programma draait om het reguleren van emoties.

"Wie de Hersenz-behandeling volgt zet vaak nog flinke stappen vooruit."

omgaan met emoties.jpg

Emoties van mensen met hersenletsel kunnen alle kanten opgaan


“De emoties van mensen met hersenletsel kunnen alle kanten opgaan”, zegt neuropsycholoog Yvet Otten van InteraktContour. “Door frontaal hersenletsel kunnen mensen de controle verliezen over hun emoties, waardoor ze emotioneel vlak of juist ontremd worden. Vaak hebben ze ook meer tijd nodig om informatie te verwerken. Prikkels, zoals geluid en licht, komen daardoor harder binnen. Als de vermoeidheid toeslaat, wordt het snel te veel en lopen ze keihard tegen grenzen aan. We zien ook dat veel mensen met hersenletsel moeite hebben om te accepteren wat hen is overkomen. Dat alles kan leiden tot frustratie, verdriet en een kort lontje. Logisch dat dit tot spanningen leidt tussen partners en in het gezin.”

Dit vind je mogelijk ook interessant

Oefenen met je rol

Wie het Hersenz-programma volgt, zet vaak nog flinke stappen vooruit. Hersenz combineert individuele behandeling met groepsmodules en leert je beter om te gaan met je emoties, geheugenproblemen en het verdelen van je energie. Het programma is een mix van theorie en praktijk. “Meestal behandelen we ’s ochtends theorie en passen we die ’s middags toe door middel van oefeningen,” legt Getty Wagenmans uit, psychomotorisch therapeut bij InteraktContour. “Het is goed om wat je hebt geleerd zelf te ervaren. Sommige mensen durven geen initiatieven meer te nemen, bijvoorbeeld omdat hun gezin hen te veel als patiënt ziet en steeds de leiding neemt. Wij oefenen dan met iemand hoe het is als je hierin je eigen rol weer inneemt. Ook leren we mensen om lichaamssignalen te herkennen, waardoor ze een emotionele uitbarsting kunnen voorkomen.”

Aandacht voor de naasten na hersenletsel


Voor mensen in de naaste omgeving biedt Hersenz een partnermodule. Otten: “Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor dierbaren verandert er veel. Ze hebben ineens te maken met iemand die door hersenletsel minder kan of in gedrag erg is veranderd. In de partnermodule krijgen zij handvaten hoe ze weer beter met elkaar om kunnen gaan. En hoe ze als mantelzorger ook aan zichzelf kunnen blijven denken.”

Dit artikel is tevens op 18 december 2017 verschenen bij de special ‘Het brein’ van Pulse Media Group, gedistribueerd bij de Volkskrant.

Lees ook:

 

Herken je jezelf of je naaste in dit verhaal en wil je meer informatie? Neem contact op!

InteraktContour biedt samen met andere zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren getroffenen en naasten omgaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Gevolgen NAH Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag