Een nieuw leven met behandeling van Hersenz
Arnold (57) was ambulancechauffeur. Hij was gewend om anderen die ziek werden te helpen. Op een dag kwam hij thuis toen zijn oudste zoon zei: “Pap, je mond hangt scheef, we gaan naar het ziekenhuis”. Het bleek een herseninfarct waarvan hij lang revalideerde om weer goed te leren praten en bewegen. Daarna kreeg hij de zwaarste klap. “Ik zat weer thuis en besefte: het wordt nooit meer zoals vroeger. Ik zat moe op de bank, er kwam niks uit mijn handen en ondertussen worstelden mijn zonen met gevoelens van boosheid en verdriet, wat er soms heftig aan toe kon gaan. Ik dobberde maar rond en stond er zo goed als alleen voor. Ik wist niet hoe mijn toekomst er uit zou gaan zien. Na veel omwegen kwam ik terecht bij behandeling van Hersenz, aangeboden door InteraktContour. Vanaf dat moment kon ik weer gaan opbouwen.”
Professionele aanpak door behandelaars InteraktContour
Samen met neuropsycholoog Wouter de Boer maakte Arnold een persoonlijk plan van aanpak, helemaal op maat, met een aantal groepsmodules in combinatie met gesprekken thuis. Arnold: “Dit werd heel professioneel aangepakt door behandelaars die weten waar ze het over hebben. Het was ook fijn om in een groep te komen met mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Er werd geluisterd naar elkaar, we gaven elkaar tips en deelden verdriet en boosheid met elkaar.”

Begeleiding voor het hele gezin na hersenletsel
Behandelaar Margaret Boerlage van InteraktContour begeleidde de groepen: ‘Ik zag hoe iedereen elkaar stimuleerde om stappen voorwaarts te zetten. Elke deelnemer heeft zijn eigen individuele doelen. Arnold wilde bijvoorbeeld meer inzicht in zijn weekplanning en welke prioriteiten daarin moeten worden gesteld. Deelnemers in de groep houden elkaar aan de afspraken die er gemaakt zijn. Mensen leren van elkaar minstens net zoveel als van ons als professionals. Arnold werd met de week krachtiger.”
Gesprekken thuis
Ondertussen vonden er gesprekken thuis plaats, waarvan enkele met zijn zonen. Arnold: “Zij hadden het verlies van hun moeder nog niet verwerkt of ze kregen met deze klap te maken. Hun moeder was kort ervoor overleden. Hun frustratie werd besproken en er is hen uitgelegd wat er gebeurt bij hersenletsel. Op deze manier kunnen we er samen iets beter mee omgaan. Er is meer rust in huis. De dag breekt een keer aan dat we zeggen: we hebben het geflikt samen!”
Lees ook: Mijn vader kreeg een hersenbloeding.
Wilskracht
Daarnaast leert Arnold om zijn gedachten meer te ordenen en ze om te zetten in daden. Tijdens de groepsmodules is hij er achter gekomen dat hij het helpen van anderen nog steeds in zich heeft. “Ik wil weer wat beteken voor anderen. Werken op de ambulance zit er voor mij niet meer in. Maar ik zie mezelf wel als vrijwilliger aan de slag gaan. Die wilskracht is er weer. Ik wil mijn leven weer een acht kunnen geven. Zonder de behandelgroepen weet ik eerlijk gezegd niet waar ik had gestaan.
Lees ook het verhaal van Geurt: Omgaan met de gevolgen van een hersenbloeding.

Wouter de Boer, neuropsycholoog bij InteraktContour
“Mensen met hersenletsel hebben vaak al een zoektocht achter de rug naar de juiste ondersteuning. Als ze bij ons terecht komen, breng ik als hoofdbehandelaar zo snel mogelijk een huisbezoek om in kaart te brengen wat de klachten zijn en welke bouwstenen uit de behandeling van Hersenz het beste aansluiten. Arnold had te maken met een groot verlies: niet alleen zijn vrouw maar ook zijn baan en alle dingen die hij kon en deed. Daarnaast kampte hij met vermoeidheid en geheugenproblemen. Samen hebben we een indicatie aangevraagd voor behandeling bij Hersenz voor twee jaar. Arnold volgt de groepsmodules: Omgaan met veranderingen, Grip op energie en Denken en doen. Daarnaast krijgt hij individuele behandeling thuis, aangevuld met ambulante begeleiding.
Blij met inzichten en verandering na behandeling Hersenz
Het doet Arnold goed. Het was belangrijk voor hem om zijn verlies te delen met anderen in de groep. Ook leerde hij beter om te gaan met zijn energie. Ondertussen hebben we in de thuisbehandeling met hem gewerkt aan zijn depressieve gevoelens en aan een manier om zijn vaderrol weer in te vullen. Arnold is inmiddels weer een stuk vrolijker. Ook zijn zoons merken dit en zijn blij met deze verandering. Binnenkort leert hij in de module Denken en doen om zijn gedachten te structureren en vaker om te zetten in actie. Daarna heeft hij weer een goede basis om, met behulp van ambulante begeleiding, zijn leven verder vorm te geven.”
Weer thuis met hersenletsel, en dan?
Mensen die een beroerte of ongeluk hebben gehad, met hersenletsel als gevolg, komen in het ziekenhuis of revalidatiecentrum terecht. Daarna komen ze thuis, waar ze he leven opnieuw moeten vormgeven, samen met hun partner of gezin. Dan begint het pas. Werken kan vaak niet meer. De administratie, het huishouden of zelfs een boodschapje blijken allemaal niet meer eenvoudig. Relaties komen onder druk te staan. Kinderen opvoeden gaat moeizaam. Eigenlijk is niets meer hetzelfde.
Behandeling van Hersenz
De behandeling van Hersenz ondersteunt mensen om in deze moeilijke fase het leven zo veel mogelijk weer op de rit te krijgen. Dat begint met inzicht krijgen in wie je bent, in de dingen die je niet meer kan en daarna vooral in de dingen die je nog wél kan.
INTERAKTCONTOUR MAAKT VERANDERDE RELATIES NA EEN BEROERTE BESPREEKBAAR
Op dinsdag 9 mei 2017 vindt, voor de 13e keer, de Europese Dag van de Beroerte plaats. Het thema is 'De impact van een beroerte'. Vanuit de revalidatie is er veel aandacht voor de zichtbare gevolgen. Eenmaal thuis lopen getroffenen en hun naasten vaak tegen veel onbegrip aan. Het zet relaties onder druk. Zeker omdat onzichtbare gevolgen vaak niet direct worden herkend als hersenletsel. Hersenletsel verandert onder meer seksualiteit en intimiteit met je partner en het contact met de kinderen. InteraktContour besteedt in Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel aandacht aan de impact op relaties en maakt het bespreekbaar. Heb je vragen? Blijf er niet mee rondlopen. Stel ze! En bel, chat, mail of kom langs. Check: Hoe ga je om met verandering na hersenletsel?
Herken je je in het verhaal van Arnold? Neem contact op met één van onze professionals!
Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour.
Reageren