Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Behandeling van afasie bij InteraktContour

InteraktContour heeft één centraal Afasiecentrum. Van daaruit werken gespecialiseerde afasietherapeuten én begeleiders op diverse locaties in oost- en midden-Nederland. Gerrie Verveda, coördinator Afasiecentum bij InteraktContour: “Het doel van de groepsbehandelingen is om met behulp van diverse strategieën de communicatieve zelfredzaamheid te vergroten. Mensen met afasie hebben een sociaal probleem. En dat is lastig, want onze hele maatschappij is gericht op communicatie."

Psychosociale gevolgen afasie

Psychosociale gevolgen afasie


"Als praten of begrijpen moeilijk gaat dan is er een gevaar dat je geïsoleerd raakt. In de groepen oefen je niet alleen via diverse methoden je communicatieve vaardigheden (onder meer met behulp van gebaren en iPad en spreekoefeningen). Daarnaast heb je interactie met lotgenoten en kun je elkaar stimuleren. InteraktContour biedt in deze regio kennis, expertise, de mogelijkheid om hiermee te oefenen en (h)erkenning van lotgenoten.”

Het verschil tussen afasiebehandeling en maatschappelijke ondersteuning bij afasie
"Bij de afasiebehandeling maak je kennis met diverse strategieën om beter te communiceren. Je leert deze toe te passen. Je leert onder meer waar je eigen grenzen en mogelijkheden liggen. En er is ruimte en aandacht voor jou en je omgeving bij het verwerken van je emoties bij de veranderingen in je dagelijkse leven door afasie. Waar het bij behandeling gaat om het aanleren van de methoden gaat het bij maatschappelijke ondersteuning over het onderhouden en blijven oefenen van wat je hebt geleerd en dit toe te passen in dagelijkse situaties. Ook dan is er sprake van groepen voor contact en leren van elkaar", aldus Gerrie.

“Zonder die afasiegroep bij InteraktContour was ik al dood geweest.”

Jaap Bredenhof
Herstel afasie na herseninfarct

Herstel afasie na herseninfarct


Jaap Bredenhof (53 jaar) werkte ruim 60 uur in de week als bedrijfsleider toen hij zes jaar geleden zijn eerste, relatief lichte, herseninfarct kreeg. Hij herstelde voorspoedig en ging, achteraf gezien, te snel weer aan het werk, waarop een tweede, zwaardere, herseninfarct volgde. Hij hield er onder meer afasie aan over. Hij vertelt: “Mijn spraak was eerst heel slecht. Ik kon niets meer zeggen. In mijn hoofd wist ik het wel. Maar ik draaide woorden om. Als ik ‘ja’ wilde zeggen zei ik juist ‘nee’ en andersom."

Behandeling afasie bij InteraktContour

Drie jaar geleden kwam hij terecht bij InteraktContour en volgt hij er Hersenz-behandeling. Sindsdien heeft hij grote stappen vooruit gemaakt. Jaap: “Ik heb besloten dat ik wil leven. Ik wil niet dood zijn. Ik wil er iets van maken. De ‘swung’ erin houden.” Twee keer in de week neemt hij deel aan de afasiegroep in Zwolle. En inmiddels kan hij wat meer woorden en zinnen uitspreken. Hij is zelfstandiger. Rijdt zelfs weer auto. “Zonder die groep was ik al dood geweest”, antwoordt hij op de vraag wat de meerwaarde is van de behandeling.

Hersenletsel door stress

“We oefenen onder meer met het uitspreken van woorden en zinnen middels het voeren van gesprekken en door het doen van oefeningen. Ook oefenen we met lezen en het aanleren van verschillende communicatiestrategieën. Denk aan schrijven, gebaren, tekenen en inzetten van de iPad. Daarnaast delen we ook ervaringen met betrekking tot de gevolgen van het hersenletsel en de afasie en leren we hoe we hier beter mee om kunnen gaan. Ik heb nog een indicatie voor twee jaar gekregen en dan is het afgelopen. Dan moet ik maar een hobby gaan zoeken”, grapt hij. “Als ik daaraan denk word ik verdrietig, want die groep zal ik zo missen.” Met de kennis die hij nu heeft wil hij iedereen waarschuwen: “De stress van die drukke baan in de combinatie met roken was voor mij funest. Veertig uur in de week werken is voldoende, dan moet je echt naar huis gaan en ontspannen!”

'Als je afasie hebt, niet kunt zeggen wat je wilt of direct begrijpt wat een ander bedoelt, raak je geïsoleerd. Mensen houden hun mond, vermijden contact, schamen zich. Ze bestaan niet meer. Als ze dit namelijk wel proberen krijgen ze te maken met vooroordelen en reacties waarbij er getwijfeld wordt aan hun geestelijke vermogens.'

Sietske Nijboer
Hersenz behandeling afasie

Hersenz behandeling afasie


Sophie Glaser-Grolleman (59 jaar) werd in 2004 getroffen door een herseninfarct. Ze werd wakker in het ziekenhuis en kon niet meer praten en lopen. Na een jaar in het revalidatiecentrum in Apeldoorn doorgebracht te hebben, een periode die ze omschrijft als ‘oefenen, oefenen, oefenen’, kwam ze weer thuis. Om verder te herstellen kwam ze terecht bij InteraktContour. Ze volgt er Hersenz-behandeling. Op de vraag wat dit voor haar betekent zegt Sophie: “Ik kan weer praten, begrijp dingen inmiddels beter, ik kan weer schrijven en bijvoorbeeld een boodschappenlijstje maken en ik rijd weer auto. Het is zo fijn om je zelfstandigheid weer terug te hebben.”

Herkenning en erkenning dragen bij aan herstel eigenwaarde

Herkenning en erkenning dragen bij aan herstel eigenwaarde


Uit de gesprekken met Jaap en Sophie blijkt hoeveel het bijwonen van de afasietraining voor hen betekent. Maar wat gebeurt er daar nu precies dat maakt dat iemand zegt: ‘Zonder die groep was ik al dood’ geweest. We vragen het aan Sietske Nijboer, afasietherapeut bij InteraktContour: “Wat mensen voelen in die groepen is dat ze herkend en erkend worden. Als je afasie hebt, niet kunt zeggen wat je wilt of direct begrijpt wat een ander bedoelt, raak je geïsoleerd. Mensen houden hun mond, vermijden contact, schamen zich. Ze bestaan niet meer. Als ze dit namelijk wel proberen krijgen ze te maken met vooroordelen en reacties waarbij er getwijfeld wordt aan hun geestelijke vermogens. Dan laat je het wel uit je hoofd om steeds weer opnieuw contact te zoeken. Tijdens de afasietraining zit je in een groep van mensen die gelijkgestemd zijn, hetzelfde meemaken. Je krijgt volop de gelegenheid om je verhaal te doen. Je hoeft je niet te schamen of je sneller dan snel uit te drukken. Hier is tijd en ruimte om over al die drempels heen te stappen om weer te gaan communiceren.”

Hulpmiddelen afasie

Hulpmiddelen afasie


Sietske: “Wist je dat afasie de belangrijkste negatieve voorspeller is voor kwaliteit van leven, gevolgd door kanker en Alzheimer? Als er meer begrip en geduld is voor mensen met afasie scheelt dat al. Je moet je voorstellen dat alles wat je wilt zeggen of begrijpen moeite kost. Wij motiveren mensen om gebruik te maken van hulpmiddelen:

  • Maak kenbaar dat je afasie hebt middels een kaartje ‘Ik heb afasie’. Dit is onder meer te bestellen via hersenletsel.nl. Het kaartje vermeld wat afasie is, dat je niet goed meer kunt praten en problemen hebt met het begrijpen. Met het verzoek om geduld te hebben en langzaam te praten.
  • Maak gebruik van een iPad of iPhone. Hier kun je aan de hand van foto’s en filmpjes je verhaal mee vertellen.
  • Maak gebruik van pen en papier. Door bijvoorbeeld steekwoorden op te schrijven of iets te tekenen.
  • Maak gebruik van gebaren. Momenteel is er een infographic in de maak waarin kort en bondig is uitgelegd wat je moet doen als je vastloopt. Dit is gebaseerd op de methode: STOP – DENK –DOEN. Een methode die eigenlijk precies uitdrukt wat het inhoudt. Vragen die hierbij aan de orde komen zijn: ‘Kan ik het woord waar ik niet op kan komen ook anders omschrijven? ‘Kan ik het aanwijzen, tekenen, opzoeken of een afbeelding ervan vinden?"

Programma op maat in afasietraining

Mensen met afasie krijgen bij InteraktContour een programma op maat. Mensen nemen deel aan verschillende groepen: afasiegroepen, cognitieve groepen en beweeggroepen. De maximum duur is twee jaar. Ook krijgen ze behandeling thuis, waarbij de naasten ook zoveel mogelijk betrokken zijn. Na afloop van de training kun je jezelf over het algemeen beter redden. Je kunt kenbaar maken dat je afasie hebt en wat je nodig hebt, zoals tijd om na te denken of dat iemand herhaalt wat net is gezegd. Je weet van welke strategieën je gebruik kunt maken om uitdrukking te geven aan wat je wilt en welke hulpmiddelen je toe kunt passen. Zo kun je bijvoorbeeld weer een boodschappenlijstje maken, gebruik maken van social media, een mailtje sturen of een kaartje schrijven aan iemand die ziek is. Daarnaast heb je de eerste stappen gezet in het verwerken en accepteren van afasie als gevolg van je hersenletsel en de grote impact die het heeft op je leven. Een belangrijke stap om richting te geven aan de rest van je leven.”

Wil je leren omgaan met afasie of meer informatie hierover?

InteraktContour biedt samen met nog 12 zorgorganisaties in Nederland Hersenz-Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Je leert je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Ook werken je aan je fysieke conditie, zodat je weer vertrouwd raakt met je lichaam. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Afasie Behandeling Gevolgen van CVA

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag