Depressief en somber na een beroerte of herseninfarct
Sombere buien of depressieve klachten zijn kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Na een cva, hersenoperatie, of ongeval met nek-, schedel- of hersenletsel kun je sneller van slag zijn dan voorheen. Bij een ontroerende film ben je bijvoorbeeld ineens geëmotioneerd en ook een reclamespotje op tv blijkt ineens aanleiding voor een huilbui. Deze emotionele onevenwichtigheid kan tevens leiden tot heftige geïrriteerdheid of plotselinge woede-uitbarstingen om zaken die er vroeger veel minder toe deden. Na een ruzie voel je al snel spijt, omdat het eigenlijk 'nergens' over ging. Het was maar een kleinigheid.

Wat zie je er goed uit! Ik zie niets aan je. Je hebt geluk gehad!
Dit is één van de opmerkingen die mensen met hersenletsel te horen krijgen. Een misvatting. Want als je te maken hebt met hersenletsel moet je vaak leren omgaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen ervan. En voel je je helemaal niet zo blij dat je het er levend vanaf hebt gebracht. De problemen die je ervaart maken dat je helemaal niet zo'n positieve kijk kan hebben op de situatie zoals anderen suggereren. Ook voor je partner, gezin en naasten is het leven veranderd. Hersenletsel heb je niet alleen. Hersenletsel kan sterke veranderingen in het karakter veroorzaken. Een opmerking die dit onderstreept: Het lijkt wel alsof ik met een andere man getrouwd ben." De rouw om verlies begint, maar de erkenning van de omgeving voor die rouw blijft vaak uit. Dit remt het proces van verwerking. Dit noem je ook wel rouw bij levend verlies. Lees ook het verhaal van Hans Schoonen.
Wat zie je er goed uit! Je hebt geluk gehad...

Depressie kan herstel in de weg staan
Geheugenproblemen, afasie, vergeetachtigheid, vermoeidheid en gebrek aan concentratie kunnen grote gevolgen hebben voor je gemoedstoestand. Je stemming en de wijze waarop je over jezelf, je situatie en je omgeving denkt. Activiteiten, werkzaamheden of bezigheden die vroeger moeiteloos verliepen, kosten nu veel energie of kun je niet meer doen. Het is logisch dat dit gevolgen heeft voor je humeur. Andersom geldt hetzelfde. Als je stemming somber of depressief is, vermindert vaak de lust en de interesse om iets te gaan doen. Het is een wisselwerking. Als de depressie lang aanhoudt kan dit het herstel van je lichaam of het verwerken van de gebeurtenissen in de weg staan.
Signalen van somberheid of depressie
- stemmingswisselingen
- somber
- snel gekwetst
- snel emotioneel en huilen
- minder zin hebben in seks
- heftig reageren bij relatief kleine tegenslagen
- snel geïrriteerd en geprikkeld

Tips voor meer energie en balans
- Sta direct op als de wekker gaat, blijf niet te lang liggen
- Sport en beweeg. Lees ook: Beweging belangrijk om depressie te doorbreken
- Eet gevarieerd (biologisch) en gezond
- Ga naar buiten en zorg voor genoeg dag- en zonlicht
- Omring je met positieve mensen
- Doe, indien nodig, een kort slaapje (20 minuten)
- Snack gezond
- Vermijd alcohol, drugs en roken
- Drink veel water
- Slaap voldoende en breng er structuur in
Uiteraard is iedere situatie anders. Dit verschilt van persoon tot persoon en is (in het geval van hersenletsel) eveneens afhankelijk van het soort letsel iemands persoonlijkheid. Voor advies: neem contact op met een professional.
Omgaan met iemand met een depressie
- Oordeel niet, maar luister
- Wees terughoudend in het geven van adviezen
- Geef aandacht
- Verwacht geen interesse
- Iemand is ziek en is zichzelf niet
- Geef je eigen grenzen aan
- Onderneem iets samen
- Zoek professionele hulp
- Vraag waarmee je kunt helpen
- Praat over sombere gedachten
Bron: Psychosenet.nl
Onderstaand filmpje legt in tien adviezen uit wat je kunt doen voor iemand met een depressie of sombere gedachten.
De diagnose depressie is niet eenvoudig te stellen bij mensen met NAH. Hulp nodig?
De diagnose depressie is niet altijd eenvoudig te stellen bij mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daarom is kennis van niet aangeboren hersenletsel noodzakelijk om tot een goede diagnose te komen. Als gevolg van het letsel kan iemand namelijk kenmerken van een depressie hebben terwijl het geen depressie is. Denk aan vermoeidheid of een verminderd initiatief. Het omgekeerde kan ook. Soms lijkt bepaald gedrag het gevolg van hersenletsel terwijl het ook op een depressie kan duiden. Bijvoorbeeld (verbale) agressie, een kort lontje, onrust of angst. Hersenz biedt behandeling in het hele land, met uitzondering van Zeeland. Neem contact op met een locatie bij jou in de buurt.
Woon je in Gelderland, Overijssel, Utrecht of Flevoland. Neem contact op met een professional van InteraktContour.
Reageren