Aandachtsproblemen na hersenletsel
Problemen met het hebben en houden van aandacht is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel(NAH). Hersenletsel kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een beroerte, herseninfarct of ongeval. Het probleem doet zich voor bij mensen met een letsel in de frontaalkwab of de hersenstam (reticulair activerend systeem). De problemen kunnen per persoon verschillen. Het kan zijn dat je veel klachten herkent of een paar.
"Je valt me zomaar in de rede! Wat onbeleefd!"

Vijf voorbeelden van aandachtsproblemen na een beroerte
1. Wisselende mate van alertheid
Op het ene moment is het mogelijk om alert en adequaat te reageren. Het andere moment lijkt iemand totaal afwezig en is reageren niet mogelijk.
2. Moeite met het lang vasthouden van de aandacht
Het is moeilijk om langere tijd geconcentreerd te zijn. Het lezen van een boek, het luisteren naar een verhaal, het schrijven van een tekst of televisie kijken is moeilijk. Mentale inspanning leidt tot vermoeidheid en tenslotte tot verminderde prestaties. Het eerste uur gaat het foutloos. Erna lukt niets meer.
3. Selectieve aandacht is beperkt
Bij het richten van de aandacht op een specifieke activiteit of handeling is iemand snel afgeleid. De concentratie is beperkt. Invloeden van buitenaf zijn storend: mensen die een gesprek voeren, lawaaierige kinderen buiten, stemmen in een andere kamer, het geluid van de radio of tv op de achtergrond.
4. Aandacht is moeizaam te verdelen over meerdere activiteiten of handelingen
Een combinatie van handelingen is niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan koken en tegelijkertijd de vaatwasser inruimen. Of autorijden en tegelijkertijd naar de radio luisteren en met iemand op de achterbank praten.
5. Aandacht van het één naar het ander verleggen is moeizaam
Als iemand tijdens het gesprek van onderwerp wisselt of als een activiteit onderbroken is (na een telefoontje bijvoorbeeld) is het moeilijk om hierin mee te gaan of om de handeling voort te zetten.
Geduld is één van de beste cadeaus die je kunt geven aan iemand met hersenletsel
Geduld stelt iemand in staat om in zijn eigen tempo te werken, in rust eigen woorden te vinden. Stel je voor: Je bent in gesprek met Pieter. Pieter heeft hersenletsel na een auto-ongeval. Jij zit helemaal in je verhaal wat je met hem wilt delen. Ineens valt hij je midden in het gesprek in de rede. Je vindt het vervelend, zelfs onbeleefd. Pieter bedenkt zich echter iets dat van waarde is voor het gesprek dat jullie voeren. Als hij het niet meteen zegt is hij het alweer kwijt. Het kost hem al zoveel moeite en energie om wat hij heeft bedacht ook vast te houden. Om het gesprek te blijven voeren en een bijdrage te kunnen leveren is dit zijn strategie. Wat jij kunt doen? Luister naar hem met geduld. Het stelt hem in staat de rust te bewaren. In zijn eigen tempo te vertellen wat hij wil. Probeer niet te onderbreken. Toon begrip. Kortom: heb geduld!
Een verkeerde conclusie. Soms heeft iemand al zijn aandacht en concentratie nodig om zijn doel te bereiken. Dan zit groeten er even niet in."Zag je dat? Hij groet me ineens niet meer! Wil hij me niet zien?"

Tien tips bij aandachts- en concentratieproblemen
- Voldoende slaap en gezonde (biologische) voeding zijn voorwaarden voor goede concentratie en geheugen.
- Zorg voor voldoende beweging. Matige inspanning zoals wandelen of fietsen is al effectief.
- Doe één ding tegelijk.
- Zorg voor afwisseling; als je lang achter elkaar hetzelfde doet verslapt je aandacht sneller.
- Zorg voor een rustige omgeving met zo min mogelijk afleiding.
- Voer gesprekken 'face to face', dus niet telefonisch.
- Vat het gesprek steeds hardop kort samen.
- Schrijf je eigen samenvatting van wat iets wat je wilt onthouden.
- Beweeg als je ergens over wilt nadenken (denk aan fietsen of wandelen).
- Onderstreep zinnen bij het lezen van teksten. Niet om het beter te onthouden, maar om een samenvatting ervan te maken.
Lees ook: Vergeetachtigheid na een beroerte of hersenbloeding of lees meer over de onzichtbare gevolgen van CVA.
"Praten is voor mij een serieuze inspanning. Zelfs als ik even klets met een vriendin."
Heb je ook last van aandachts- of concentratieproblemen?
InteraktContour biedt samen met nog 11 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Je leert je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Ook werken we aan je fysieke conditie, zodat je weer vertrouwd raakt met je lichaam. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.
Reageren