Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

De impact van hersenletsel op de opvoeding van de kids

Vader of moeder heeft een ongeval, beroerte, herseninfarct of bijvoorbeeld een hersenoperatie gehad. Eenmaal thuis is alles anders dan eerst. Vergeetachtigheid, geheugenverlies, concentratieproblemen of een kort lontje kunnen signalen zijn die duiden op hersenletsel. Veel voorkomende gevolgen voor het gezin zijn problemen met de opvoeding, onbegrip uit de omgeving, overbelasting van de gezonde ouder, rolverwarring en relatieproblemen bij de ouders.

De grote impact van hersenletsel op de opvoeding van de kinderen

De grote impact van hersenletsel op de opvoeding van de kinderen


De gevolgen van hersenletsel hebben een grote invloed op je persoonlijke, sociale en werkzame leven. Ook voor de opvoeding kan niet aangeboren hersenletsel (NAH) ingrijpende gevolgen hebben. Opvoeden is een complexe vaardigheid die een beroep doet op veel cognitieve functies die beschadigd kunnen zijn. Denk aan plannen, flexibiliteit, probleem oplossend denken en inlevingsvermogen. Door de beschadigde functies zijn ouders met NAH vaak niet meer in staat hun ouderrol te pakken als voorheen. Overprikkeling, een kort lontje, vermoeidheid en vergeetachtigheid zijn kenmerken van hersenletsel die een belemmerend effect hebben. Niet in de laatste plaats op de opvoeding.

"Vaak was ik in strijd met mezelf of ik bij mama zou blijven of uit zou gaan met mijn vrienden"

Omgaan met hersenletsel

Omgaan met hersenletsel


Hersenletsel verschilt van persoon tot persoon. En iedere gezinssituatie is anders. Praktische oplossingen voor gezinnen met kleine kinderen zijn anders dan als je te maken hebt met pubers. Doel van behandeling en begeleiding zijn de uitgangspunten en doelen van het gezin. Wat voor alle ouders met hersenletsel geldt is dat het je leven en dat van je gezin op zijn kop zet. Overbelasting, boosheid, ongeduldigheid, vermoeidheid en de veranderde rol van de ouder komen veel voor. Hier volgen een aantal tips waar je (afhankelijk) van je eigen opvoedstijl iets aan kunt hebben.

Mogelijke tips voor ouders met hersenletsel

Annet Kuijsten, medebehandelaar van InteraktContour: "Als ik bij een gezin kom bekijk ik altijd wat het beste bij dat gezin en hun eigen opvoedstijl past. Hier stemmen we de behandeling en adviezen op af. Bekijk (als je daar achter staat) bijvoorbeeld welke methodes die de school van je kind hanteert, je toe kunt passen in de thuissituatie. Als de juf of de meester praat moeten de kinderen ook stil zijn om te luisteren. Of als ze een werkje moeten doen. Dan kan er een rode of gele kaart hangen, zodat ze weten of ze iets kunnen vragen of nog even moeten wachten."

  • Problemen met aandacht en een kind in de leeftijd van 2-6 jaar? Geef aan door middel van een rode of groene kaart op de koelkast of door middel van een popje met een groen of een rood hoedje of je te storen bent of nog even niet.
  • Geheugenproblemen en een kind op de basisschool? Laat ze zelf aangeven welke dag het is op de weekplanner of via een aanwezige agenda. Vaak vinden kinderen het leuk om te laten zien dat ze dit kunnen, is het geen overbelasting, en een hulp voor de ouder met hersenletsel.
  • Snel last van overprikkeling? Denk er van te voren over na of en wanneer het kind vriendjes mee naar huis mag nemen. Maak hier duidelijke afspraken over.
  • Zorg voor een duidelijke dagstructuur.
  • Maak gebruik van een planbord bij geheugenproblemen.
  • Stimuleer zelfstandigheid van de kinderen. Ze kunnen zich bijv. zelf aankleden, hun brood smeren of hun sokken in de wasmand gooien.
  • Bij vermoeidheid. Probeer je energie zo te verdelen dat je ervoor de kinderen kunt zijn als ze thuiskomen.
  • Laat (visueel) zien hoe je je voelt door bijvoorbeeld zichtbaar te maken of je groen (en aanspreekbaar) bent, oranje (beetje moe en overprikkeld) of rood (boos en niet aanspreekbaar) bent. Je kind kan je ook vragen: "Mama, ben je groen of rood?"
  • Zorg voor goede behandeling voor partner en de kinderen, zodat er begrip is. Er moet ook ruimte zijn voor hun vragen en emoties.
  • Zorg ervoor dat de kinderen tijd alleen hebben of met de gezonde ouder. Zij moeten zich kunnen opladen om overbelasting te voorkomen.

Boekentip: In eigen hand, over opvoeden met hersenletsel voor éénhandigen.

Hoe leg je een kind uit wat hersenletsel inhoudt.

Hoe leg je een kind uit wat hersenletsel inhoudt.


Gezinsbegeleiding en behandeling voor gezinnen waarvan een ouder hersenletsel heeft

Gezinsbegeleiding en behandeling voor gezinnen waarvan een ouder hersenletsel heeft


De begeleiding en behandeling van Hersenz is gericht op het hele gezin: Ouders en kinderen. Gezinnen met een ouder met niet aangeboren hersenletsel zijn kwetsbaar en vaak op zoek naar een nieuw evenwicht. Doel van de begeleiding is het hervinden van de balans. Uitgangspunt zijn de problemen van het specifieke gezin. Ieder letsel is anders en iedere situatie is anders.

Hersenz thuisbehandeling voor partner en kinderen

Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. Tijdens een intake wordt met je besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Liefde & relaties Dag van de Beroerte Ouders met NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag