Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Communiceren met afbeeldingen via beeldhorloge en app

Communiceren via plaatjes kan een uitstekende communicatievorm zijn. Zeker als je na een beroerte of ongeluk moet leren omgaan met geheugenproblematiek en vergeetachtigheid. Het gebruik van een papieren agenda, een planbord, memoblaadjes en dergelijke zijn handige hulpmiddelen als je last hebt van geheugenproblemen en graag overzicht houdt over de dag. Nóg handiger is het door het gebruik van een smartwatch. Op dit horloge, dat te koppelen is aan een smartphone, kun je een melding krijgen voor alle activiteiten die je niet wilt vergeten.

Smartwatch handig hulpmiddel voor mensen met hersenletsel

Smartwatch handig hulpmiddel voor mensen met hersenletsel


Een smartwatch is een digitaal horloge waarin een kleine computer schuilt. Een soort minicomputer die op een besturingssysteem zoals bijvoorbeeld Android draait. Je kunt een smartwatch zien als een toevoeging op je telefoon, want je kunt 'm verbinden met je telefoon om in één oogopslag je berichten te bekijken die je op je telefoon binnenkrijgt. Op het horloge kun je ook meldingen krijgen van activiteiten die je niet wilt vergeten. Je kunt hiervoor de agendafunctie gebruiken die standaard op iedere telefoon is geïnstalleerd.

Dit vind je misschien ook interessant?

"Zoek een hulpmiddel dat bij je past"


Lisette Schoenmaker, adviseur eHealth bij InteraktContour, legt uit: "Er zijn prachtige hulpmiddelen op de markt en de ontwikkelingen volgen elkaar in een snel tempo op. Wat het beste past bij iemand met niet aangeboren hersenletsel verschilt van persoon tot persoon. Ik kan iets adviseren, maar de cliënt bepaalt. Die moet zich er goed bij voelen. Zo is de smartwatch en de agendafunctie een uitkomst, maar als je moeite hebt met lezen of je vindt die agendafunctie ingewikkeld, dan kun je ook gebruik maken van de App MijnEigenPlan."

App MijnEigenPlan helpt om structuur aan te brengen

App MijnEigenPlan helpt om structuur aan te brengen


Als je behoefte hebt aan structuur, niet altijd onthoudt wat je moet doen of het overzicht verliest dan is de app MijnEigenPlan iets voor jou. De app helpt om focus aan te brengen. Lisette: "In deze app zie je elke dag wat je moet doen. En je krijgt uitleg als je dat nodig hebt. Kijk eens op MijnEigenPlan voor meer informatie."

Beeldhorloge is handig hulpmiddel bij vergeetachtigheid en geheugenproblemen

Beeldhorloge is handig hulpmiddel bij vergeetachtigheid en geheugenproblemen


Lisette: " Mensen die niet beschikken over een smartphone kunnen ook kiezen voor een beeldhorloge van bijvoorbeeld MyWepp. Dit horloge werkt 'stand-alone'. Dat wil zeggen dat het horloge geen smartphone nodig heeft om te functioneren. Een ander voordeel is dat herinneringen kunnen worden uitgesproken. " Het MyWepp Agenda-horloge heeft de volgende diensten om zelfstandiger te kunnen functioneren:

 • Een handige agenda
 • Geheugensteuntjes; zoals herinneren aan medicijninname, een cursus of bezoek
 • Bellen zonder knoppen
 • Hulp op afstand
 • Dwaaldetectie
 • Alarmering

Voordelen van een beeldhorloge

 • Stijlvol en handig,
 • Moeilijk te vergeten, want zit om de pols,
 • Volledig op afstand te beheren via internet door mantelzorger/familie,
 • Professionele hulp op afstand mogelijk,
 • Meer sociale contacten door uitnodigingen, geheugensteuntjes en communicatie.

Het Agenda-horloge is gebaseerd op Android en kan ook een SIM-kaart bevatten. Hiermee biedt het technisch gezien dezelfde mogelijkheden als een geavanceerde smartphone zoals iPhone en Samsung. Zonder de voor velen toch ingewikkelde bediening en chaos aan opties en apps. En er is dus geen losse telefoon bij nodig zoals bijvoorbeeld bij een Apple Smartwatch.

Meer info en bestellen

Ga naar www.mywepp.nl/.

Hulpmiddel voor kinderen met niet aangeboren hersenletsel

Hulpmiddel voor kinderen met niet aangeboren hersenletsel


Kinderen hebben over het algemeen niet bepaald het beste gevoel voor tijd. En als er sprak is van NAH kan vergeetachtigheid en plannen een probleem blijven. Want dit zijn twee van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Dan kan dit handig zijn: Joy heeft de smartwatch Octopus ontwikkeld; een horloge dat werkt met iconen en dat ervoor moet zorgen dat kinderen al vanaf 3 jaar een besef van tijd krijgen. Is het bijvoorbeeld tijd om tanden te poetsen? Dan geeft Octopus je kind een seintje door middel van een tandenpoetsen-icoontje. Zelf krijg je een melding als je kind zijn tanden heeft gepoetst (of een ander taakje heeft uitgevoerd). Uiteraard komt Octopus met een app die gekoppeld wordt aan de smartwatch. Meer info: JoyFamilytech. Of bekijk het onderstaande (Engelstalige filmpje)

Meer over:

Afasie E-health Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag