Neurologie
Neurologie is een medisch specialisme dat zich met name bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Daarnaast worden spierziekten ook vaak behandeld door een neuroloog. Een neuroloog heeft hierdoor te maken met uiteenlopende klachten, zoals aanhoudende hoofdpijn, dubbelzien, tintelingen, uitstralende pijn in het been of de arm, duizeligheid, slaapstoornissen, (aanvallen van) bewustzijnsdaling, geheugen-, taal- en spraakstoornissen, loop- en bewegingsstoornissen, spierzwakte of verlammingsverschijnselen.
Niet aangeboren hersenletsel
Niet-aangeboren hersenletsel of NAH is een beschadiging van hersenweefsel, ontstaan in de loop van het leven en hangt dus niet samen met zwangerschap en bevalling. NAH is geen aandoening maar een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. Hersenletsel kan ontstaan na een ongeval, een herseninfarct (CVA), een hersenvliesontsteking (meningitis) of een hersentumor. Maar ook bijvoorbeeld door een hartstilstand of een ziekte, zoals dementie. Door de gevolgen van die beschadiging ontstaat een breuk in de levenslijn. Door deze breuk is er sprake van een veranderd leven. Er is een tijd van vóór en een tijd na het hersenletsel.
Omgaan met hersenletsel
Als de diagnose NAH is gesteld, start afhankelijk van de klacht en beperking een revalidatietraject. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, ergotherapie of logopedie. En is vaak niet alleen gericht om fysieke klachten te verminderen. Meestal is daarom een psycholoog of psychiater betrokken in de behandeling. Bij begeleiden van iemand met niet aangeboren hersenletsel werken een neuroloog, psycholoog, psychiater en revalidatiearts vaak nauw samen.
Meer informatie in relatie tot neurologie vind je hier.