Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Wonen met zorg én een eigen leven

“Ik leid mijn eigen leven. Ik kook ook graag zelf. Toch is het fijn dat ik geholpen word bij de praktische dingen en als ik emotioneel ergens tegenaan loop”. Net als Antje is het voor veel mensen met hersenletsel die wonen bij een zorginstelling, heel belangrijk om zowel die vrijheid én veiligheid te voelen.

Er is een groep die voor hun dagelijkse verzorging afhankelijk is van zorg en ondersteuning. En er zijn cliënten die vrij zelfstandig functioneren. Vaak hebben deze mensen wel geprobeerd om zelfstandig te wonen. Het wegvallen van een partner, eenzaamheid, achteruitgang in functioneren of het ontbreken van een gevoel van veiligheid kunnen redenen zijn om toch te kiezen voor een gespecialiseerde woonlocatie. Ze willen of kunnen er niet helemaal alleen meer voor staan. Bovendien geeft het een veilig idee dat er binnen enkele minuten iemand in je huis staat als je hulp nodig hebt. Ook ’s nachts.

Veilig
In 2005 kreeg Antje een hersenbloeding. “Toen ik in de operatiekamer was, zei de arts dat ik een hersenbloeding had. Ik dacht dat ik het niet zou overleven. Maar ik ben er nog. Drie weken na de operatie zei de neuroloog dat ik weer aan het werk kon. Ik werkte altijd in de zorg, maar ik zou eerst eens even schoonmaakwerk gaan doen. Maar dat ging helemaal niet meer. Ik kon niet meer plannen. Verder merkte ik dat mijn emoties alle kanten opgingen. Daar krijg ik medicijnen voor. Ik heb nog wel zelfstandig gewoond, maar toen mijn relatie overging ben ik op een locatie van InteraktContour gaan wonen. Ik word goed geholpen bij alledaagse dingen. Maar ook als ik emotioneel ben kan ik goed bij mijn begeleiders terecht. Ik voel me veilig hier.”

Daniël ervaart gevoel van vrijheid op woonlocatie Interakcontour

Daniël ervaart gevoel van vrijheid op woonlocatie Interakcontour


Bij Daniël was met name het gevoel van eenzaamheid dat hem deed bewegen op zoek te gaan naar een woonplek met zorg. Daniël was hersteld van een hersentumor en merkte als student dat hij er maar alleen voor stond. “Om te wonen tussen allemaal studenten die meer kunnen dan ik en die niet weten wat ik had meegemaakt, voelde heel erg eenzaam. Na een half jaar moest ik stoppen, het ging niet meer. Gelukkig vond ik deze woonlocatie bij InteraktContour. Inmiddels heb ik twee goede vrienden hier. We herkennen elkaars verhaal en inspireren elkaar. En bij mijn begeleiders kan ik terecht als ik ze nodig heb.”

Vrijheid
Daniël moest wel een drempel over. “Als jongere wil je de wijde wereld in, vrijheid voelen. Je wilt niet dat er voor je gezorgd wordt in een zorgorganisatie. Ik dacht dat er veel regels waren en dat er veel van mij werd verwacht. Maar dat is helemaal niet zo. Ik woon en leef heel zelfstandig, maar ik kan wel aanschuiven bij het eten of koffiemomenten als ik gezelschap wil.” Ook Antje vindt het belangrijk dat ze de vrijheid heeft om haar eigen leven te leiden. “Het appartement is groot, heb een eigen keuken en zelfs een logeerkamer. Ik heb het zelf mogen inrichten. Ik houd van paars en dat zie je. Ik kan aanschuiven bij de koffie of het eten maar ik kook vaak zelf, soms samen met een andere bewoner met wie ik bevriend ben. En binnenkort ga ik met mijn begeleider praten bij een verpleegtehuis om te kijken of ik vrijwilligerswerk kan doen.

Bekijk de beschikbare woningen bij Interaktcontour

Regelmatig komen er woningen of logeerplekken vrij. Ben je op zoek naar geschikte woonruimte waar je 24 uur per dag een beroep kunt doen op de zorg? Bekijk dan hieronder waar je terecht kunt voor een woonplek of logeerplek. Staat er geen woon- of logeerruimte tussen bij jou in de buurt? Neem dan contact op met onze zorgbemiddelaars. Zij denken graag met je mee!

De Beschikbare Woningen van InterakContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag