Als er iets in de hersenen verandert, verander je zelf
Vrijwel iedereen krijg in zijn leven te maken met een of andere hersenaandoening: zelf of in de naaste omgeving. Toch is er bij de meeste mensen maar weinig over bekend. In het boek Haperende Hersenen geeft auteur Iris Sommer mensen met verschillende hersenziekten een gezicht en een stem. Aan de hand van hun ervaringen worden ontstaan, verschijnselen, diagnostiek en behandeling toegelicht. Of het nu gaat om de ziekte van Parkinson, schizofrenie, bipolaire stoornis of niet aangeboren hersenaandoeningen; hersenaandoeningen hebben veel met elkaar gemeen. Ze leiden tot klachten die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn, net als de mogelijkheden tot preventie en behandeling. En dat is geen wonder, want de aandoeningen treffen allemaal hetzelfde brein.

Haperende hersenen
Onze hersenen maken ons tot wie we zijn. Ze zorgen dat we kunnen bewegen en waarnemen. Ze zijn verantwoordelijk voor ons denkvermogen, gevoel voor humor, inlevingsvermogen, onze veerkracht, sociale vaardigheden en nog veel meer. Als er iets in onze hersenen verandert, veranderen wij zelf. Dat maakt hersenaandoeningen zo ingrijpend. Haperende hersenen is geschreven in samenwerking met de Hersenstichting en bevat een inleiding van Dick Swaab. Het bevat alle informatie die artsen een patiënt en zijn familie willen geven als een consult de hele middag kon duren. Het werpt ook een blik in de toekomst: wat valt er op korte en lange termijn aan medische ontwikkelingen te verwachten?
Boekrecensie lezen? Kijk hier.
Bestellen
Het boek is onder meer verkrijgbaar via bol.com
Boeken over niet-aangeboren hersenletsel
Veel voorkomende kenmerken van niet aangeboren hersenletsel zijn wakker worden met hoofdpijn of het hebben van aanhoudende hoofdpijn na een aanrijding (bijvoorbeeld), snel moe, vergeetachtigheid, vastlopen in bekende situaties, snel boos, geen inzicht hebben in eigen grenzen, iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon of passief, moeite hebben met praten of begrijpen van taal (afasie), ongeïnteresseerd of somber zijn. Signalen die, door onvoldoende bekendheid, nog makkelijk over het hoofd te zien zijn. En dat terwijl er in Nederland ruim 600.000 mensen leven die te maken hebben met de blijvende zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Meer lezen? Bekijk het overzicht van boeken, films en meer met informatie over en omgaan met niet aangeboren hersenletsel.

Gevolgen hersenletsel op de lange termijn
Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen va hersenletsel. En ongeveer 600.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel. Hier komen ieder jaar 135.000 mensen bij. Een groep van 11.000 mensen ervaart ernstige gevolgen. Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. Maar als eerste 'revalidatiefase' achter de rug is begint het eigenlijk pas. De zorgbehoefte is chronisch en hier is vaak nog onvoldoende aandacht voor.
Dit vind je misschien ook interessant?
Reageren