10 tips voor de mantelzorger die te maken heeft met NAH
Jaarlijks krijgen 140.000 mensen niet aangeboren hersenletsel. In Nederland leven nu ruim 650.000 mensen die als gevolg hiervan beperkingen ervaren. Dat betekent dat er ongeveer 650.000 mantelzorgers met hersenletsel geconfronteerd zijn. De gevolgen kunnen heel ingrijpend zijn voor naasten. Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat deze mensen ondersteuning ervaren. Weten wat de Kenmerken niet aangeboren hersenletsel">kenmerken zijn van niet aangeboren hersenletsel leidt al tot meer herkenning en begrip. Leonie Busscher, Hersenz Behandelaar bij InteraktContour, geeft tips voor de mantelzorger op basis van haar praktijkervaringen.
'Het is nooit meer zoals het vroeger was.'

Advies voor de mantelzorger die te maken heeft met hersenletsel
- Vindt je partner dat hulp niet nodig is en jij wel? Probeer uit te leggen wat het voor jou lastig maakt. En geef aan dat je graag een manier wilt vinden om hier anders mee te leren omgaan. Ga samen naar een informatiebijeenkomst van een organisatie gespecialiseerd in hersenletsel bij jou in de buurt. Als je uit ervaringen van anderen kunt horen dat je niet de enige bent die vermoeidheid, gebrek aan initiatief en lusteloosheid bij je partner ervaart, is de eerste stap op weg naar hulp vaak gezet.
- Houd de plaatselijk media in de gaten en bezoek een mantelzorgbijeenkomst bij jou in de buurt. Hier kan je in gesprek komen met gelijkgestemden en professionals die je handvatten kunnen aanreiken. De gemeente kan hier meer informatie over geven.

Meer tips voor de verzorgers van mensen met hersenletsel
- Als je partner continue aandacht vraagt, moeite heeft met plannen of last heeft van geheugenproblemen kun je gebruik maken van een planbord. Dan is duidelijk hoe de dag eruit ziet en is er meer overzicht. Hierdoor kun je onrust en conflicten voorkomen.
- Motiveer je partner om te bewegen, of nog beter te gaan sporten. Beweging is belangrijk voor je conditie, maar ook voor de hersenen. Hoe fitter je fysiek bent, hoe meer rust je krijgt in je hoofd.
- Ben je bang om je partner alleen thuis te laten? Er zijn diverse hulpmiddelen op de markt waarmee je alarm kunt slaan of iemand kunt traceren. Bijvoorbeeld app met dwaaldetectie. Meer informatie?Communiceren via afbeeldingen via beeldhorloge en app
- Deed je partner altijd de administratie of de financiën en ben jij daar minder behendig in? De gemeente kan je hier verder bij helpen door bijvoorbeeld een vrijwilliger van Humanitas in te schakelen. Zijn er daarnaast ook andere praktische problemen, dan kun je bij de gemeente een indicatie voor ambulante begeleiding aan vragen.
- Zijn er klusjes waar je hulp bij nodig hebt of wil je een maatje om samen uitstapjes mee te maken of een kop koffie te drinken? Via een vrijwilligersnetwerk kom je weer een stapje verder (informatie is bij de gemeente op te vragen).
- Heeft je partner weinig energie? Houd samen bij wat energie kost en oplevert. Dit inzicht is de basis voor verandering. Wissel mentale en fysieke inspanning af. Ontspanning en rustmomenten op een dag(deel) zijn van groot belang om weer nieuwe energie te krijgen. Een app als Pocket Energy kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.
- Hoe kan je je partner stimuleren iets te gaan doen? Hem of haar iets op de kalender of het planbord te laten opschrijven kan aanzetten tot actie. Maak het niet te groot. Koken is vaak een te grote opdracht. Maar de aardappelen schillen of de boontjes doppen kan misschien wel. Er zijn ook handige planborden voor kinderen.
- Maak het behapbaar. Deel grote klussen op in kleinere activiteiten en maak hiervoor een stappenplan met taken.
- Is er sprake van boosheid of agressie? Loop even weg om rustig te worden of de ander rustig te laten worden en geef dit aan. Kom bijvoorbeeld een half uurtje later terug en/of bespreek het voorval op een rustig moment met elkaar. Meer informatie over boosheid na hersenletsel? Lees: Agressief gedrag of een kort lontje zijn gevolgen van hersenletsel
Dit vind je misschien ook interessant?

Overprikkeling bij hersenletsel
Hersenletsel maakt vaak dat mensen gevoeliger zijn voor prikkels (geluiden, beelden, licht). Schakel externe prikkels zoals radio of tv even uit als je met elkaar in gesprek wilt. Oordoppen in tijdens een feestje kan er voor zorgen dat men het hierdoor langer vol kan houden.
Ervaringsverhalen van mantelzorgers van mensen met hersenletsel
Door hersenletsel kan de relatie tussen partners en andere gezinsleden enorm veranderen. De impact is groot. Van de één op andere dag ben je ineens mantelzorger als de partner, ouder of kind is getroffen door hersenletsel. Dit kan door een beroerte, maar ook door een ongeluk of een hersenoperatie. Binnen het gezin vindt een verschuiving plaats van verantwoordelijkheden. Zonder dat je er op voorbereid was. Ook voor de naasten heeft dit grote gevolgen. Het is nooit meer zoals het vroeger was. Lees meer: Gevolgen van een beroerte voor de naasten
- Het verhaal van Desiree: van partner naar verzorger
Ook te maken met hersenletsel? En wil je eens van gedachten wisselen met een professional?
InteraktContour biedt samen met nog 11 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Door de partnermodule leer je om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.
Reageren