Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Van offline naar online dagbesteding met Elzo

Voor mensen die naar de dagbesteding van InteraktContour gingen, had corona ingrijpende gevolgen. Van de ene op de andere dag was de dagbesteding gesloten. En als je dan gewend bent om een aantal keren per week hier naartoe te gaan, dan is dat een heel gemis. Elzo (72) weet daar alles van. Hij ging drie keer per week naar de dagbesteding in Harderwijk. Toen dat wegviel, is hij zich bezig gaan houden met andere activiteiten, zoals de online dagbesteding van InteraktContour.

Elzo vindt zichzelf niet meer zo handig met de computer. Of in ieder geval niet zo handig meer als voor zijn herseninfarct. Die kreeg hij toen hij 63 jaar was. Hierdoor is onder andere zijn korte termijn geheugen beschadigd en kan hij niet meer de dingen doen die hij normaal wel deed.  Zo moest hij zijn bestuursfunctie bij de postzegelvereniging opzeggen omdat hij de administratieve werkzaamheden niet meer kon uitvoeren. Zijn lange termijn geheugen werkt gelukkig nog goed en daarmee ook zijn kennis over zijn postzegelverzameling van maar liefst 10.000 stuks!

De weekprogramma’s van de online dagbesteding
Op de website van InteraktContour was er sinds corona elke week een programma beschikbaar met diverse activiteiten. Van bewegen op muziek tot aan een virtuele reis naar het Gardameer, voor ieder wat wils! Sommige deelnemers van de dagbesteding die thuis zitten, vinden het fijn om deze activiteiten ook op papier te ontvangen. Zo krijgt Elzo zijn ‘doe-boek’ elke week in de brievenbus van een begeleider van de dagbesteding in Harderwijk. Elke maandagochtend organiseert deze begeleider tevens een online Kahoot*- quiz via Zoom**. Hij ziet zijn vrienden van de dagbesteding online tijdens de quiz, maar dat is niet helemaal hetzelfde als offline. Het contact is anders en soms moeizamer.

Elzo - 1.png

Elzo is inmiddels goed bekend met Zoom. Via Zoom spreekt hij regelmatig anderen online én heeft dit interview plaats gevonden.

Apps om je brein te trainen
De dingen die hij niet meer kan doen op zijn computer, haalt hij ruimschoots in op zijn tablet.  Elzo: “Ik ben vooral aangewezen op mijn tablet. Daar doe ik verschillende dingen op. Het is belangrijk om je brein te blijven trainen en scherp te blijven. Op dit moment doe ik voornamelijk denkspellen, zoals kaarten en woordzoekers. Een ander spelletje wat ik regelmatig doe, is nu een soort rage geworden. Een cliënt van onze dagbestedingsgroep doet het, de begeleider doet het en mijn vrouw nu ook. Het spelletje kun je als app downloaden en heet: Painting by numbers, oftewel schilderen op nummer. Dat is lastiger dan je denkt, je moet echt goed kijken en de juiste vlakken met de juiste nummers combineren.Elzo heeft op het moment van dit interview een totaalscore van 300 punten. Wat de totaalscore van zijn vrouw Riet is, blijft helaas onduidelijk.

Het contact in coronatijd
Elzo mist zijn beste vriend Marco uit Zeewolde en de kaartclub van de dagbesteding ontzettend. In de ochtenden was het vaste prik dat hij met vier vrienden ging klaverjassen. Hij hoopt dat dit weer binnenkort mogelijk is. De dagbesteding gaat nu stapsgewijs open in kleine groepen. Voor Elzo is het nog niet zover: “Er zijn mensen met hersenletsel die thuis moeite hebben om hun dag in te vullen. Ik kan me nog redden, anderen hebben de dagbesteding harder nodig dan ik. Bovendien heb ik nu mijn grote achterstand in mijn postzegelverzameling kunnen inhalen. Ik vermaak nog prima!” Dit beaamt zijn vrouw Riet: “Doordat ik voor en na het hersenletsel van Elzo gewoon werkte, is hij gewend om zichzelf bezig te houden. Dat helpt. Elzo gaat zelf op zoek naar activiteiten: puzzels, postzegels of  wandelen. De sociale contacten van de dagbesteding mist hij natuurlijk wel.”

Buiten de online activiteiten probeert Elzo fit te blijven door te wandelen en huishoudelijke klussen te doen. Zijn gouden tip voor anderen die alleen thuis zitten of moeite hebben om activiteiten te bedenken: 

Zoek een hobby! Het geeft je de mogelijkheid om je tijd op een leuke en zinvolle manier in te vullen." 

De toekomst voor online dagbesteding van InteraktContour

Met de nodige voorzichtigheid en regels gaan ook de versoepelingen verder op de locaties van InteraktContour. Voor de dagbesteding maar ook voor het bezoek aan onze woonlocaties en het geven van behandeling. Daar zijn we blij mee! Online contact en dagbesteding is door corona uit noodzaak geboren, maar biedt ook een nieuwe zienswijze op onze zorgverlening. In sommige situaties werkt het juist goed vanwege de online vorm. Denk hierbij aan mensen met hersenletsel  die moeilijk uit huis of woonlocatie kunnen. In de toekomst hopen we online dagbesteding een vaste plek te geven om nog meer kwaliteit te bieden in onze zorg! Houd onze website in de gaten voor de ontwikkelingen.

*Kahoot is een gratis tool op internet waarmee je een quiz, discussie of peiling kunt houden.

**Zoom is programma waarmee je via internet kunt videobellen met PC, laptop of smartphone.

Meer over:

Dagbesteding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag