Zelfstandig bij NAH door hulpmiddelen: Karin zet door
Haar carrière als topsporter én haar optimistische karakter helpen Karin van der Haar zeker. Want het is pittig, als je door een hersenbloeding je enige arm niet meer kunt gebruiken. Maar ze gaat door! Karin gaat naar fysiotherapie, doet thuis allerlei oefeningen en gebruikt verschillende hulpmiddelen.
Eerder vertelde ze al over haar leven nu. Lees hier dat interview. We horen graag meer over de technische hulpmiddelen die ze gebruikt.
Karin laat ons binnen met een knop aan de trap, die ze indrukt met haar stilo: een prothese met een pennetje op de stomp van haar linkerarm. Met de stilo doet ze heel veel. ‘Je kunt het vergelijken met een wijsvinger’, legt ze uit.

Alles uit het leven halen
Even terug in de tijd: Karin maakte van 2007 tot midden 2018 deel uit van het paravolleydamesteam en werkte daarnaast als participatieadviseur bij een bank. Als topsporter speelde ze 238 interlands en nam ze deel aan de Paralympische Spelen van Beijing 2008, Londen 2012 en Rio 2016.
Karin vertelt: ‘In 2019 kreeg ik een hersenbloeding. De bedrijfsarts zei daarna tegen me: ’Je kunt niet meer werken’. Maar ik wil werken! Nu adviseer ik als ZZP-er bedrijven hoe zij aan de participatiewet kunnen voldoen.’ Ook gaf ze de afgelopen coronatijd een aantal online speeches. ‘De kern daarvan? Ik vertel enthousiast hoe je alles uit het leven kunt halen als persoon. Los van gezondheid en beperkingen.’
Regelmatig oefenen
Twee keer per week gaat Karin naar de fysiotherapeut, ook traint ze thuis met onder meer een loopband en een trilapparaat. Door het trainen bereikte ze na twee jaar dat ze haar rechterarm weer voor de borst kan kruisen en met haar rechterarm een bolletje kan eten.
Onmisbare hulpmiddelen
‘Veel hulpmiddelen zijn onmisbaar voor me: de eetrobot; de haak aan de muur; het spoel- en föhntoilet en natuurlijk mijn mobiel.’
De eetrobot gebruikt ze voor het warme eten. Wat dat voor haar betekent? Ineens komen de emoties naar boven en Karin legt – na even flink slikken - geëmotioneerd uit: ‘Het betekent zelfstandig zijn. Mijn man wil mij best mijn eten geven, maar ik wil hem dat niet vragen. Ik wil niet afhankelijk zijn, maar zelfstandig. En dat kan met de eetrobot.’
Spoel- en föhntoilet
Tijdens de revalidatie zag Karin het toilet met spoel- en föhninstallatie al. ‘De eerste tijd thuis was het lastig als ik naar het toilet moest. Dan belde ik naar de thuiszorg en hoorde ik: ’We zijn er met 10 minuten’. Dat is best snel als je hierheen moet komen, maar voor mij is dat lang. Zo fijn dat ik nu mijn gang kan gaan.’
En wat is dan die haak aan de muur? Karin laat het zien. De haak zit iets voor het toilet, zodat ze zelf met de haak haar broek kan laten zakken en weer ophijsen. Draaiend en een soort van dansend voor de haak doet ze voor hoe dat dan gaat.

Bediening met stilo
En die stilo? Daar bedient ze ook haar telefoon, iPad, laptop en de afstandsbediening van de tv mee. Als Karin de deur uitgaat, draagt ze haar mobiel aan een koord. Met daaraan ook een afstandsbediening voor de deuren van haar huis. Ze doet het voor en bukt zich om haar hoofd door het koord te doen en zo haar mobiel en afstandsbediening op te pakken. ‘Mijn telefoon is mijn hele leven. Mijn bankpasjes staan erop, het licht bedien ik ermee en natuurlijk heeft het de gewone functies als appen en bellen.’
Hopelijk bestuurt ze binnenkort met de stilo ook een voor haar aangepaste auto. Dan is ze nog weer zelfstandiger. Want ze gaat gewoon door.
Crowdfundingactie voor aangepaste auto
Er is een crowdfundingactie voor de aanschaf van een aangepaste auto voor Karin. Deze auto krijgt dan een apparaat op het kozijn , voor besturing met de stilo.
Meer weten over het spoel- en föhntoilet of andere e-health hulpmiddelen?
Neem dan contact op met de uitleenservice van InteraktContour.
Als cliënt van InteraktContour kun je via je begeleider bij de uitleenservice terecht voor het uitproberen van allerlei e-health hulpmiddelen.
Reageren