Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Tien tips die mensen met hersenletsel kunnen helpen

Evie vertelt op haar blog refindingnormal.com over haar leven met niet aangeboren hersenletsel. Ze was eind twintig toen ze NAH opliep als gevolg van een verkeersongeluk. Het zette haar leven op de kop. Ze kwam erachter dat er nog weinig informatie over hersenletsel was en startte met opschrijven van haar eigen ervaringen. Het doel? Meer begrip krijgen en kennis overbrengen over niet aangeboren hersenletsel. Met enige regelmaat hoort ze dat ze het moet laten weten als een ander iets voor haar kan betekenen. Na enige aarzeling - Want is die vraag uit gemeend of alleen uit beleefdheid? En waar wil ik ze eigenlijk echt hulp bij? - heeft ze een lijstje samengesteld met tien tips!

Hoe kun je iemand met hersenletsel helpen? Tien tips!

Hoe kun je iemand met hersenletsel helpen? Tien tips!


1. Contact zoeken; Mensen met hersenletsel hebben vaak last van vergeetachtigheid. Dus als je een tijdje niets hebt gehoord, zoek dan zelf contact.

2. Neem eten mee; Boodschappen doen en/of zelf iets koken kost veel energie. Ga je toch langs de winkel, neem dan even iets mee of kook iets lekkers.

3. Geen muziek op de achtergrond; Omgevingsgeluiden zijn vaak moeilijk te filteren. Het vraagt veel energie en concentratie om een gesprek te voeren met allerlei achtergrondgeluiden. Het helpt dan ook als er geen muziek (of luid tikkende klok) aan staat.

4. Zorgen voor een stille ruimte; Evie legt uit: "Na drie kwartier praten moet ik een kleine pauze nemen. Om even tien minuten alleen te zijn, alle informatie te verwerken en mijn hersenen even een pauze te geven." Het helpt als er een kamer of plek is waar iemand zich even kan terugtrekken om de hersenen wat rust te gunnen.

5. Zitplaats laten kiezen; "Mensen met hersenletsel zijn, zeker als ze ergens heen gaan, bezig met allerlei dingen die ze liever willen vermijden, zoals harde muziek, felle lichten, luidsprekers, gestreept behang, kleine kinderen en grote groepen". Oftewel alles wat veel visuele of auditieve prikkels heeft. Laat iemand daarom kiezen waar te gaan zitten. Een rustige plek betekent dat iemand het langer volhoudt.

6. Neem zelf het besluit op tijd weg te gaan; Blijf alert op de signalen. Iemand met hersenletsel is sneller moe en ook al is het gezellig, stap zelf tijdig op. Iemand voelt pas achteraf hoe ver hij of zij over zijn grenzen is gegaan.

7. Vraag hoe het vandaag gaat; De vraag 'Hoe gaat het met je?' is zo breed. Vraag hoe het vandaag gaat, deze dag? Dan is de vraag meer afgebakend en makkelijker te beantwoorden.

8. Maak het niet te ingewikkeld; Gebruik niet veel beeldspraak of abstracte denkbeelden. Houd het simpel.

9. Benoem de vooruitgang; Het is voor iemand makkelijker om te vergelijken tussen voor en na het hersenletsel. Dat voegt alleen niet zoveel toe, want de situatie is zoals deze is. Mocht jij dus iets zien dat beter gaat dan de vorige keer, laat het dan vooral weten. Dat helpt om er even bij stil te staan dat iemand vooruitgang heeft geboekt. Een opsteker!

10. Wees geduldig; Soms komt iemand niet of moeilijk uit zijn woorden (afasie). Het lukt dan niet om een gedachte onder woorden te brengen of een bepaald woord wil niet te binnen schieten. Heb dan vooral geduld en wacht af. Uiteindelijk lukt het wel. En als iemand emotioneel wordt, boos of verdrietig, vat dat dan niet persoonlijk op. Op dat moment zijn de grenzen bereikt en is rust en slapen de enige remedie.

Bron: Finding a new normal; leven met hersenletsel

Leven met hersenletsel; Evie vertelt hoe ze dat doet.

Leven met hersenletsel; Evie vertelt hoe ze dat doet.


Evie ontdekte, toen ze zelf te maken kreeg met niet aangeboren hersenletsel, dat het relatief onbekend was. Iets wat haar nog steeds verbaasd, omdat er jaarlijks 140.000 mensen hersenletsel oplopen. Op haar blog vertelt ze wat haar bezighoudt: RefindingNormal

Meer ervaringsverhalen lezen?

Hersenletsel is ook van invloed op je sociale omgeving

Hersenletsel zet relaties onder druk. Elk jaar krijgen ongeveer 140.000 mensen niet aangeboren hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte of trauma. In Nederland leven 650.000 mensen die als gevolg hiervan beperkingen ervaren. Vanuit de zorg is er veel aandacht voor de zichtbare gevolgen van hersenletsel. Eenmaal thuis lopen patiënten en hun naasten echter vaak tegen onbegrip en onkunde op. Zeker omdat onzichtbare gevolgen vaak niet direct worden herkend als hersenletsel. Marleen Aben, neuropsycholoog bij InteraktContour: “Iemand met hersenletsel, als gevolg van een herseninfarct, cva of ongeluk, kan vaker boos zijn, snel moe of somber zijn, is vaak vergeetachtig of heeft een slecht korte termijn geheugen en moeite met communiceren (afasie)." InteraktContour biedt Hersenz behandeling. Hierbij is ook aandacht voor de partner.

Dit vind je wellicht ook interessant?

Op deze pagina van InteraktContour leest u meer over de gevolgen en behandeling van hersenletsel.

Meer over:

Gevolgen van CVA Liefde & relaties Jong en hersenletsel Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag