Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Dementie en afasie

Wat is dementie precies? En wat is het verband tussen dementie en afasie. Dementie is een verzamelnaam voor bepaalde verschijnselen die optreden door beschadigingen aan hersenen. Die beschadigingen zijn het gevolg van verschillende (hersen)ziektes. Er zijn meer dan vijftig verschillende ziektes die dementie veroorzaken. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. Bij dementie raakt de verwerking van informatie in de hersenen verstoord en gaan de geestelijke vermogens achteruit. Kenmerkend voor dementie is dat de beschadigingen in de hersenen verergeren en je naaste steeds verder achteruitgaat in functioneren. Dementie is dus een verzamelnaam. De ene vorm gaat geleidelijk, bij een andere vorm kunnen de symptomen met sprongen verergeren. Ook verschillen de symptomen per vorm. Bij sommige vormen van dementie spelen problemen met spraak en taal een rol. Dan is er ook sprake van afasie.

Kenmerken dementie

Kenmerken dementie


In Nederland zijn er ongeveer 270.000 mensen met dementie. Ook op jongere leeftijd (jonger dan 65 jaar) kunnen mensen dementie krijgen. Wat de kenmerken zijn?

  • Problemen met het geheugen
  • Moeite met praten en het begrijpen van taal (afasie)
  • Problemen met het uitvoeren van complexe handelingen (apraxie)
  • Problemen met het herkennen van voorwerpen (agnosie)
  • Problemen met logisch denken, plannen en organiseren en uitvoeren van activiteiten
  • Aandachts- en concentratieproblemen
  • Minder snel informatie begrijpen en kunnen verwerken
  • Stoornissen in het denken in beelden of het tekenen van voorwerpen

Er is pas sprake van dementie als bovenstaande kenmerken in ernst toenemen en niet door een ander ziektebeeld te verklaren zijn. Bron: Dementie.nl

Dementie en moeite met praten en begrijpen van taal

Dementie en moeite met praten en begrijpen van taal


Mensen met dementie kunnen op den duur moeite krijgen met praten en het begrijpen van taal. De woordenschat verdwijnt langzaam. Dementerende mensen maken kortere zinnen en vreemde zinsconstructies. Het is steeds moeilijker dingen onder woorden te brengen of te begrijpen wat anderen zeggen. Dan is er sprake van een taalstoornis, ook wel afasie genoemd. Sommige mensen met afasie begrijpen taal goed, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met de zinsopbouw. Anderen spreken juist veel, maar wat zij zeggen is voor een ander niet of moeilijk te begrijpen. Er zijn ruim 50 verschillende hersenziekten die dementie kunnen veroorzaken. Zoals bijvoorbeeld progressieve niet-vloeiende afasie. Dit is een hersenziekte waarbij zenuwcellen in en rondom het taalcentrum in de linker slaapkwab afsterven.

Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is een van de meest voorkomende vormen van dementie. De ziekte wordt veroorzaakt door een storing in de bloedvoorziening in de hersenen. Veel mensen met vasculaire dementie hebben een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, zoals een chronisch hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, diabetes, tia's of beroertes. De behandeling van vasculaire dementie richt zich vaak op deze onderliggende ziektes.

Uitleg over vasculaire dementie

Omgaan met afasie

Omgaan met afasie


  • Je kunt het gebrek aan woorden compenseren door plaatjes te gebruiken. Maak foto’s of pictogrammen van veel voorkomende handelingen en voorwerpen. Of zoek online naar passende beelden. Op de website sclera.be vind je honderden pictogrammen, die je gratis kunt downloaden.
  • Naast het gebruik van beelden op een laptop of tablet, kan je naaste misschien nog woorden opschrijven, typen of aanwijzen.
  • Logopedie kan heel behulpzaam zijn bij alle varianten van PPA.
  • Er zijn verschillende app’s die je kunt gebruiken. De app Gespreksboek Lite is geschikt voor je naaste als ze moeite heeft met het vinden van woorden, maar nog wel kan lezen. Of Spraakassistent. Spraak Assistent is ontworpen voor mensen met spraakproblemen, maar die wel kunnen lezen.
  • Als je naaste moeilijk spreekt, blijf haar dan aankijken en neem de tijd. In lichaamstaal, gebaren en geluiden kun je wellicht ‘lezen’ wat ze bedoelt.

Bron: Dementie.nl

Gerelateerd artikel

Doe de dementietest

Doe de dementietest


Maak je je zorgen over het geheugen of het gedrag van jezelf of een ander? Doe dan de test hieronder. Na afloop ontvang je een persoonlijke uitslag met een bijpassende informatieve brochure. Naar de TEST.

Is er geen sprake van dementie, maar wel van afasie?

Misschien is er sprake van niet aangeboren hersenletsel, na een beroerte, hersenbloeding of ongeluk bijvoorbeeld. InteraktContour werkt vanuit één centraal Afasiecentrum. Mensen met afasie uit het oosten en midden van het land, (Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht) kunnen er terecht. Het programma van het Afasiecentrum ondersteunt mensen met hersenletsel in de chronische fase, dus ná hun revalidatie. Het programma van de modules die mensen met hersenletsel kunnen volgen, sluit heel nauw aan bij landelijke ontwikkelingen op het gebied van afasie. Het Afasiecentrum werkt samen met Hersenz, met de andere afasiecentra in Nederland en patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Er zijn directe banden met revalidatiecentra. Woon je buiten één van de genoemde provincies dan kan je navragen waar je terecht kunt via onderstaand mailadres. Of bel 0341 - 255 777.

Neem via onderstaande button contact op met het Afasiecentrum, via Behandeling van InteraktContour

Ik wil graag contact

Meer over:

Afasie Neurologie Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag