Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Documentaire: de lengte van liefde

Jasmijn is 21 als ze tijdens de vakantie ineens een hersenbloeding krijgt. Haar moeder Peronne stort zich vol overgave op de zorg van haar dochter, maar dit blijkt complex.

Toen ze thuis kwam, veranderde alles. Niet alleen voor Jasmijn, maar ook voor haar ouders en twee jongere broers. Peronne bevindt zich in een constant dilemma; waar moet ik sturen, waar moet ik afstand nemen? Ze neemt haar dochter bij de hand om haar mogelijkheden te ontdekken, maar is tegelijkertijd zondebok voor alles waar Jasmijn tegenaan loopt. Een nieuwe stap naar zelfstandigheid ligt in het vooruitzicht. De schuur in de tuin wordt omgebouwd tot een huisje voor Jasmijn. Jasmijn én Peronne hopen daardoor weer een deel van hun oude leven terug te krijgen. Hoe makkelijk is het nog om elkaar weer los te laten?

De lengte van liefde is een productie van Vossenfilms en is tot stand gekomen met een wildcard van het Filmfonds en ontving de Filmprijs van de Stad Utrecht op het NFF 2016.

Regisseur Anna Peeters over mantelzorg

Anna Peeters (1991) studeerde op haar eenentwintigste af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij heeft van dichtbij meegemaakt hoe heftig de gevolgen zijn van mantelzorg. Ze bewondert de kracht en moed van mantelzorgers en het roept tegelijkertijd vragen op. ‘Waarin schuilt de kracht van een mens om dit te kunnen? Ik vind het een mooi gegeven dat het blijkbaar in mensen zit om dit belangeloos voor iemand te doen. Zelfs als wat je terugkrijgt van de ander, zo wrang is. Pas wanneer een ziektebeeld blijvend is, of zelfs pas achteraf, zien mensen in wat de intensieve zorg voor invloed heeft op hun eigen leven. Ik bewonder mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Maar wat als degene voor wie je zorgt ingrijpend veranderd is?’


Van de mantelzorgers van mensen met hersenletsel is 35 tot 50% zwaar of overbelast

Sinds 2015 is de overheid van mening dat, in het kader van de participatiesamenleving, de zorg van patiënten meer door familie en vrienden moet worden opgevangen. Het is niet voor iedereen weg gelegd om die zware taak op zit te nemen. In Nederland verlenen 4,3 miljoen volwassenen mantelzorg aan een naaste. Ruim 400.000, van de mantelzorgers die langdurig en intensief mantelzorg verlenen, zijn overbelast. Van de mantelzorgers van patiënten met hersenletsel is 35 tot 50 procent zwaar of overbelast. Dat is veel meer dan de gemiddelde mantelzorger. Uit onderzoek onder mantelzorgers van CVA-patiënten blijkt dat het sociale netwerk rondom mantelzorgers sterk daalt in omvang, de ervaren kwaliteit van leven laag is en de depressiviteit onder mantelzorgers hoog is. Meer over mantelzorg en hersenletsel.

Bestel de lengte van liefde

De dvd van De lengte van liefde is te bestellen door een mail te sturen met je adres naar info@vossenfilms.nl. Een dvd kost 10,- euro en de verzendkosten zijn 2,50 euro. DVD’s worden binnen twee weken bezorgd via de post.

Herken je je in het verhaal van Jasmijn? En moet je ook omgaan met hersenletsel?

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Het zet een leven op zijn kop. Herken je je in de kenmerken van aangeboren hersenletsel en ben je snel moe, boos, vergeetachtig of heb je concentratieproblemen? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Wij kunnen je helpen als je meer informatie wilt hebben of als je direct een intakegesprek wilt. Ook verwijzers kunnen terecht voor meer achtergrondinformatie of advies.

Ik wil contact met Hersenz

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties Boeken & Films Jong en hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag