Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

CVA links gevolgen

De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel door een herseninfarct, cva, hersenbloeding, ziekte of ongeluk op het leven van de getroffenen zijn erg verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Zo zijn de gevolgen van een cva links heel anders dan de gevolgen van een cva rechts. Dit maakt het signaleren ingewikkeld.

Wat is een CVA
CVA is de afkorting van cerebro vasculair accident: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Een CVA noemt men ook wel een beroerte. Een CVA kan ontstaan door een herseninfarct, waardoor er tijdelijk te weinig bloed wordt aangevoerd, of door een bloeding in de hersenen.

Gevolgen van een CVA
Na een CVA kun je uiteenlopende uitvalsverschijnselen en klachten krijgen. De aard, duur en uitgebreidheid van deze klachten is afhankelijk van het gebied in de hersenen waar het CVA plaatsvond en de grootte van het CVA.

Een CVA in de linkerhersenhelft

Een CVA in de linkerhersenhelft


Een CVA in de linker hersenhelft geeft uitval aan de rechterkant van het lichaam en andersom. Daarnaast geeft een CVA in de linker hersenhelft andere klachten dan in de rechter hersenhelft, omdat sommige functies links of rechts in de hersenen zitten. Bij een CVA in de linker hersenhelft kan voorkomen:

  • verlamming van de rechter lichaamshelft
  • uitval van het gezichtsveld aan de rechterkant van beide ogen
  • moeilijkheden met taal (afasie) en/of onduidelijke spraak (dysartrie)
  • niet reageren op mensen of dingen aan de rechterkant van uw lichaam of het verwaarlozen van de rechterkant (neglect)
  • langzaam en onzeker gedrag. Bron: RadboudUMC

Hersenletsel en veranderingen in karakter
Als gevolg van een CVA kun je veranderen in karakter of persoonlijkheid. We noemen dit ook wel de onzichtbare veranderingen. Deze veranderingen zijn echter vaak wel goed merkbaar voor naasten. U leest meer de volgende voorkomende veranderingen na niet aangeboren hersenletsel.

CVA rechts gevolgen

Een CVA in de rechter hersenhelft geeft uitval aan de linkerkant van het lichaam en andersom. Lees over gevolgen CVA rechts.

Samenwerking tussen hersenhelften
Scherder leert ons hoe onze hersenen werken. In het onderstaande fragment vertelt Scherder over de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft, die verbonden zijn door het corpus callosum. Deze verbinding zorgt ervoor dat je als mens één geheel bent, met één bewustzijn en één persoonlijkheid. In dit fragment toont Scherder dit aan door middel van een experiment met het publiek.

Verder na Hersenletsel

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. De professionals begrijpen dat iedere situatie anders is en helpen je graag verder.

Ik wil graag vrijblijvend contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Neurologie

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag