Als je wilt koken, is er altijd een mouw aan te passen!
Zelf eet ze het liefst stamppot boerenkool met spekjes en worst. “Dat is gewoon lekker.” Jeannette Rotman (54), cliënt bij InteraktContour, kookt graag samen met kok Rudolf. Ook afgelopen week hebben ze samen weer twee overheerlijke maaltijden bereid uit het kookboek van InteraktContour. Een kookboek speciaal voor mensen met hersenletsel
“Bezig zijn met eten is gewoon heel erg leuk. Zowel het bereiden als het eten zelf.” En zolang ze niet schrikt, is koken ook veilig. Jeannette heeft namelijk cerebrale parese. “Ik ben spastisch, mijn hersenen sturen mijn spieren niet goed aan.” Als ik schrik, dan schrik ik bijzonder heftig, vertelt ze. Ze beweegt haar hele lichaam en springt volgens eigen zeggen zo een meter in de lucht. Dat is natuurlijk niet handig als er een kopje thee of een warme pan voor je staat.
Koken is doseren
Jeannette heeft door haar haar hersenletsel ook weinig energie. “Mezelf aankleden kost te veel energie, uitkleden lukt wel.” En koken, hoe leuk ook, is natuurlijk best een intensieve klus. Hoe ze dat doet? “Als ik een ovenschotel maak, snijd ik vandaag de groenten en bereid ik morgen de schotel.” Jeannette heeft leren doseren in haar eigen keuken.
Makkelijk koken
Twee keer per week kookt ze met kok Rudolf voor 20 cliënten. Dan gebruiken ze graag een van de 40 recepten uit het kookboek van InteraktContour. Het kookboek is nog maar net uit, maar Jeannette heeft al de nodige gerechten klaargemaakt. Rudolf kwam ermee aanzetten, vertelt ze enthousiast. “Ik vond het gelijk een heel leuk. Het omschrijft heel eenvoudig, stap voor stap, wat je moet doen.” Jeannette kan ook andere recepten lezen en begrijpen wat er staat, maar dit kookboek heeft voor haar veel pluspunten. “Dit is zo eenvoudig geschreven dat ik er niet over na hoef te denken.” Zo heeft ze al haar focus op het koken en dat scheelt een heleboel energie.
Simpel kookboek
“Het is heel handig. Aan de ene kant staat het recept, hoe je het maakt en aan de andere kant wat je nodig hebt. Maar ook echt exact, ook de pannen en de lepels, het staat er allemaal in.” Wat ook heel handig is, is dat er eten overblijft als ze met Rudolf kookt. Dat kan ze dan later in de week opeten. “Vanavond eet ik de quesadilla’s.” [pagina 51 uit het kookboek]
Aanpassingen in de keuken
Volgens Jeannette is koken met hersenletsel geen gedoe. Als je het leuk vindt, is er volgens haar altijd een mouw aan te passen. Maak gebruik van aanpassingen, is haar advies. “Ik gebruik de Nicer Dicer, een apparaat om blokjes mee te maken. Hartstikke handig voor aardappels en champignons. En een aardappelschil-apparaatje. Gewoon draaien en dan schil je de aardappel.” Deze en nog meer tips zijn ook terug te lezen in het kookboek.
Tip van de chef-kok
“Als je het kontje van een tomaat afsnijdt, dan kun je hem plat neerleggen en kun je hem beter doorsnijden. Dit soort kleine dingen leer ik van Rudolf.” De kok van InteraktContour helpt Jeannette aan de nodige tips. Maar ook zonder hem kan Jeannette lekker koken. Ze raadt dit kookboek aan iedereen met hersenletsel aan. “Ik wil ‘m zelf ook graag hebben.” En ze heeft ook alvast een idee voor een deel twee. “Een bakboek, met appeltaart, cake en gebaksvormen. Lijkt me ook heel leuk.”
Benieuwd naar het kookboek?
Ons kookboek is gratis te downloaden en te koop via onze website.
Reageren