Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Een broer of zus met hersenletsel. Hoe nu verder.

Als je hier aan het lezen bent kan het zijn dat je op zoek bent naar meer informatie over hersenletsel. Misschien heeft je vader of moeder hersenletsel door een beroerte, ongeluk of operatie. Of is dit het geval bij je broertje of zusje. Daar gaat dit verhaal over. Heb je dagelijks te maken met een broer of zus met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Lees dan nog even verder.

Boos, bang of bedroefd als je broer of zus hersenletsel heeft

Boos, bang of bedroefd als je broer of zus hersenletsel heeft


Vaak heb je allerlei gevoelens. Je kan het onthouden door de vier "B's": boos, bang, bedroefd en blij. Vaak kost het moeite om de 'b' van blij weer te vinden. Veel kinderen zijn vaak eerder bang, boos of bedroefd.

"Ik hield altijd heel veel rekening met mijn zusje. Ik wilde haar niet onnodig van streek maken."

Mijn broer of zus heeft hersenletsel. Wat is dat eigenlijk: NAH?

Mijn broer of zus heeft hersenletsel. Wat is dat eigenlijk: NAH?


Als je broer of zus niet aangeboren hersenletsel (NAH) heeft door bijvoorbeeld een hersenbloeding, operatie of hersentumor dan merk je dat dingen die vroeger vanzelfsprekend waren nu veel moeilijker gaan. Simpele dingen zoals tandenpoetsen, spelen of eten, kosten meer moeite omdat de hersenen extra hard moeten werken. De gevolgen van NAH zijn bij iedereen anders. Dit heeft te maken met de plaats en de ernst van het letsel in de hersenen. Eenmaal thuis merk je de veranderingen en zijn er een aantal kenmerken van niet aangeboren hersenletsel te onderscheiden:

Mag ik ook ff

Mag ik ook ff


Ben je tussen de 8 en 14 jaar? Dan is dit boekje misschien iets voor jou: "Mag ik ook ff?" Je leest wat anderen in vergelijkbare situatie te vertellen hebben en je krijgt informatie. Ook kun je aan de slag met allerlei doe-dingen in dit boek. "Mag ik ook ff?" is geschreven door Martine Kapitein en Rita van der Horst in samenwerking met kinderboekenschrijfster Hanneke van der Werf. Ook geschikt voor de rest van de familie!

Het boekje is te bestellen via de Hersenstichting.

Niet aangeboren hersenletsel in het gezin: Broertjes en zusjes

In onderstaand filmpje bevraagt Djoshua zijn zusje. Zij heeft niet aangeboren hersenletsel door een hersentumor. Hoe denk je dat het voor mij is vraagt Djoshua. "Knap lastig", zegt zijn zusje.

De invloed van een broer of zus met hersenletsel op het gezin
Hersenletsel heb je niet alleen. Dat treft iedereen in het gezin. Eenmaal thuis is alles anders dan eerst. Vergeetachtigheid, geheugenverlies, concentratieproblemen of een kort lontje kunnen signalen zijn die duiden op hersenletsel. Veel voorkomende gevolgen voor jullie gezin zijn onder meer onbegrip uit de omgeving en overbelasting van de gezonde gezinsleden. De veranderingen voor kinderen zijn anders dan die voor volwassen. Voor kinderen is het moeilijker om de verandering in het juiste perspectief te zien: het verband tussen het hersenletsel en de gevolgen voor de thuissituatie. Kinderen worstelen met complexe gevoelens: angst, schaamte verdriet, boosheid en loyaliteit. Een veel gehoorde uitspraak van kinderen is: "Ik hield altijd heel veel rekening met mijn broertje of zusje. Ik wilde hem/haar niet onnodig van streek maken." Niet zelden geven kinderen zichzelf de schuld van de situatie en voelen zich onterecht verantwoordelijk voor de verandering. Het allerbelangrijkste is dat je weet wat hersenletsel inhoudt, want dan begrijp je wat er aan de hand is.

Hersenz thuisbehandeling. Voor partner en kinderen.

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Je hebt opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. Gezinsbegeleiding of begeleiding van partners vergroot de draagkracht van het gezin en helpt bij het (her)vinden van de balans. Tijdens een intake wordt met je besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour. InteraktContour biedt Hersenz behandeling.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Mantelzorg Liefde & relaties Boeken & Films

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag