Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Tinekes Tips: creatieve oplossingen met NAH

Hoe knip je zelf je nagels als je halfzijdig verlamd bent? Hoe verplaats je grote zware dingen met maar één bruikbare arm of hand? Tineke Bakhuis raakte 4 jaar geleden door een hersenbloeding rechtszijdig verlamd. “Opeens stond ik voor problemen die nooit eerder een probleem waren”, vertelt zij. Maar haar creativiteit had ze na de beroerte nog steeds. Ze nam het heft in eigen (linker)hand en bedacht een aantal praktische en betaalbare oplossingen die ze graag met je deelt.

Tineke Bakhuis.jpg

Zelf hulpmiddelen maken voor een lage prijs
“Mijn ideeën zijn vooral ontstaan uit frustratie”, vertelt Tineke. “Veel mensen denken na hun hersenletsel dat ze dingen niet meer kunnen en dat het dus nooit meer zal lukken. Zo dacht ik na mijn hersenbloeding ook. Maar dat duurde niet lang. Toen ik weer thuis was uit het revalidatiecentrum, frustreerde ik me enorm. Ik moest voor het ondernemen van bepaalde dingen wachten tot mijn man of zoons weer thuis waren. Ik kon dan niet beginnen met koken, omdat ik hulp nodig had om bijvoorbeeld een rek uit de vriezer te verplaatsen om bij het eten eronder te komen. En daarnaast waren veel hulpmiddelen ontzettend duur! Daarom ben ik op zoek gegaan naar eigen manier om deze problemen op te lossen.”

Elke maand een nieuwe tip
De komende maanden publiceren wij elke maand een van Tineke’s Tips. Daarmee kun je zelf, of met een beetje hulp, verschillende hulpmiddelen maken voor een lage prijs.

Jouw tips voor anderen
Heb jij tips voor anderen met hersenletsel? Deel deze door te mailen naar info@verdermethersenletsel.nl of reageer op onze Facebookpagina. Wij delen jouw tip dan met Tineke en anderen met NAH!

Tip 1: Noppenbord maken 

Toelichting Tineke:

“Thuis uit de revalidatie wilde ik een bordje kopen, zodat ik mijn eigen brood kon smeren en snijden. Ik vond het waanzinnig dat ik daarvoor een plank moest kopen van €40 of meer. Daarom ben ik met mijn man op zoek gegaan naar een manier om zelf zo’n plank te maken.”

plank en legplankdrager.jpg

Benodigdheden


 • Gewone snijplank (zie afbeelding hieronder, links)
 • 8 of meer legplankdragers (zie afbeelding hieronder, rechts)
 • Boor
 • Lijm (bv. bisonkit)

Werkwijze

Meet op welke maat boor overeenkomt met de breedte van de legplankdragers. Boor net zoveel gaatjes in de snijplank als je legplankdragers hebt (Tineke vroeg haar man om de gaatjes te boren). Doe wat lijm op de legplankdragers, steek ze in de gaatjes en laat ze drogen. De plank kan met het gebruik van de juiste lijm ook in de vaatwasser.

Kosten: €7,-

Tip 2: Nagels knippen

Toelichting Tineke: 

“Mijn man knipte eerder mijn nagels. Dan liep ik vervolgens rond met van die vierkante bouwvakkersknuppels als handen. Ik wilde het dus heel graag weer zelf kunnen doen!” 

Nagelknipper.jpg

Benodigdheden:


 • Minibankschroef met zuignap
 • Nagelknipper met een gat in het hefboomgedeelte (zie foto's links) 
 • Touwtje
 • Metalen ketting  
 • Beugel voor aan metalen ketting (zie foto links)
2.jpg

Werkwijze:


 • Plaats de bankschroef(foto links, rechtsboven) op een handige plek.
 • Verbind het touwtje aan de ene kant aan het hefboomgedeelte van de nagelknipper en aan de andere kant aan de metalen ketting.
 • Doe de nagelknipper (foto links, onder) zo in de bankschroef dat deze uitsteekt met de knipkant. Zorg dat het touwtje achter de knipper langs loopt en laat de ketting met de beugel (foto links, linksboven) onder de tafel hangen.
 • Plaats je nagel bij de knipper en duw met je voet op de beugel.
 • Draai je vinger telkens zo, dat je het volgende stukje nagel kunt knippen. 

Kosten: +-€25 

Tip 3: Haken met één hand (links)

Toelichting Tineke:

“Ik haakte altijd al en wilde dat niet opgeven doordat ik halfzijdig verlamd ben. Toen ik een keer in de Action stond, zag ik een ipad-houder die mij geschikt leek om te gebruiken voor het haken. Die gebruik ik nu voor al mijn haakwerk. Dit werkt echter wel alleen voor linkshandigen. Ik beweeg mijn haakwerk nu om de naald heen, in plaats van dat ik de naald om het haakwerk beweeg.”

Haken met een hand 1.JPG

Benodigdheden:


 • Haaknaald
 • iPadhouder met standaard (bijvoorbeeld deze)
 • Plakband of tape

Werkwijze:

Plak de haaknaald met plakband of tape vast, zodat deze aan een van de zijkanten uitsteekt. Tineke kan met haar benen genoeg kracht zetten om de houder vervolgens tussen haar benen te klemmen. Heb je niet genoeg kracht? Gebruik dan bv. een minibankschroef met zuignap om de naald tussen te klemmen.

Kosten: +- €6 (zonder bankschroef)

Tip 4: Grote voorwerpen verplaatsen met één hand

Toelichting Tineke:

“Als ik wilde frituren, moest ik altijd hulp vragen om de frituurpan te verplaatsen. Daarom heb ik spanbanden gekocht en met mijn naaimachine een ‘harnas’ genaaid die om de frituurpan heen past. Op die manier kan ik de pan met één hand verplaatsen. Hetzelfde principe heb ik toegepast op andere grote voorwerpen.”

image9.jpeg

Benodigdheden:


 • spanbanden
 • naaimachine met draad 

Werkwijze:

Leg de spanbanden zo om het voorwerp heen en eronderdoor dat je weet op welke punten deze aan elkaar genaaid moeten worden. Naai de banden met kruispatroon aan elkaar. Tineke kan met één hand naaien. Kun jij niet naaien? Vraag dan iemand die kan naaien om dit voor je te doen. 

Kosten: +-€2 

Tip 5: Eten omscheppen zonder glijden

Toelichting Tineke:

“Bakmatjes zijn een mooi alternatief als antislipmat. Ik heb een cirkel uitgeknipt in het formaat van mijn grootste bakpan, die ik onder de pan zet tijdens het koken. Daardoor kan ik in de pan roeren zonder dat deze verschuift.

LET op!: Dit kan alleen met een inductiekookplaat!

Ze zijn ook handig onder mijn snijplanken als ik iets moet schillen of snijden of smeren.”

tinekes tips 5.jpg

Benodigdheden:


 • Oven of bakmat

Werkwijze:
Gebruik het matje als geheel of knip deze in de gewenste vorm.

Kosten: 
+-€5 

Meer over:

Gevolgen van CVA Wonen Gevolgen NAH Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag