Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Tips om de feestdagen te overleven met hersenletsel

De ‘gezelligste’ maand van het jaar komt er weer aan. Sommige mensen met hersenletsel, zien er al heel erg tegenop, omdat er vaak ook verplichtingen aan deze maand kleven. Ik heb zelf gelukkig een relaxte familie die ons zeker niet zal verplichten met de kerst iets te doen dat we niet willen. Ik vond en vind het zelf altijd wel gezellig om wat te doen met elkaar. Maar in deze maanden hebben wij ook een aantal verjaardagen, dus we zien elkaar sowieso regelmatig. Sinds ik hersenletsel heb is mijn dag moeilijk te voorspellen. Een gezellig samenzijn hoeft niet perse op 1e of 2e kerstdag te zijn. Dit kan ook heel goed op een ander moment. Voor ons in ieder geval. Verder probeer ik het zo relaxed mogelijk aan te vliegen, die fijne feestdagen. Niets moet, alles mag. Denk dat dit voor veel mensen met hersenletsel een fijne instelling is.

ontbijt.jpg

Tips om de feestdagen door te komen met niet aangeboren hersenletsel


 • Bepaal vooraf duidelijk je prioriteiten. Wat wil je echt graag doen en wie wil je echt zien?
 • Plan allereerst tijd om uit te rusten in op en rond de feestdagen. Plan je activiteiten er omheen, voor zo ver mogelijk is.
 • Plan niet alles vol, zoals vroeger misschien. Accepteer dat dat niet kan.
 • Als de avond niet je sterkste moment is van de dag, wees dan flexibel. Voor mij is de ochtend mijn beste moment van de dag, als dat voor jou ook zo is, pas je dan daarop aan. Organiseer een kerstontbijt of brunch in plaats van diner. Net zo gezellig.
 • Geef duidelijk bij de uitnodiging een begin- en eindtijd aan en houd je daar ook aan.
 • Houd de regie in de hand. Als je het bij jou thuis doet, heb je meer de regie in de hand. Kun je je ook even boven afzonderen. Spreek dit met je partner van te voren af.
 • Als je het jezelf makkelijk wilt maken (en je het kunt betalen), bestel dan eten bij goede traiteur! Test van tevoren zelf even de kwaliteit.
sparkler-677774_1920.jpg
 • Als bovenstaande te prijzig voor je is, doe een combi. Haal bij AH of Lidl kant en klaar gerechten en leuk het op met een eigen finishing touch: handje noten door de sla, vers fruit over dessert en vers gebakken brood bij voorgerecht.
 • Andere optie: hou een American kerstbuffet (middag of avond), waarbij iedereen wat meeneemt.
 • Bedenk wat er nou zo speciaal is aan Oud & Nieuw? Moet je daarvoor naar een groot feest? Is het niet net zo leuk om lekker thuis te zijn, na de drukke kerstdagen wellicht? Ik vind dit zelf geen bijzondere avond, just another night 😉.
 • Kun je niet goed tegen de herrie van het vuurwerk, overweeg een weekend weg naar een vuurwerkvrij park van Landal bijvoorbeeld. Heerlijk voor mensen met hersenletsel of hooggevoelige mensen en kinderen. Bij mij helpen oordoppen gelukkig genoeg. Bron: Love Your Life

Dit vind je misschien ook interessant?

Overprikkeling en hersenletsel

Bij overprikkeling van het zenuwstelsel zijn er teveel prikkels of indrukken bij je binnengekomen; één van de kenmerken van niet-aangeboren hersenletsel. Prikkels en indrukken zijn afkomstig van verschillende dingen, zoals: licht, geluid, geuren, eten, drinken, temperatuur, emoties, gesprekken of informatie uit een boek of uit online berichtgeving. Overprikkeling ontstaat als er meer informatie binnenkomt, dan je kunt verwerken. Met alle gevolgen van dien: vermoeidheid, lusteloosheid, stress, stemmingswisselingen, depressie, onzekerheid, problemen met aandacht en concentratie.

Links

Meer over:

Blog Feestdagen Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag