Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Wat doet een muziektherapeut voor mensen met NAH?

Het is voor elk mens belangrijk om je gevoelens te uiten en voor mensen met hersenletsel zeker. Je emoties binnen houden geeft stress, druk en spanning. Muziek kan hier een belangrijke rol in spelen.

Muziek kan verbindingen in de hersenen herstellen

Muziek kan verbindingen in de hersenen herstellen


Nienke Kreijkes: “Als ik binnenkom, zit iedereen al klaar. Naast dat het ontspanning en plezier geeft, helpt muziektherapie de cliënten aan hun doelen te werken. We gebruiken een map met liedjes die ze zelf aandragen. Iets dat ze gehoord hebben of kennen van vroeger. Zo doe je mee, word je gezien en erkend. Daarmee bouw je aan je zelfvertrouwen. Muziek roept natuurlijk ook emotie op. Als je geraakt wordt en dat deelt, maakt het de weg vrij om te praten over hoe je je voelt. En te vragen hoe de ander zich voelt. Het is voor elk mens belangrijk om je gevoelens te uiten en voor mensen met hersenletsel zeker. Je emoties binnen houden geeft stress, druk en spanning. Dat verminder je dus met behulp van muziek. En tenslotte maakt muziek dat je beweegt. Ook het mee tikken op het ritme of het gebruik van kleine percussie-instrumenten maken dat je lijf als vanzelf meebeweegt op het ritme van de muziek. Dat kan eraan meehelpen dat verbindingen in de hersenen en daarmee bepaalde functies weer terugkomen.

Ontroering
Nienke vertelt verder: "We hebben iedere week een vast patroon. Eerst opwarmen met een muzikale energizer. Dan kiest iemand zijn of haar lied uit de map. Daarna doen we allerlei muzikale oefeningen. En we kiezen samen een lied. Tenslotte ronden we af met een laatste lied. Wat me bijblijft is een cliënt die heel stilletjes was. Ze koos haar lied en door de emotie die ze liet zien toen we dat samen zongen, steunde de hele groep haar. Daardoor is ze nu veel meer deel van de groep. Dat ontroerde me erg.”

Strokestra toont opvallende resultaten muziektherapie na beroerte

Strokestra is een proefproject dat mensen die een beroerte hebben gehad, verzorgers en therapeuten samenbrengt om een orkest te vormen. Het project vindt plaats in de regio East Yorkshire (Groot Brittannië). Er is veel media-aandacht voor geweest na de opvallende resultaten. Zo kan muziektherapie helpen bij een verbeterde kwaliteit van leven, betere relaties en communicatieve vaardigheden, emotionele verbeteringen, verhoogde concentratie en geheugen. Lees hier de resultaten van muziektherapie na beroerte.

Weten wat muziek voor jou kan betekenen?

Muziek prikkelt de zintuigen en stimuleert de hersenhelften om samen te werken. Mensen met hersenletsel trainen zo cognitieve vaardigheden waardoor zij in het dagelijkse leven zelfstandiger kunnen blijven functioneren. Meer weten over muziek in relatie tot hersenletsel? Neem contact op met InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour over muziektherapie

Meer over:

Muziek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag