TIA en herseninfarct leiden tot unieke vriendschap
Ze kennen elkaar vrijwel hun hele leven van gezicht, groeiden op in hetzelfde volksbuurtje in Almelo en hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Ze delen dezelfde Almelose humor én een ingrijpende gebeurtenis in hun leven: Piet Lamboo werd getroffen door meerdere herseninfarcten, Harrie Drosten door een TIA. Het lot bracht hen na hun revalidatie samen. Bij dagbesteding Knooppunt staan ze bekend als Buurman & Buurman: “We hebben dezelfde interesses en zetten altijd samen de schouders ergens onder.”
Harrie“Eerst wilde ik daar echt niet zijn, bij de dagbesteding, te confronterend, het schrok me af. Ik ben zelfs wel eens weggelopen.”

Samen de schouders eronder na hersenletsel
“Ik herinner me nog dat ik op de camping een kop koffie wilde pakken, maar steeds als ik m’n hand uitstak, leek het of iemand anders het kopje weghaalde,” vertelt Piet. “Ik kon er steeds net niet bij. Slecht zien of bijvoorbeeld dubbelzien kan een voorbode zijn van een beroerte. Op de terugweg reed ik 120 km per uur waar je maar 60 mag. Mijn vrouw heeft m’n voet van het pedaal gehaald en is zelf verder gereden. Het bleek dat ik een herseninfarct had. Toen het revalidatietraject er net opzat, kreeg ik er weer één en was ik weer terug bij af. Ik vind het nog steeds moeilijk om erover te praten.” Harrie herkent dat precies: “Veertig jaar werkte ik als trekkerchauffeur. Eén keer belandde ik met trekker en al in de sloot. Ongelukje, dacht ik. Toen ik een paar jaar later een TIA kreeg, kwam dat voorval ineens in een ander licht te staan.”
Piet“Toen ik hoorde dat mijn indicatie voor vijf jaar verlengd werd, kon ik wel een gat in de lucht springen. Bij wijzen van spreken dan hè, want ik spring niet meer zo hoog.”
Dagbesteding schrok me af
Ze gaan beiden een aantal dagdelen per week naar de dagbesteding. Harrie: “Eerst wilde ik daar echt niet zijn, te confronterend, het schrok me af. Ik ben zelfs wel eens weggelopen.” Piet dacht de eerste keer ook ‘daar hoor ik nog lang niet bij’. “Maar mijn zoon zei: ‘Van thuiszitten ga je dood’, daar had ‘ie wel gelijk in trouwens. Ik had geen hobby’s. Mijn werk als Hoofd Expeditie was m’n hobby. Maar ja, ik wist wel dat ik dat niet meer kon.” Nu zouden ze allebei niet meer zonder Knooppunt kunnen. “Dit is mijn tweede huis,” grapt Piet. “Inderdaad,” zegt Harrie. “Je zit wel eens in een dipje en dat kun je thuis niet altijd kwijt. Hier herkennen ze dat en begrijpen ze je. Dat is heel veel waard.” Het keukentafelgesprek zorgde bij hen allebei voor veel stress. Piet: “Toen ik hoorde dat mijn indicatie voor vijf jaar verlengd werd, kon ik wel een gat in de lucht springen. Bij wijzen van spreken dan hè, want ik spring niet meer zo hoog.”

Dagbesteding
‘Buurman & Buurman’ doen van alles bij Knooppunt. In opdracht van Staatsbosbeheer maken ze vogelhuisjes voor winterkoninkjes, pimpelmezen en roodborstjes. “Iedere vogel heeft een eigen soort huisje,” legt Piet uit. Harrie rijdt nog auto en doet samen met Piet regelmatig de boodschappen, maar hun specialiteit is het recyclen van oud ijzer. Harrie: “We zijn daar een paar jaar geleden mee begonnen en nu brengen mensen uit de buurt hun oud ijzer bij ons of Piet haalt het op met z’n scootmobiel. Zo’n vijf keer per jaar gaan we naar de stort en met het geld dat dat oplevert, regelen we buffetjes voor iedereen hier bij de dagbesteding of we organiseren een bingo. Piet draait het molentje, ik ben spreekstalmeester en samen regelen we de prijsjes. Piet: “Dat zijn mooie dingen om samen voor anderen te doen. We hebben er allebei veel plezier in en ontmoeten op deze manier mensen in de wijk. Dat is wat ons bindt. Onze vriendschap hier is belangrijk.”'
Meer persoonlijke verhalen over de dagbesteding
Dagbesteding Knooppunt in Almelo
Bij Knooppunt komen mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, ongeluk of hersentumor. De gevolgen van hersenletsel zijn voor iedereen anders. Bij Knooppunt trainen cliënten motorische, cognitieve, creatieve, sociale en communicatieve vaardigheden, waardoor zij in het dagelijkse leven veel zelfstandig kunnen blijven doen. Er is een programma met zes modules die cliënten naast elkaar kunnen inzetten om hun persoonlijke doelen te behalen.

Ontvang gratis het Magazine Verder met Hersenletsel
Dit artikel staat in de 3e editie van het Magazine Verder met Hersenletsel. Het magazine biedt informatie voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel en is een gratis gedrukte uitgave van InteraktContour.
- voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mantelzorgers en verwijzers
- vol met ervaringsverhalen en informatie van professionals
- over behandeling, wonen en dagbesteding
- over signalen en mogelijkheden
- verschijnt 2 x per jaar
- gratis abonneren
Heeft het verhaal van Harrie en Piet je nieuwsgierig gemaakt? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met InteraktContour
Door bij dagbesteding mee te doen aan arbeidsmatige, creatieve en sociale activiteiten train je je vaardigheden, werk je aan persoonlijke doelen en ontmoet je andere mensen. Begeleiders helpen je om je doelen te bereiken. Met de startmodule ontdek je welke dat zijn. We bieden meerdere modules die je naast elkaar kunt inzetten.
Reageren