Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Verstoorde prikkelverwerking na hersenletsel

Overprikkeling ontstaat als je meer informatie binnenkrijgt (bewust en onbewust) dan je hersenen kunnen verwerken. Dit gebeurt via je zintuigen: ogen, oren, neus, smaak en tast. Ook je eigen gedachten zijn van invloed. Gezonde hersenen filteren de informatie, maar door de hersenbeschadiging kan het filter kapot zijn, waardoor je teveel prikkels binnenkrijgt. Je emmer raakt als het ware sneller vol, loopt over en je hoofd raakt op tilt. De oorzaak is mogelijk te herleiden naar de amygdala. Dit legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. De amygdala reageert tevens op de gezichtsuitdrukking van anderen. Ook de hersenstam speelt een rol bij sensorische informatiebewerking. Overprikkeling is vervelend en is nog geen directe oplossing of genezingsmogelijkheid voorhanden. Er bestaan wel trainingen om beter te leren omgaan met de gevolgen van overprikkeling. Hersenz is één van de behandelmogelijkheden.

overprikkeling veroordeel me niet.jpg

Soorten overprikkeling


Gezonde hersenen filteren prikkels. Als er sprake is van hersenletsel kan dit filter kapot zijn. Er komen teveel prikkels binnen, het zenuwstelsel raakt overbelast, het kan geen nieuwe informatie opnemen en verwerken en alles komt tegelijk binnen. Er zijn verschillende soorten overprikkeling: fysieke en mentale overstimulatie. De oorzaak ligt in het niet kunnen verwerken van allerlei indrukken die je binnen krijgt door bijvoorbeeld geuren of geluiden ( zoals: geroezemoes, muziek, tikken, theelepeltjes die in glas roeren). Ook de inrichting van een ruimte, aanrakingen, reacties of gezichtsuitdrukkingen van andere mensen, drukte, verlichting of de eigen gedachten kunnen leiden tot overstimulatie. Waardoor mensen overprikkeld raken kan van persoon tot persoon verschillen.

Dit vind je misschien ook interessant

 

Gevolgen van overprikkeling

Last hebben van overprikkeling kan grote invloed hebben op je leven. Het kan leiden tot klachten als hoofdpijn en vermoeidheid. Dat kan weer leiden tot boosheid en irritatie. Ook als er sprake is van gevoeligheid bij aanraking kan dit gevolgen hebben voor de (seksuele) relatie. Het komt vaak voor dat mensen vereenzamen. Alledaagse activiteiten, zoals even ergens op visite gaan, gezellig uit eten, naar het theater of een feestje bezoeken, maar ook boodschappen doen of een ander winkelbezoek worden vermeden omdat het snel teveel is. Als iemand langdurig overprikkeld is, produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen), de bloeddruk en hartslag gaan omhoog en spieren spannen zich aan. De zintuigen staan op scherp en de pijngrens daalt. Dit is van invloed op je zenuwstelsel. Kortom, een vicieuze cirkel met verregaande gevolgen. Er is rust nodig om prikkels te verwerken en ervan te herstellen.

Dit vind je misschien ook interessant

Hersenz behandeling overprikkeling

Binnen de behandeling van Hersenz is er aandacht voor de gevolgen van hersenletsel, waaronder overprikkeling. We bespreken in hoeverre de prikkelverwerking is veranderd en hoe mensen hiermee omgaan. Het is belangrijk om zo goed mogelijk in kaart te brengen wat de oorzaak is van de overprikkeling. Dat is bij iedereen verschillend. Tijdens de module ‘Grip op je Energie’ krijgen mensen meer inzicht in de eigen belastbaarheid. Wat kost energie en wat levert energie op? Op tijd een rustmoment plannen kan van belang zijn om de overprikkeling te beperken. Als iemand boos of gefrustreerd wordt door overprikkeling kijken we tijdens de module ‘Omgaan met Verandering’ hoe de cliënt én de omgeving om kunnen gaan met deze emoties." Bron: Hersenz

Hieronder kun je de pdf 'Hersenz-special overprikkeling' downloaden met meer informatie.

 

Diepe druk en overprikkeling

Iedereen heeft een natuurlijke behoefte aan veiligheid, geborgenheid en warmte. Dat diepe druk een rustgevend effect geeft is niets nieuws. Denk bijvoorbeeld aan het effect van een stevige knuffel wanneer je overstuur bent of aan het inbakeren van onrustige baby’s. Personen die prikkelverwerkingsproblemen hebben en zich vaak onrustig of angstig voelen, kunnen veel baat hebben bij diepe druk. Diepe druk heeft een directe invloed op de amandelkernen en heeft een regulerend effect op de prikkelverwerking, waardoor je minder ‘geraakt’ wordt door binnenkomende prikkels. Het helpt om een overprikkeld of ‘angstig’ zenuwstelsel te kalmeren en geeft een veilig en beschermd gevoel. Hierdoor kun je beter omgaan met stress en overprikkeling, driftbuien verminderen, beter concentreren en sneller in slaap vallen.

Squease_user_story_Jeanne.jpg

Vest als hulpmiddel bij overprikkeling


Het Squease vest geeft een comfortabele diepe druk, vergelijkbaar met een knuffel. Dat zorgt voor een prettig, veilig en beschermd gevoel. Het vest kan helpen bij:

  • omgaan met frustratie
  • stress en angst overprikkeling
  • driftbuien voorkomen
  • probleemgedrag verminderen
  • sneller in slaap vallen en/of beter (door)slapen
  • lichaamsbesef verbeteren
  • aandacht en concentratie verhogen
  • overgangen gemakkelijker maken
  • prettiger voelen in prikkelrijke omgevingen
  • rust brengen in een vol hoofd

Bron: Squease

Last van overprikkeling na hersenletsel?

InteraktContour biedt samen met nog 11 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Je leert je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Ook werken we aan je fysieke conditie, zodat je weer vertrouwd raakt met je lichaam. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour. Woon je niet in deze omgeving dan kun je je postcode invoeren op de site van Hersenz en uitvinden welke organisatie bij jou in de buurt zit.

Ik wil contact met InteraktContour

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag