Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Vuurwerk en hersenletsel

De decembermaand kan een ware uitdaging zijn als je hersenletsel hebt. De drukte in de winkels en knallend vuurwerk zijn maar twee voorbeelden van situaties die moeilijk te verwerken zijn als je snel overprikkeld of vermoeid bent. Willemien Appeldoorn schreef er een blog over op haar site NAHvigeren.

Overprikkeling door hersenletsel

Overprikkeling door hersenletsel


Ze blogt: "Ik durf het woord vluchteling eigenlijk niet te gebruiken omdat mijn reden om te vluchten in het niet valt bij vluchten voor je leven. Maar ik voel me al dagen niet meer veilig in mijn eigen huis. Mijn leven is op dit moment een hel door het vele en harde vuurwerk dat in de buurt afgestoken wordt. Volgens de Dikke Van Dale is een vluchteling iemand die op de vlucht gaat of is. Ik vlucht voor het vuurwerk naar een plek waar het hopelijk stiller is. Waar ik niet gedwongen word zelfs binnenshuis mijn oordoppen te dragen. Waar ik ongestoord ‘s middags mijn broodnodige rust kan pakken. Maatregelen zoals oordoppen en rolluiken helpen iets, maar zijn bij lange na niet voldoende. Het probleem zou een stuk behapbaarder zijn als mensen zich aan de regels zouden houden:

- het vuurwerk afsteken op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur;

- het houden bij consumentenvuurwerk. Lees verder op NAHvigeren

Overprikkeling is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen va hersenletsel. De signalen van hersenletsel die Willemien noemt zijn overprikkeling en vermoeidheid. Maar er zijn er meer: Kenmerken niet aangeboren hersenletsel.

Herken je je in het verhaal van Willemien?

We begrijpen dat jouw situatie waarschijnlijk anders is dan die van Willemien. Wil jij weten hoe jij kunt omgaan met overprikkeling of vermoeidheid? Neem contact met Hersenz voor een vrijblijvend gesprek.

Ik wil graag contact

Meer over:

Gevolgen van CVA Feestdagen Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag