Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Tinekes Tips: creatieve oplossingen met NAH

Hoe knip je zelf je nagels als je halfzijdig verlamd bent? Hoe verplaats je grote zware dingen met maar één bruikbare arm of hand? Tineke Bakhuis raakte 4 jaar geleden door een hersenbloeding rechtszijdig verlamd. “Opeens stond ik voor problemen die nooit eerder een probleem waren”, vertelt zij. Maar haar creativiteit had ze na de beroerte nog steeds. Ze nam het heft in eigen (linker)hand en bedacht een aantal praktische en betaalbare oplossingen die ze graag met je deelt.

Tineke Bakhuis.jpg

Zelf hulpmiddelen maken voor een lage prijs
“Mijn ideeën zijn vooral ontstaan uit frustratie”, vertelt Tineke. “Veel mensen denken na hun hersenletsel dat ze dingen niet meer kunnen en dat het dus nooit meer zal lukken. Zo dacht ik na mijn hersenbloeding ook. Maar dat duurde niet lang. Toen ik weer thuis was uit het revalidatiecentrum, frustreerde ik me enorm. Ik moest voor het ondernemen van bepaalde dingen wachten tot mijn man of zoons weer thuis waren. Ik kon dan niet beginnen met koken, omdat ik hulp nodig had om bijvoorbeeld een rek uit de vriezer te verplaatsen om bij het eten eronder te komen. En daarnaast waren veel hulpmiddelen ontzettend duur! Daarom ben ik op zoek gegaan naar eigen manier om deze problemen op te lossen.”

Elke maand een nieuwe tip
De komende maanden publiceren wij elke maand een van Tineke’s Tips. Daarmee kun je zelf, of met een beetje hulp, verschillende hulpmiddelen maken voor een lage prijs.

Jouw tips voor anderen
Heb jij zelf tips voor anderen? Laat het dan weten door te mailen naar info@verdermethersenletsel.nl of reageer op onze Facebookpagina.

plank en legplankdrager.jpg

Tip 1: Noppenbord maken


Toelichting Tineke: “Thuis uit de revalidatie wilde ik een bordje kopen, zodat ik mijn eigen brood kon smeren en snijden. Ik vond het waanzinnig dat ik daarvoor een plank moest kopen van €40 of meer. Daarom ben ik met mijn man op zoek gegaan naar een manier om zelf zo’n plank te maken.”

Benodigdheden:
-
Gewone snijplank
- 8 of meer legplankdragers (zie afbeelding links onder)
- Boor
- Lijm (bv. bisonkit)

Werkwijze:
Meet op welke maat boor overeenkomt met de breedte van de legplankdragers. Boor net zoveel gaatjes in de snijplank als je legplankdragers hebt (Tineke vroeg haar man om de gaatjes te boren). Doe wat lijm op de legplankdragers, steek ze in de gaatjes en laat ze drogen. De plank kan met het gebruik van de juiste lijm ook in de vaatwasser.

Kosten: €7

Meer over:

Gevolgen van CVA Wonen Gevolgen NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag