Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Vandaag is een goede dag


Dick woont zelfstandig in een gezellig appartement boven een winkelstraat. “Ik woon vlakbij de supermarkt, de huisarts, de apotheek en ook de dagbesteding is in de buurt. Daar heb ik onder meer gitaarles. Ik heb eerder gespeeld, maar als je het een tijdje niet doet, gaat het eelt van je vingers. Dan doet het zeer als je speelt. Dus ga ik twee keer per week en oefen ik ook thuis.”

Ik noem Berry mijn PA
Dick (30) woonde tot 4 jaar geleden in zijn ouderlijk huis. Toen hij 10 was, kreeg hij te horen dat hij een oogziekte had (Retinitis Pigmentosa) en Hydrocephalus (in de volksmond een waterhoofd genoemd). Om ernstige schade aan de hersenen te voorkomen is dan een drain nodig om overtollig hersenvocht af te voeren. Hij heeft sindsdien regelmatig last van heel vervelende hoofdsensaties. Inmiddels ziet hij zo slecht dat hij met een blindenstok loopt. Daar kwam ook nog de diagnose ADHD-ADD bij. Dick had zich jaren geleden al ingeschreven voor een eigen woning: “Toen ik op mezelf wilde gaan wonen, kon dat gelukkig al heel snel. Ik wil hier nooit meer weg.” Dick krijgt individuele begeleiding (IB) van InteraktContour: “Ik noem Berry mijn PA, mijn personal assistent. Hij is er voor mij. Elke maandag en vrijdag zie ik hem of een collega- IB’er. Dan kijken we samen naar mijn post en allerlei dingen die moeten gebeuren.”

Opening
Berry: “In de tijd die ik voor hem toebedeeld gekregen heb, doe ik die dingen met en voor hem waar hij het meest mee geholpen is. Dick leeft bij het moment. Structuur in zijn dagritme is belangrijk voor hem.” Dick: “Ik zet elke dag rond achten de wekker en begin met een lekkere bak koffie. Ik kijk op mijn kalender wat er voor die dag op staat. Doe zelf de boodschappen en andere huishoudelijke taken die ik kan en probeer mij bezig te houden. Ik houd wel van tv kijken, bepaalde series bijvoorbeeld. Ik kook en eet drie keer per week samen met mijn moeder, dan komt ze hier of ik ga naar haar toe. Vanavond wordt het denk ik groentesoep. Ik ga binnenkort in de keuken van de dagbesteding helpen, om te koken voor veel mensen.” Het zou wat Dick betreft mooi zijn als dat een opening kan gaan bieden voor vrijwilligerswerk buiten de zorgwereld.

Selfsupporting
Dick: “Ik ben selfsupporting. Met mijn Wajong-uitkering moet ik erg opletten met wat ik uitgeef. Technische klusjes kan ik zelf bijvoorbeeld niet doen en met visuele handicap red je het niet met de gewone gebruiksartikelen.” Hij zal altijd begeleiding nodig hebben. Berry: “Ik ondersteun onder meer bij het contact met instanties. Dan bellen we samen op de speaker.” Individuele begeleiders geven ook informatie om sociaal en emotioneel gezien goede keuzes te maken in het dagelijks leven. Dick: “Soms geeft Berry me ook een ‘schop’ in de goede richting.” Berry: “Ik zet de module ‘eigen regie’ in bij de begeleiding van Dick. Ik heb ook veel contact met zijn moeder en zus. Zij zorgen voor zijn stabiliteit en ondersteunen hem bij zijn dagelijks leven. We werken samen met Dick eigenlijk in een driehoek. Afhankelijk van wat er speelt of nodig is, zien, bellen of mailen we elkaar. We stemmen af wie wat op zich neemt. En we praten ook over de toekomst, als Dick zijn moeder misschien niet meer zoveel voor hem kan doen."

Individuele begeleiding met modules

InteraktContour zet modules in bij de activerende en ondersteunende begeleiding, zoals ‘eigen regie’. Het aanleren en toepassen van vaardigheden om zo zelfredzaam en zelfstandig mogelijk beslissingen te kunnen nemen staat in die module centraal. Wil jij meer informatie over zelfstandig wonen met individuele begeleiding? Neem contact op met InteraktContour.

Ik wil zelfstandig wonen met individuele begeleiding

Meer over:

Gevolgen van CVA Wonen Begeleiding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag