Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

De impact van hersenletsel op jezelf en het gezin (NAH)

Jaarlijks lopen zo’n 140.000 mensen niet aangeboren hersenletsel (NAH) op, met voor 40.000 van hen blijvende beperkingen als gevolg. Na enige tijd willen zij weer de arbeidsmarkt op maar dat lukt niet altijd. Een deel slaagt erin om, al dan niet met begeleiding, te re-integreren, maar loopt daarbij tegen obstakels aan. Enerzijds vanwege de gevolgen die NAH met zich meebrengt. Anderzijds doordat er weinig rekening wordt gehouden met deze groep door gebrek aan kennis bij buitenstanders, vrienden en familie.

Onzichtbare gevolgen van hersenletsel

Onzichtbare gevolgen van hersenletsel


Albert (59) uit Schuinesloot werd in 2008 getroffen door een herseninfarct. Al gauw bleek het zelfstandig voortzetten van zijn bedrijf niet meer mogelijk. Zijn hersenletsel veroorzaakte eveneens grote veranderingen in zijn karakter, gedrag, leervermogen en leidde tot emotionele problemen. Veelal onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Het lijkt vaak dat je een andere man hebt en dat je twee keer getrouwd bent, er is leven voor en na het infarct en het heeft vaak invloed op diens partner Erna en hun drie kinderen.

“De informatie en persoonlijke behandeling van InteraktContour heeft ons uit een diep dal gehaald."

Albert en Erna Sieljes

Diepe wonden
Het gesprek aan de keukentafel is emotioneel en soms vergaand. Het plotseling overlijden van hun tweejarige zoontje Jerrie, die overleed in de armen van moeder Erna op weg naar het ziekenhuis. Ook een verkeersongeval en het herseninfarct bleef het paar niet bespaard en heeft diepe geestelijke wonden geslagen bij Erna en Albert. “Bij de start van ons bedrijf in 1997 sloten we een verzekering af die maximaal tot aan het moment dat Albert zestig wordt, kon worden afgesloten. In 2018 loopt deze af, dus moeten we ruim zeven jaar financieel overbruggen tot Albert de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt”, laat Erna met een zucht van emotie weten.

Geen gehoor en dichte deuren
“Je loopt tegen dichtgeslagen deuren aan en waar moet je dan heen voor hulp om alles weer op de rit te krijgen”, vult Erna het gesprek aan’’. Jaren van onbegrip en tientallen vragen bleven onbeantwoord. Hersenletsel, en dan? Niets bleef meer hetzelfde. Wat doet het met degene die het zelf overkomt en wat betekent het voor onze kinderen? Wat wordt allemaal gevoeld, beleefd en ervaren. Hoe ga je met de veranderde situatie om en voelen anderen dit ook zo of ligt het aan mij? Het waren vragen die lang onbeantwoord bleven”, laat Erna weten.

Meer dan beenletsel
In oktober 1995 waren Erna en Albert betrokken bij een eenzijdig ongeval tussen Slagharen en Dedemsvaart. “De auto raakte op zijn kop in een sloot en ik wist met moeite Erna uit de auto te halen. Naast dystrofie aan mijn rechterbeen hield ik een traumatische ervaring over aan deze gebeurtenis”, zegt Albert met emotie. “Enige tijd later als gevolg van het ongeval werd dystrofie (spierziekte) in mijn rechterbeen onhoudbaar. Op advies van de huisarts uit Slagharen werd een bezoek gebracht aan het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg voor pijnbestrijding”, laat Albert weten. “De klachten bleven aanhouden en wij wisten dat er meer aan de hand was”, vult Erna aan. Na de opname op 3 november 2008 voor een diepere pijnbestrijding via een infuus in de rug, bleek de volgende dag dat ik een beroerte heb gehad”, vertelt Albert. “Ik vertelde hen: dit is niet mijn man zoals ik hem ken. Maar er werd niet geluisterd naar mij door de dienstdoende neuroloog in het Hardenbergse ziekenhuis. Een second opinion in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen bracht meer dan alleen de spierziekte in Albert’s been aan het licht. De diagnose van meer kleinere herseninfarcten was aan de ene kant verontrustend maar gaf ook duidelijkheid”, aldus Erna.

Veel steun van InteraktContour
InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren als gevolg van hersenletsel, na bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of hersentumor. Hersenletsel verandert hun leven en dat van naasten. Eenmaal thuis na een ziekenhuisopname, revalidatie of in het dagelijks leven lopen veel mensen met hersenletsel tegen problemen aan. Zoals problemen met geheugen, concentratie, sneller vermoeid of overprikkeld raken. InteraktContour biedt behandelingen aan onder de naam Hersenz, speciaal ontwikkeld voor mensen met hersenletsel en gericht op de gebieden waarop zij vaak problemen ervaren. Deze gebieden passen bij de bouwstenen van Hersenz; Denken en doen, Emoties en gedrag, Energie, Beweging, Communicatie en Thuis. Bij behandeling krijg je tijdelijk intensieve therapie om nog zoveel mogelijk vooruitgang te boeken binnen je mogelijkheden. Albert heeft binnen deze behandelingsmethode, naast individuele gesprekken, groepstrainingen gevolgd als omgaan met veranderingen, grip op je energie, aandacht en geheugen. Albert en Erna leerden omgaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven, zodat ze samen verder kunnen met hersenletsel en weer grip hebben op hun leven.

Interaktcontour heeft ons uit een diep dal gehaald
Erna en Albert ontdekten twee jaar geleden wat InteraktContour voor hen kon betekenen. “De informatie en persoonlijke behandeling heeft ons uit een diep dal gehaald. Ook de thuisgesprekken met Annemieke Schuurman, Cognitief behandelaar bij InteraktContour is van grote waarde. Verder brengen we samen één keer in de maand een bezoek aan het NAH café Vechtdal, een ontmoetingsplaats voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en delen hier ervaringen uit”, aldus Albert en Erna. Dit is een artikel geschreven door: www.detoren.net

Hersenletsel heb je niet alleen

Ook partners krijgen te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Hersenz heeft daarom een programma speciaal voor partners ontwikkeld. Vanaf begin 2017 is de module op diverse plaatsen in Nederland te volgen. Meer weten? Lees: Hersenletsel heb je niet alleen.

Herken je je in het verhaal van Albert en Erna? En kamp jij ook met de gevolgen van hersenletsel?

De gevolgen van hersenletsel zetten een leven op zijn kop. Bij InteraktContour begrijpen we dat. Neem vrijblijvend contact op en ontdek welke mogelijkheden er zijn om te leren omgaan met hersenletsel.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties Ouders met NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag