CVA rechts gevolgen
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel door een herseninfarct, cva, hersenbloeding, ziekte of ongeluk op het leven van de getroffene zijn erg verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Zo zijn de gevolgen van een cva links heel anders dan de gevolgen van een cva rechts. Dit maakt het signaleren ingewikkeld.
Wat is een CVA
CVA is de afkorting van cerebro vasculair accident: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een CVA noemt men ook wel een beroerte. Een CVA kan ontstaan door een herseninfarct, waardoor er tijdelijk te weinig bloed wordt aangevoerd, of door een bloeding in de hersenen.
Gevolgen van een CVA
Na een CVA kun je uiteenlopende uitvalsverschijnselen en klachten krijgen. De aard, duur en uitgebreidheid van deze klachten is afhankelijk van het gebied in de hersenen waar het CVA plaatsvond en de grootte van het CVA.

Een CVA in de rechter hersenhelft
Een CVA in de rechter hersenhelft geeft uitval aan de linkerkant van het lichaam en andersom. Daarnaast geeft een CVA in de rechter hersenhelft andere klachten dan in de linker hersenhelft, omdat sommige functies links of rechts in de hersenen zitten. Bij een CVA in de rechter hersenhelft kan voorkomen:
- verlamming van de linker lichaamshelft
- uitval van het gezichtsveld aan de linkerkant van beide ogen;
- onduidelijke spraak (afasie)
- niet reageren op mensen of dingen aan de linkerkant van je lichaam of het verwaarlozen van de linkerkant (neglect)
- problemen met ruimtelijke waarneming
- moeite met waarnemen en denken. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met begrijpen, zien, voelen, spreken, plannen maken, lezen, rekenen, puzzelen, emoties uiten en gedrag.
Bron: Radboud UMC
Op deze pagina van InteraktContour leest u meer over de gevolgen en behandeling van hersenletsel.
CVA links gevolgen
Een CVA in de linker hersenhelft geeft uitval aan de rechterkant van het lichaam en andersom. Lees over gevolgen CVA links.
Tips om te communiceren met je partner na hersenletsel
Hersenz biedt Pyscho-eductie, behandelingen waarbij zowel de persoon met hersenletsel als de partner informatie krijgen over wat niet aangeboren hersenletsel (NAH) is, wat de kenmerken zijn van NAH en hoe je ermee om kunt gaan. Doel is meer begrip en inzicht om hiermee om te gaan. Een paar tips voor de partner of naaste:
- Wees duidelijk
- Bespreek één onderwerp tegelijk
- Rem de persoon af in het spreken
- Wijs de persoon erop als hij/zij een grapje verkeerd opvat
- Wijs de persoon erop als hij/zij afdwaalt van een onderwerp
- Wijs de persoon erop als hij/zij midden in een verhaal begint
Kenmerken niet aangeboren hersenletsel
Veelvoorkomende signalen zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na een aanrijding (bijvoorbeeld), snel moe, vergeetachtigheid, vastlopen in bekende situaties, snel boos zijn, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief gedrag vertonen, moeite hebben met praten of begrijpen van taal (afasie), ongeïnteresseerd of somber zijn. Dit zijn signalen die, door onvoldoende bekendheid, nog makkelijk over het hoofd te zien zijn. En dat terwijl er in Nederland ruim 600.000 mensen leven die te maken hebben met de blijvende zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Meer weten? Lees verder: Kenmerken niet aangeboren hersenletsel
Hersenz biedt behandeling voor partners na hersenletsel
Iemand in je nabije omgeving heeft een ongeval, beroerte of bijvoorbeeld een hersenoperatie gehad. Het zet je leven op zijn kop. Eenmaal thuis merk je dat alles anders is dan voorheen.
Reageren