Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Beter zien door hersenstimulatie

Lenzen en brillen zorgen dat lichtstralen ideaal op je retina terecht komen. Maar daar houdt het verhaal niet op. Je hersenen gaan daarna hard aan het werk om de visuele informatie te verwerken. Hersenstimulatie kan hier een handje bij helpen. Onderzoekers stimuleerden het brein van hun deelnemers voor korte tijd en zagen meteen resultaat! Ze hebben de visuele scherpheid van deelnemers tijdelijk weten te verhogen.

Hersenstimulatie
Er zijn verschillende vormen van hersenstimulatie. De meest simpele vorm is gewoon het aanbieden van stimuli. Tenslotte worden je hersenen geactiveerd door alle soorten stimuli en zelfs door je eigen gedachten. Maar hier gaat het natuurlijk om een directere vorm van hersenstimulatie.

Invasieve hersenstimulatie
Hersenstimulatie kan invasief zijn, of non-invasief. Invasieve hersenstimulatie is bijvoorbeeld ‘deep-brain stimulation’, waar elektroden direct in diepe hersenstructuren gestoken worden bij patiënten met onder meer de ziekte van Parkinson.

Non-invasieve hersenstimulatie
Non-invasieve hersenstimulatie gebeurt zonder het openen van de schedel. Het kan op twee manieren: met magnetische pulsen of met elektrische stroom. Met magnetische pulsen de hersenen stimulatie gebeurt middels TMS. Met elektriciteit stimuleren kan met sterke stroom zoals bij ECT, of met lage intensiteit zoals bij TCS.
Bron: Brainmatters

Deelnemers merken na stimulatie tijdelijk verbetering
Brainmatters legt uit: Aan de hand van Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) werd gedurende 20 minuten hersenactiviteit in de visuele cortex van de deelnemers gestimuleerd. Naderhand werden twee verticaal georiënteerde lijntjes getoond op een beeldscherm. Deze lijntjes sloten nét niet op elkaar aan. Het bovenste lijntje was of nét iets naar rechts, of nét iets naar links van het onderste lijntje. De lastige (en waarschijnlijk frustrerende) vraag was steeds of het bovenste lijntje naar links of rechts afweek. Na stimulatie bleken de deelnemers ongeveer 15% beter te zijn geworden in de taak! Ook bleek dat deelnemers met het slechtste zicht het meeste vooruit gingen op visuele scherpte. Het effect was echter tijdelijk, na iets langer dan een uur doofde het effect uit. Bron: Brainmatters

InteraktContour houdt de ontwikkelingen op het gebied van hersenonderzoek goed in de gaten

Marij Middag is onderzoeker bij InteraktContour en vertelt met regelmaat in deze blog over haar bevindingen. De laatste weken heeft zij zich verdiept in een fascinerend onderwerp, namelijk niet-invasieve hersenstimulatie. Bij hersenstimulatie worden de hersenen met een magneet of met stroom van buitenaf gestimuleerd. Lees haar blog over: hersenstimulatie

Meer over:

Neurologie Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag