Van werken aan herstel naar werken als fietsenmaker
Roelof had na zijn hersenbloeding een duidelijk doel: hij wilde weer aan het werk. En dankzij de Hersenz-behandeling van InteraktContour en zijn doorzettingsvermogen is hem dat gelukt.
Het begon met stevige hoofdpijn. Roelof: “Ik zei, dat is niet goed.” In eerste instantie sloegen de dokters in het ziekenhuis geen alarm. Maar toen Roelof na drie weken weer in het ziekenhuis kwam met bijzonder heftige hoofdpijn, gingen de alarmbellen van de dienstdoende arts wél rinkelen. Hij bleek een hersenbloeding te hebben.

Het lijkt alsof niemand ziet hoe het echt met hem gaat.
Geen werk
Voor zijn hersenbloeding werkte Roelof als drukwerkvoorbereider in ploegendiensten bij een verpakkingsbedrijf. Maar na zijn hersenbloeding kan hij dit niet meer aan. “Dat is heftig”, geeft Roelof aan, want hij werkte er al jarenlang met veel plezier. Via zijn werkgever start hij met een re-integratietraject richting ander werk, maar dit loopt op niets uit. In dit traject wordt hij namelijk al snel overvraagd. Het lijkt wel alsof niemand ziet hoe het écht met hem gaat. “Maar dat komt door mijzelf, denk ik, omdat ik er te positief in stond. Ik ben gewoon van gaan met die banaan”, vertelt hij.
Neerwaartse spiraal
Uiteindelijk keurt het UWV hem voor een groot deel af en belandt hij op de bank. Geri, zijn vrouw: “Hij kon zich ook niet meer ergens toe zetten.” “Ik wilde wel,” zegt Roelof, “maar door dat zitten en weinig doen, kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht.” Met de huisarts gaat hij in gesprek over zijn dip. Zij adviseert hem de Hersenz-behandeling bij InteraktContour.
Ben je geïnteresseerd in het volgen van Hersenz-behandeling of benieuwd wat Hersenz voor jou of jouw naaste kan betekenen? Hersenz wordt landelijk aangeboden. Klik hier om te zien bij welke organisatie in de buurt jij terechtkunt.
Hersenz-behandeling
“Je leert je nieuwe jij kennen”, zo omschrijft Roelof de Hersenz-behandeling. “Ik kan alles nog, maar het tempo is verminderd. Mijn concentratie is eerder weg en nieuwe dingen aanleren gaat veel moeilijker.” Hij leert zijn grenzen kennen, zowel mentaal als fysiek. “Ik kan nu nee zeggen. Nu zeg ik: Ho, wacht even. En ik ga ook weleens discussies uit de weg om rust te creëren.” Thuis wordt het weer gezellig. Geri: “Er is meer rust, minder strijd. De behandeling heeft het onbegrip weggehaald.”
"Doe een stapje terug. Daardoor kom je verder."

Einde behandeling
Na 1,5 jaar stopt Roelof de behandeling. “Toen ik begon, zei ik: Ik ga weer werken!” En dat doet hij nu, bij een fietsenmaker voor 16 uur in de week. Terwijl Roelof dit vertelt, schieten de tranen in zijn ogen. Even is hij stil, slikt zijn tranen van trots weg en zegt geëmotioneerd: “Pffff, er komt gewoon even zóveel naar boven!” De baan heeft hij zelf geregeld en een jobcoach van Siza hielp met alle papieren en contracten. “Ik doe van alles: lekke banden repareren, kettingen spannen, remkabels en tandwielen vervangen.” Hij vindt het ontzettend leuk werk om te doen. “Het geeft me veel voldoening.”
Meer weten over werken met hersenletsel? Klik hier.
Roelofs tip
Roelof kwam ooit met moeite van de bank af, maar stelde zichzelf een doel. Hij wilde weer werken. Heeft hij ook een tip voor anderen? “Ja, dat klinkt misschien gek, maar doe gewoon een stapje terug. Daardoor kom je verder. Je wilt vooruit, maar doe het niet te snel. Neem er de tijd voor. Je kunt niet meer in het oude tempo door, dat wil niet meer.” En dat begint met acceptatie, zeggen Roelof en Geri. “Als we samen zijn, moet ik ook langzaamaan. Er is een oude manier en een nieuwe manier”, vertelt Geri. Boodschappen doet ze nog het liefst op de oude manier. Roelof: “Vroeger mocht ik niet mee, want dan gooide ik te veel in de kar. Nu mag ik niet mee omdat ik te langzaam ben.” Iets waar ze samen hard om lachen.
Heeft jouw partner hersenletsel, dan is dit de tip van Geri voor jou.
Geri: "Probeer eens om een gesprek op te nemen om later samen terug te luisteren." Roelof nam een keer per ongeluk een telefoongesprek op tussen hem en zijn vrouw. Geri belde hem op met een verhaal en hij dacht op dat moment oprecht dat hij lollig reageerde. Roelof: “Toen ik later mijn telefoon opschoonde en dat gesprek terugluisterde, schrok ik. Het kwam over alsof ik haar afkraakte. Ik kom veel agressiever over als ik spontaan reageer.” Nu Roelof weet hoe hij over kan komen, gaat dit veel beter.
InteraktContour is een zorgorganisatie in Midden- en Oost-Nederland, gespecialiseerd in de ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Klik hier voor meer informatie.
Reageren