De gevolgen voor de kinderen als een ouder NAH heeft
Door de beschadigde functies zijn ouders met niet aangeboren hersenletsel (NAH) vaak niet meer in staat hun ouderrol te pakken als voorheen. Overprikkeling, een kort lontje, chronische vermoeidheid en vergeetachtigheid zijn kenmerken van hersenletsel die een belemmerend effect hebben. Niet in de laatste plaats op de relatie met hun kinderen en de opvoeding.

Gevolgen voor kinderen als een ouder te maken krijgt met hersenletsel
De veranderingen voor kinderen zijn anders dan die voor volwassen. Voor kinderen is het moeilijker om de verandering in het juiste perspectief te zien: het verband tussen het hersenletsel en de gevolgen voor de thuissituatie. Kinderen kunnen ervaren dat papa of mama anders is dan voor het hersenletsel. Met name de onzichtbare gevolgen van het hersenletsel en de onvoorspelbaarheid van gedrag hebben een grote impact op het gezin. Communicatie kan moeizaam verlopen. De ouder is vergeetachtig of levert geen bijdrage meer aan het huishouden of de opvoeding. Sommige volwassenen zijn zo prikkelgevoelig geworden dat uitstapjes of bezoekjes nauwelijks meer mogelijk zijn. Kinderen worstelen met complexe gevoelens: angst, schaamte verdriet, boosheid en loyaliteit. Niet zelden geven kinderen zichzelf de schuld van de situatie en voelen zich onterecht verantwoordelijk voor de verandering. Over het algemeen blijkt uit onderzoek dat gezinnen met een ouder met NAH meer spanning ervaren. Gezinsleden blijken meer gespannen te zijn dan de persoon met hersenletsel zelf.
Bron: Vilans, Richtlijn voor behandelaars en begeleiders van gezinnen met niet aangeboren hersenletsel.
Goede voorlichting voor kinderen over hersenletstel leidt tot meer begrip
Hieronder zie je de videoclip van het lied 'Boeman' waarin een patiënt van Klimmendaal samen met zijn familieleden zingt over zijn leven thuis met NAH. Het lied gaat over de mogelijke gevolgen voor kinderen van een vader die niet aangeboren hersenletsel krijgt. De vader kan niet meer werken en krijgt een andere rol in het gezin. Hij heeft hier moeite mee en kan niet meer tegen de drukte en de chaos van zijn dochters. Hij heeft een veel korter lontje gekregen. Na goede voorlichting over de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel begrijpen de dochters hun vader beter en wordt het leven weer een stuk aangenamer!
Relevante artikelen

Boekentips voor kinderen van wie de papa of mama hersenletsel heeft

Heeft je broer of zus hersenletsel?
Vaak heb je allerlei gevoelens. Je kan het onthouden door de vier "B's": boos, bang, bedroefd en blij. Vaak kost het moeite om de 'b' van blij weer te vinden. Veel kinderen zijn vaak eerder bang, boos of bedroefd.
Lees het hele verhaal: Een broer of zus met hersenletsel. Hoe nu verder.
Hersenz thuisbehandeling voor kinderen en partner
Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. Tijdens een intake wordt met je besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour.
Reageren